ΚΟΣΜΟΣ

Ελπίζει ο Ζ. Μπορέλ

Στην οριστικοποίηση του σχεδίου 2 δισ. ευρώ για κοινή προμήθεια πυρομαχικών που χρειάζεται η Ουκρανία

Την ελπίδα ότι οι υπουργοί εξωτερικών και άμυνας που συνεδριάζουν σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες θα καταλήξουν σε συμφωνία για το σχέδιο 2 δισεκατομμυρίων ευρώ για κοινή προμήθεια πυρομαχικών που χρειάζεται η Ουκρανία, εξέφρασε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

«Ελπίζω ότι οι υπουργοί θα οριστικοποιήσουν τις συζητήσεις και θα συμφωνήσουν σε αυτή την πολύ σημαντική απόφαση, διαφορετικά δεν θα μπορεί να συνεχιστεί απρόσκοπτα η παροχή όπλων προς την Ουκρανία», δήλωσε ο Ζ. Μπορέλ, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Ο ίδιος, τόνισε ότι η Ουκρανία χρειάζεται οβίδες 155 χιλιοστών και η ΕΕ πρέπει να βρει πυρομαχικά γρήγορα, στη μεγαλύτερη δυνατή ποσότητα και στην πιο συμφέρουσα οικονομική τιμή.

Σύμφωνα με το σχέδιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού 'Αμυνας (EDA), δύο δισεκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν για την κοινή αγορά πυρομαχικών. Το ένα δισεκατομμύριο ευρώ θα διατεθεί για να αναπληρωθούν τα στρατηγικά αποθέματα πυρομαχικών των κρατών-μελών της ΕΕ τα οποία βρίσκονται στα όρια της εξάντλησης και άλλο ένα δισεκατομμύριο ευρώ θα διατεθεί μέσο του Ευρωπαϊκού Μέσου για την Ειρήνη, για παράδοση πυρομαχικών στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. Το σχέδιο αυτό στοχεύει, επίσης, στην αύξηση της παραγωγικής ικανότητας της βιομηχανίας όπλων της ΕΕ. Την οριστικοποίηση της συμφωνίας καλείται να λάβει το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών και 'Αμυνας της ΕΕ (JUMBO) σήμερα το απόγευμα και την τελική έγκριση αναμένεται ότι θα δώσουν οι ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής στις 23 και 24 Μαρτίου.

Εξάλλου, ο Ζοζέπ Μπορέλ χαιρέτισε την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να εκδώσει ένταλμα σύλληψης κατά του Ρώσσου Προέδρου Πούτιν. Σύμφωνα με τον Ζ. Μπορέλ, οι πρακτικές συνεπειες αυτής της απόφασης είναι σημαντικές, διότι εάν ο Πούτιν ταξιδέψει σε μία από τις πάνω από 130 χώρες που έχουν υπογράψει τη Συνθήκη για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, θα συλληφθεί.

Τέλος, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας χαιρέτισε και τη συμφωνία για την ανανέωση της πρωτοβουλίας εξαγωγής των σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας. «Συγχαρητήρια στα Ηνωμένα Έθνη και στην Τουρκία για αυτήν την διπλωματική προσπάθεια. Ας ελπίσουμε ότι θα εφαρμοστεί αποτελεσματικά και χωρίς καθυστερήσεις», δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.