ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Γιατί δεν είναι όλοι ίδιοι: Άλλο ΑΝΑΝΕΩΣΗ άλλο Εναλλαγή προσώπων !

«…Γι αυτό και για κάθε προοδευτικό πολίτη δεν πρέπει να γίνονται αποδεκτά τα σενάρια ..για κυβερνήσεις «ειδικού σκοπού» με συμμετοχή η στήριξη της ΝΔ !…

..Η ανανέωση προϋποθέτει περιεχόμενα που περιορίζουν  στο μέγιστο δυνατό, τους «πολιτικούς …χαρταετούς» …»

Στην πολιτική ατζέντα των ημερών μέσα στη κριτική και τις προτάσεις για τους όρους υπέρβασης της κρίσης τίθεται από πολλές πλευρές και το θέμα της ανανέωσης.

Στο θέμα αυτό επιχειρείται μια «εικονική» αντιπαράθεση τέτοια που βολεύει και πιστώνει πολιτικό χρόνο σε όσους θα ήθελαν να αποκόψουν τα πρόσωπα από τα περιεχόμενα των πολιτικών που υπερασπίζονται.

Η ανανέωση δεν μπορεί να είναι μόνο μια υπόθεση ανακατανομής ρόλων στα εσωτερικά των κομμάτων ή της στελέχωσης  του κράτους . Αφορά  εξόχως τους συντελεστές  που θα εκφράσουν αλλαγές  που σχετίζονται με το κοινωνικό και παραγωγικό μοντέλο της χώρας και των πολιτών.

Στην εποχή μας η ανανέωση καλείται  να ταυτιστεί με την ανατροπή του αχαλίνωτου κερδοσκοπικού μοντέλου που οδηγεί στην διεύρυνση του χάσματος ανάμεσα στους ισχυρούς και τους αδύναμους, τους πλούσιους και τους φτωχούς, το κέντρο και την περιφέρεια , την πρόσβαση στις τεχνολογικές κατακτήσεις, το ρόλο της Ευρώπης στις πυκνές γεωστρατηγικές και γεωπολιτικές διεργασίες που εξελίσσονται.

Καλείται οχι μόνο να ταυτιστεί με την υπεράσπιση των κοινωνικών αγαθών και δικτύων που δίνουν πρόσβαση και ασφάλεια σε όλους τους πολίτες αλλά και να δείξει τον δρόμο της βιώσιμης ύπαρξης τους .

Ακριβώς αυτή είναι και η ευθύνη κάθε προοδευτικής δύναμης.

Να συμβάλει  σε μια νέα συμμαχία κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας που έχει λόγο να οδηγήσει στην έξοδο από τη κρίση ολόκληρο τον ελληνικό πληθυσμό.

Με ανάπτυξη, δικαιοσύνη και αλληλεγγύη

Με την διαμόρφωση θεσμικών και οικονομικών πλαισίων πρόσβασης στις σύγχρονες τεχνολογίες  όλων των κοινωνικών και παραγωγικών στρωμάτων .

Αυτά είναι θέματα που δεν επιθυμούν  να τα απαντήσουν οι δυνάμεις της αχαλίνωτης αγοράς, ο συντηρητισμός, και οι πολιτικές τους εκφράσεις!Γιατί θέλουν όχι μόνο να τα εμπορευματικοποιουν αλλά μέσω αυτών αχαλίνωτα να κερδοσκοπούν

Άλλο λοιπόν η εναλλαγή προσώπων στα συστήματα εξουσίας και άλλο η ανανέωση .

Γι αυτούς τους λόγους :

Η ανανέωση δεν μπορεί να ταυτίζεται με πρόσωπα που στοχεύουν  σε  ρήξη με τις ρίζες του δέντρου που τροφοδοτεί την κοινωνία  αλλά με πρόσωπα  που συμβάλουν  στη τομή με ότι  αποσυνδέει την πολιτική  από την πηγή τροφοδότησης  της που είναι η κοινωνική αγωνία και ανάγκη.

Τα πρόσωπα οφείλουν να αξιολογούνται με βάση την συμβολή τους σ αυτό το εγχείρημα και όχι απλά ως δήθεν άφθαρτοι «κυβερνητιστές- διαχειριστές»  ενος συστήματος που στηρίζει το μονόδρομο της νεοφιλελεύθερης επέλασης

Η ανανέωση πρέπει να είναι παρούσα/ενεργη  σε κάθε κοινωνικό κίνημα,για να  διαλέγεται και να αλληλοτροφοδοτείται δημοκρατικά με τους πολίτες !

