ΚΟΣΜΟΣ

Συνάντηση με Μπλίνκεν εν μέσω τεταμένων σχέσεων με τις ΗΠΑ

Ρωσία: O Λαβρόφ στην προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας

Αναμένεται να συναντηθεί και με τον Αντόνιο Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη.

Στην... ηλεκτρική καρέκλα του προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών κάθεται σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, σε μία εξαιρετικά ευαίσθητη συγκυρία.

Η χώρα που κήρυξε τον πόλεμο στην Ουκρανία έχει αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία στο όργανο του ΟΗΕ όπου τα μέλη του την επέκριναν δριμύτατα για την εισβολή της στην πατρίδα του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Εκτός από την προεδρία της σημερινής συνεδρίασης, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας αναμένεται να συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη αυτή την εβδομάδα.

Οι δύο ηγέτες- Λαβρόφ- Γκουτέρες- όπως αναφέρουν τα ρωσικά ΜΜΕ, αναμένεται να συζητήσουν τη συμφωνία σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα.

Πάντως, Ρώσοι αξιωματούχοι έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών και ο Αμερικανός ομόλογός του, Άντονι Μπλίνκεν, δεν σχεδιάζουν να συναντηθούν στο περιθώριο της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, σχολιάζει το CNN.

Οι σχέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας παραμένουν ιδιαίτερα τεταμένες λόγω της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία και των διευρυνόμενων διπλωματικών διαφορών.

«Δεν υπάρχουν τέτοια σχέδια. Σε γενικές γραμμές, δεν έχουμε ατζέντα με τους Αμερικανούς για συζήτηση σε υπουργικό επίπεδο αυτή τη στιγμή», δήλωσε χθες ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ, σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «RIA Novosti».

Λίγες ώρες πριν αναχωρήσει για το ταξίδι του στη Νέα Υόρκη, ο Λαβρόφ ξεκαθάρισε ότι η Ρωσία «δεν θα συγχωρήσει» τις ΗΠΑ που δεν χορήγησαν βίζα σε Ρώσους δημοσιογράφους για να ταξιδέψουν μαζί του και να καλύψουν τις δηλώσεις του.

Τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν μάλιστα ότι η Μόσχα θα λάβει αντίποινα εναντίον Αμερικανών δημοσιογράφων.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να έχουν καμία αμφιβολία ότι οι Αμερικανοί δημοσιογράφοι θα βιώσουν τη μέγιστη δυσφορία μετά την άρνηση της Ουάσιγκτον να εκδώσει αμερικανική βίζα στους Ρώσους δημοσιογράφους για να εργαστούν σε εκδηλώσεις του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη», δήλωσε διπλωματική πηγή, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων «TASS».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.