ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι ψηφοφόροι ρίχνουν τις ευθύνες σε όλες τις κυβερνήσεις

Δημοσκόπηση MRB: Στις 3,2 μονάδες το προβάδισμα της ΝΔ - Οριακά κέρδη 0,2 μονάδων για τον ΣΥΡΙΖΑ

Στις 2,9 μονάδες μειώθηκε η διαφορά στην «καθαρή» πρόθεση ψήφου. Η ΝΔ χάνει 2,8 μονάδες, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει μόλις 0,2 σε σχέση με την μέτρηση του Ιανουαρίου, σύμφωνα με τη μέτρηση της MRB που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο του Open. Με την αναγωγή επί των εγκύρων, η διαφορά διευρύνεται στις 3,2 μονάδες, από 6,4 που είχε καταγραφεί στη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας, στις 26 Ιανουαρίου.

Η μέτρηση της MRB διενεργήθηκε στο διάστημα από 6 έως 13 Μαρτίου - λίγες ημέρες μετά από το συστύχημα στα Τέμπη: Η οργή καταγράφεται ως το κυρίαρχο συναίσθημα μεταξύ των πολιτών σε ποσοστό 63,4%, ενώ η «ελπίδα» εκφράζει αυτή την περίοδο μόνον το 23,1%. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα αρνητικά συναισθήματα καταγράφονται πάνω από το 80%. Στο πλαίσιο αυτό, πάνω από ένας στους δύο δηλώνει ότι η τραγωδία στα Τέμπη θα επηρεάσει πολύ ή αρκετά την ψήφο του στις εθνικές κάλπες. Ωστόσο, όταν οι ψηφοφόροι ερωτώνται για τις ευθύνες σχετικά με το δυστύχημα, τις επιρρίπτουν σε όλες τις κυβερνήσεις σε ποσοστό 46,8% - και μόλις το 13% τις εστιάζει στη σημερινή κυβέρνηση.

Είναι χαρακτηριστικό της αλλαγής ατμόσφαιρας ότι ενισχύονται όλα τα μικρότερα κόμματα στη λογική της «αντισυστημικής ψήφου» - ακόμα και η Χρυσή Αυγή ξεπερνάει το 1%. Μάλιστα, το κόμμα Κασιδιάρη καταγράφεται για πρώτη φορά στο 4,3% και η Ελληνική Λύση στο 5%. Την ίδια στιγμή, το ΜεΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη εμφανίζεται να μπαίνει άνετα στη Βουλή, με ποσοστό 4,3% (με την αναγωγή).

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός καταγράφεται σταθερά ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 33,8%, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει 29,3%. «Κανένας από τους δύο» απαντά το 28,8%.

Επίσης, το 62,5% αξιολογεί πολύ ή αρκετά αρνητικά τη στάση της κυβέρνησης μετά τη συγγνώμη που διατυπώθηκε από τον πρωθυπουργό για το δυστύχημα στα Τέμπη, ενώ το 27,5% την αξιολογεί θετικά ή μάλλον θετικά.

Πάνω από ένας στους τρεις εκφράζεται θετικά για τη στάση του Κώστα Αχ. Καραμανλή

Η παραίτηση Καραμανλή λίγες ώρες μετά από το δυστύχημα με την ανάληψη της αντικειμενικής πολιτικής ευθύνης ωθεί τους πολίτες να εκφράζονται θετικά για την στάση του, σε ποσοστό 34,5%. Το αντίστοιχο ποσοστό για τον Αλέξη Τσίπρα είναι στο 30,1%, ενώ για τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο 27,5% .

H αντιμετώπιση προβλημάτων

Το κυβερνών κόμμα εξακολουθεί να προηγείται με σημαντική διαφορά ως προς την ικανότητα ζητημάτων όπως τα ελληνοτουρκικά, το μεταναστευτικό, η εγκληματικότητα και οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία. Οριακά προηγείται σε αυτή τη συγκυρία η ΝΔ για ζητήματα όπως η αντιμετώπιση της ανεργίας και η Παιδεία, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αποκτά οριακό προβάδισμα στο ζήτημα της αντιμετώπισης της ακρίβειας, της διαφάνειας, στην λειτουργία του κράτους για αποφυγή δυστυχημάτων, στην ποιότητα των θεσμών, αλλά και στην Υγεία.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.