ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Οι νοσηλευτές κλιμακώνουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους

Δεκάδες χιλιάδες βρετανοί νοσηλευτές σκοπεύουν να κλιμακώσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους τον επόμενο μήνα, καθώς η κυβέρνηση αρνείται να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους για αυξήσεις μισθών.

Το συνδικάτο RCN (Royal College of Nursing) προκήρυξε σήμερα 48ωρη απεργία από τις 6 το πρωί της 1ης Μαρτίου. Προειδοποίησε ότι σε αυτήν την κινητοποίηση θα συμμετάσχει το νοσηλευτικό προσωπικό που εργάζεται σε Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και άλλες υπηρεσίες που είχαν εξαιρεθεί τις προηγούμενες φορές.

Οι διήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις του RCN το προηγούμενο τρίμηνο αφορούσαν μόνο 12 ώρες κάθε ημέρα.

«Μέχρι τώρα, ζητούσαμε από χιλιάδες μέλη μας να εξακολουθήσουν να εργάζονται κατά τη διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων. Πλέον όμως είναι σαφές ότι αυτό απλώς παρατείνει τη διαμάχη (με την κυβέρνηση)», είπε ο γενικός γραμματέας του συνδικάτου Πατ Κάλεν, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα υπάρξει τομέας του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) που θα μείνει ανεπηρέαστος.

Η Βρετανία βιώνει το μεγαλύτερο κύμα απεργιακών κινητοποιήσεων εδώ και δεκαετίες, με τη συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων από διάφορους κλάδους, προκαλώντας πονοκέφαλο στον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ.

Το συνδικάτο RCN υπογραμμίζει πως οι νοσηλευτές έχουν υποφέρει εδώ και μια δεκαετία λόγω των χαμηλών μισθών που υποχρέωσαν χιλιάδες να αλλάξουν δουλειά. Αξιώνει αυξήσεις μισθών κατ’ αναλογία με τον πληθωρισμό, ο οποίος έχει φθάσει στο χειρότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών στη Βρετανία.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση διαμηνύει ότι τέτοιες μισθολογικές αυξήσεις θα έριχναν λάδι στη φωτιά του πληθωρισμού, προκαλώντας περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων.

«Αρνούμενος να διαπραγματευτεί με τους νοσηλευτές, ο πρωθυπουργός εξωθεί ακόμη περισσότερους εργαζόμενους σε απεργιακές κινητοποιήσεις», προειδοποίησε ο Κάλεν.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.