Η κοινωνία αλλάζει.

Έχουμε ανάγκη από σύγχρονες  πολιτικές!

Στις πολιτικές δυνάμεις, του προοδευτικού χώρου  και την ευρύτερη αριστερά γενικότερα, πρέπει αταλάντευτα να γίνεται διακριτό πως  με την ανανέωση προηγείται  η ανάδειξη αξιόπιστων εναλλακτικών πολιτικών  για το αύριο και στη βάση αυτή αξιολογείται η συμβολή των «προσώπων».

Οι νέες εναλλακτικές πολιτικές και ο καθαρός λόγος για τους αποδέκτες τους είναι το ζητούμενο

Στη νέα διεθνοποιημένη εποχή, η ανταγωνιστικότητα, – η οποία στηρίζεται στην παραγωγικότητα και την καινοτομία με ποιότητα και ασφάλεια πρέπει παράλληλα  να συμβαδίζει με το κοινωνικό κράτος και την κοινωνική αλληλεγγύη και συνοχή.

Για την σύγχρονη εμπροσθοβαρή αριστερά και τη μεγάλη δημοκρατική Προοδευτική παράταξη, το νέο, η ανανέωση, η συμβολή της δεν περιορίζεται μόνο στη υπεράσπιση κοινωνικών κατακτήσεων αλλά οτι στο σύγχρονο περιβάλλον παρουσιαζει αξιόπιστα πως είναι εφικτός ο νέος δρόμος στήριξης και διεύρυνσης της παραγωγικής βάσης, για την αύξηση του πλούτου με πλαίσια κανόνες δίκαιης συμμετοχής των συντελεστών που την παράγουν…

Απαιτούνται σαφείς πολιτικές κοινωνικής ενσωμάτωσης των φτωχών και των ανέργων, των μεταναστών, αλλά και παράλληλα, σαφείς πολιτικές συλλογικής ασφάλειας για κάθε πολίτη, με εγγύηση του κράτους.

Ασφαλώς ο ρόλος των προσώπων στο εγχείρημα της νέας περιόδου είναι κρίσιμος. Όμως σε κάθε περίπτωση το «νέο» πρέπει να εκφράζει με συγκεκριμένο περιεχόμενο, το κοινωνικό και πολιτικό αίτημα μετασχηματισμού της κοινωνίας.

Γι αυτό και για κάθε προοδευτικό πολίτη δεν πρέπει να γίνονται αποδεκτά τα σενάρια που παρουσιάζουν τα συστημικά κέντρα ,και επιμενουν γι αυτα, για  κυβερνήσεις «ειδικού σκοπού» που υποκρύπτουν τον μανδύα συνέχισης των νεοφιλελεύθερων πολιτικών με συμμετοχή η στήριξη της ΝΔ !

Η ανανέωση προϋποθέτει συντεταγμένη – συλλογική διαδικασία αξιολόγησης στα πεδία των κοινωνικών και παραγωγικών χώρων , περιορίζοντας στο μέγιστο δυνατό, τους «πολιτικούς …χαρταετούς» εκπροσώπους των ολίγων και ισχυρών.

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. ΝΤ 20:58 07/03/2023

  καλυτερο διδυμο απο Κουλη & Αλεξη δεν υπαρχει για το κατεστημενο. Οτι δεν δωσει ο Κουλης … θα φερουν σε επομενη φαση τον Αλεξη για να τους τα δωσει ολα. Οπως εκανε την πρωτη φορα .Εξαφανισε την μικρομεσαια ταξη για να αφησει 35 περιπου δις ως ασφαλεια των ΔΑΝΙΣΤΩΝ.

 2. Δαν 16:56 06/03/2023

  Τί ζόρι τραβάς καί σύ βρέ
  Τσιόκα μέρες πούναι;
  Καλές οί αμπελοφιλοσοφίες
  σέ ανύποπτους καιρούς, αλλά
  τώρα είναι ώρα καί πένθους καί αγώνα γιά τό μή χείριστο. Όσο γιά τά τής «ανανέωσης», τά
  χειρίζεται μιά χαρά ό Τσίπρας
  πού πολύ καλώς γνωρίζει καί
  συνεπώς παρέλκουν οί όποιες «ανησυχίες». Μήν τά κλωθογυρίζετε λοιπόν
  ακαίρως καί δήθεν αγωνιώντες, γιατί εκλαμβάνεται ως φοβία γιά τήν τύχη τής έδρα σας.
  Αυτά καί όλα βαίνουν καλώς, μέ «λιγότερα συνθήματα καί πιό πολλή δουλειά».

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.