ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δείτε την δήλωση

Πολύ κοντά η Ελλάδα στην εξασφάλιση της επενδυτικής βαθμίδας, δήλωσε ο Γ. Στουρνάρας

Την πεποίθηση του ότι η Ελλάδα θα εξασφαλίσει την επενδυτική βαθμίδα εντός του 2023 εξέφρασε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, στη σημερινή του συνέντευξη στο Πρώτο Πρόγραμμα.

«Είμαστε πολύ κοντά» ανέφερε χαρακτηριστικά, για να συμπληρώσει ότι οι αγορές το έχουν τιμολογήσει ήδη στις τιμές των ομολόγων.

Όπως εξήγησε, τούτο δεν σημαίνει ότι αν την πάρουμε την επενδυτική βαθμίδα δεν θα έχουμε πρόσθετα οφέλη. Θα διερευνηθεί πάρα πολύ η επενδυτική βάση. Δηλαδή διάφορα ταμεία, funds τα οποία σήμερα στο καταστατικό τους έχουν ως περιορισμό να μην επενδύουν σε χώρες που δεν έχουν επενδυτική βαθμίδα θα επενδύσουν στην χώρα.

Έτσι και η Ελλάδα πάρει επενδυτική βαθμίδα αυτός ο περιορισμός θα αρθεί, άρα θα έχουμε μια νέα εισροή κεφαλαίων για επενδύσεις, για δάνεια. 'Αρα το όφελος θα είναι πολύ μεγάλο. Είναι δηλαδή να σας το πω έτσι, εάν μου επιτρέπετε, το κίνητρο. Το κίνητρο είναι τεράστιο στο να πάρουμε την επενδυτική βαθμίδα, διότι σχεδόν την έχουμε πάρει. Δηλαδή χρειάζεται ένα πάρα πολύ μικρό βήμα. Χρειάζεται η επόμενη κυβέρνηση, αυτή που θα εκλεγεί, οι προγραμματικές της δηλώσεις να είναι τέτοιες που θα ωθήσουν τους αξιολογητές, τους οίκους αξιολόγησης, να δώσουν αυτήν την παραπάνω επενδυτική βαθμίδα, ανέφερε ο κ. Στουρνάρας.

Βέβαια, όπως επεσήμανε ο διοικητής της ΤτΕ, τίποτε δεν είναι δεδομένο και για το λόγο αυτό, η ευθύνη την επομένη των εκλογών είναι πολύ μεγάλη. Όπως είπε, επιθυμητό θα ήταν τα κόμματα να δεσμευτούν να στηρίξουν τους στόχους της οικονομικής πολιτικής που υπαγορεύονται από το εθνικό συμφέρον και από το συμφέρον των πολιτών της χώρας. Για τον πρόσθετο λόγο ότι μετά τις εκλογές οι μακροοικονομικές συνθήκες θα είναι δυσκολότερες για την επόμενη κυβέρνηση από ό,τι για τη σημερινή. Και θα είναι δυσκολότερες διότι τα επιτόκια είναι υψηλότερα. Θα έχουμε ένα νέο σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης, ενώ τώρα έχει αναβληθεί λόγω της πανδημίας και λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

«Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα είναι δύσκολες μέρες. Θα είναι το περιβάλλον δυσκολότερο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι μέρες μας θα είναι δύσκολες. Έχουμε μάθει από τα δύσκολα» είπε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να αναλάβει μετεκλογικά πρωθυπουργός σε κάποια κυβέρνησης συνεργασίας, ο κ. Στουρνάρας επανέλαβε ότι δεν τον ενδιαφέρει. «Το έχω δηλώσει επανειλημμένα. Έχω πει ότι στόχος μου είναι να τελειώσω τη θητεία μου στην Τράπεζα της Ελλάδος σε 3-3,5 χρόνια, περίπου. Έχω αρκετά πράγματα να κάνω ακόμα στην Τράπεζα της Ελλάδος και στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Όταν με το καλό τελειώσω αυτή τη θητεία, γιατί όλα εξαρτώνται από την καλή υγεία που θα έχουμε, θα είμαι 70 ετών, περίπου, άρα θα είναι η ώρα πλέον να αποσυρθώ από τα δημόσια πράγματα στα οποία βρίσκομαι για πολλά χρόνια τώρα».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.