ΕΛΛΑΔΑ

Στους δρόμους οι κάτοικοι

Σεισμός στην Εύβοια - Πρόεδρος Ζαράκων: Πολύ ισχυρή η δόνηση, είμαστε σε επιφυλακή

Στους δρόμους οι κάτοικοι, φοβούνται μεγαλύτερο σεισμό.

Μεγάλη ανησυχία εξακολουθεί να επικρατεί στην Εύβοια μετά τις πρωινές σεισμικές δονήσεις που ταρακούνησαν την περιοχή. Νέος σεισμός 3,6 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 14:18 μετά τα 4,5 Ρίχτερ στην ίδια περιοχή με επίκεντρο τους Ζάρακες.

Το επίκεντρο ήταν μόλις επτά χιλιόμετρα από τους Ζάρακες, το εστιακό βάθος 11 χιλιόμετρα και η δόνηση έγινε αισθητή όχι μόνο στην Εύβοια αλλά ακόμα και σε περιοχές της Αθήνας.

Στους Ζάρακες αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Νότιας Εύβοιας οι κάτοικοι είναι τρομοκρατημένοι. Ακόμα δεν έχουν υπάρξει αναφορές για ζημιές, όμως οι πρώτες εικόνες αποτυπώνουν και την κατάσταση που επικρατεί στο χωριό αυτή την ώρα.

Οι κάτοικοι μένουν εκτός κτηρίων, με τους περισσότερους να φοβούνται να μπουν στα σπίτια τους και να παραμένουν σε εξωτερικούς χώρους.

«Βγήκαμε όλοι από τα σπίτια μας, έπεφταν πράγματα πάνω στα κεφάλια μας, ο σεισμός ήταν πολύ δυνατός. Στο χωριό είχε λαϊκή σήμερα και όλος ο κόσμος ήταν σε μια ταραχή, άρχισαν να πέφτουν πράγματα από τους πάγκους. Όλοι οι κάτοικοι φοβόμαστε το ενδεχόμενο ενός μεγαλύτερου σεισμού», δήλωσε χαρακτηριστικά κάτοικος τις περιοχής στο evima.gr.

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Ζαράκων μίλησε στο evima.gr και είπε ότι «η σεισμική δόνηση ήταν πολύ ισχυρή. Αυτή την ώρα είμαστε σε επιφυλακή και πάμε να δούμε αν έχουν προκύψει ζημιές σε σπίτια».

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις από τους σεισμολόγους τα 4,5 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός, με τον Ευθύμιο Λέκκα να εμφανίζεται καθησυχαστικός.

Η μετασεισμική ακολουθία εξελίσσεται φυσιολογικά.

Σημειώνεται ότι τον κύριο σεισμό διαδέχτηκαν τρεις μετασεισμοί με τον ισχυρότερο από αυτούς να είναι μεγέθους 3,3 Ρίχτερ.

Δείτε σε χάρτη του Γεωδυναμικού τη σεισμική δόνηση των 3,6 Ρίχτερ

Τι λένε οι σεισμολόγοι για τα 4,5 Ρίχτερ στους Ζάρακες Ευβοίας

Λέκκας: «Δεν εμπνέουν ανησυχία οι σεισμοί»

«Πρόκειται για ένα ρήγμα που είχε δώσει σεισμική ακολουθία και τον Νοέμβριο - Δεκέμβριο στην περιοχή», αναφέρει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμης Λέκκας σχετικά με τη σεισμική δόνηση.

Όπως τονίζει ο κ. Λέκκας, σύμφωνα με μια πρώτη έρευνα δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές στην περιοχή. «Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε περιοχές της Αθήνας και κυρίως στα βόρεια προάστια. Πρέπει να παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου αλλά δεν νομίζω να έχουμε κάποιο ιδιαίτερο θέμα με κάποιον πολύ μεγαλύτερο σεισμό», σημειώνει και προσθέτει ότι με τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν αναμένεται να συνεδριάσει η Μόνιμη Ειδική Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης του ΟΑΣΠ.

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος από την πλευρά του αναφέρει σχετικά ότι «σεισμοί ανάλογου μεγέθους από την ίδια περιοχή μας απασχόλησαν ήδη από τα τέλη Νοεμβρίου 2022 και το Δεκέμβριο 2022. Επιβάλλεται πιστή εφαρμογή του σχεδίου Εγκέλαδος».

Ο σεισμός ήταν ιδιαίτερα αισθητός σε όλη την Εύβοια, σύμφωνα με όσα δήλωσαν κάτοικοι της περιοχής στο τοπικό μέσο evima.gr. Οι πολιτες βγήκαν έντρομοι στους δρόμους, τηλεφώνοντας σε οικεία πρόσωπα.

«Βγήκαμε όλοι από τα σπίτια μας, έπεφταν πράγματα πάνω στα κεφάλια μας, ο σεισμός ήταν πολύ δυνατός. Στο χωριό είχε λαϊκή σήμερα και όλος ο κόσμος ήταν σε μια ταραχή, άρχισαν να πέφτουν πράγματα από τους πάγκους. Όλοι οι κάτοικοι φοβόμαστε το ενδεχόμενο ενός μεγαλύτερου σεισμού», δήλωσε κάτοικος τις περιοχής στο evima.gr.

Το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο κατέγραψε τημ πρώτη σεισμική δόνηση στα 4,6 Ρίχτερ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.