ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπό ποιες προϋποθέσεις θα συμμετάσχει το ΠΑΣΟΚ-ΚινΑλ

Τι σημαίνει κυβέρνηση συνεργασίας…

Δεκαέξι μέρες μετά και ο χρόνος σαν να έχει ‘παγώσει’ στα Τέμπη. Η δημόσια συζήτηση περιστρέφεται μοιραία γύρω από το τραγικό δυστύχημα που κόστισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους και δειλά δειλά μόνο, κόμματα και στελέχη του τολμούν να θίγουν άλλα ζητήματα πέραν της απόδοσης ευθυνών για το πολύνεκρο δυστύχημα και τη διασφάλιση της ασφάλειας των πολιτών στις μετακινήσεις τους. Και αυτό, μόνο γιατί καίτοι πήραν μικρή αναβολή οι εκλογές, δεν παύει η χώρα να βρίσκεται σε άτυπη προεκλογική περίοδο.

Ερωτηθείς για τις μετεκλογικές συνεργασίες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης διερωτήθηκε – δίνοντας το στίγμα της στάσης που θα κρατήσει το κόμμα του στο εξής - τι ακριβώς σημαίνει κυβέρνηση συνεργασίας. «Σημαίνει κάθονται τρεις άνθρωποι σε ένα τραπέζι και μοιράζουν υπουργεία στους εκλεκτούς και στους φίλους τους; Όχι», είπε και περιέγραψε την ευρωπαϊκή εμπειρία του, καθώς ζητούμενο είναι πάνω από όλα τι κυβέρνηση θα υπάρξει. Σε αυτό το πλαίσιο, ο ίδιος κάθε άλλο παρά τάχθηκε κατά των κυβερνήσεων συνεργασίας, τονίζοντας ότι αποτελούν εμπόδιο στην αλαζονεία των ισχυρών. «Υπάρχουν αντίβαρα και δεν μπορεί ένας πρωθυπουργός να κάνει ό,τι θέλει με τους κολλητούς του», είπε, τονίζοντας ωστόσο ότι η χώρα για να αλλάξει χρειάζεται μία ευρωπαϊκή προσέγγιση στους θεσμούς. Μίλησε για σεβασμό στη Δικαιοσύνη, σεβασμό στους θεσμούς και πάνω από όλα σεβασμό στον άνθρωπο και τον πολίτη. «Εκπροσωπώ μια αλλαγή, που έχει τον άνθρωπο και τον πολίτη στο επίκεντρο», είπε.

Ξεκαθάρισε πάντως πως δεν προτίθεται να βάλει …νερό στο κρασί του, προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας την επομένη των εκλογών. Και αυτό διότι «το κρασί μου δεν είναι ξινό, όπως είναι των δύο που έχουν κριθεί, τεσσεράμισι χρόνια ο ένας και τέσσερα χρόνια ο άλλος», όπως είπε για τους βασικούς πολιτικούς του αντιπάλους. Δεν είχαν περάσει άλλωστε αρκετές μέρες από την ώρα που έθετε δημοσίως δύο προϋποθέσεις για να μπει το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής σε συζήτηση για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας την επομένη των εκλογών. Από τη μία να πάρει ένα μεγάλο διψήφιο ποσοστό και από την άλλη, η όποια συζήτηση να γίνει αποκλειστικά με προγραμματικούς όρους.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.