ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΕΞΙ ΠΡΩΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 21ΗΣ ΜΑΪΟΥ

1) Η ΝΔ θριάμβευσε. Ακόμη και στο πιο τρελό όνειρο του Μητσοτάκη δεν υπήρχε το νταμπλ σκορ (40%-20%) επί του Τσίπρα. Πλέον είναι κυρίαρχος του παιχνιδιού. Κινδυνεύει μόνο από τον εαυτό του. Από την οίηση και την αλαζονεία της εξουσίας. Στις εκλογές με την ενισχυμένη αναλογική θα έχει άνετη αυτοδυναμία. Αν καταφέρει στη δεύτερη τετραετία του να έχει σοβαρά οικονομικά αποτελέσματα που θα μειώσουν πληθωρισμό, ανεργία, χρέος και ελλείμματα και θα αυξήσουν ΑΕΠ, επενδύσεις, μισθούς και συντάξεις και ταυτοχρόνως να κάνει τις θεσμικές αλλαγές που επαγγέλεται τότε μπορεί να είναι ο πρώτος Έλληνας πολιτικός που θα κερδίσει και τρίτη συνεχόμενη εκλογή.

2) Ο ΣΥΡΙΖΑ καταποντίστηκε. Η πτώση κατά 11,5 μονάδες (από το 31% στο 20%) δεν υπήρχε ούτε στους χειρότερους εφιάλτες του Τσίπρα. Πηγαίνει στις δεύτερες εκλογές χωρίς αφήγημα, ψυχολογία και με αμφισβήτηση της ηγεσίας του. Το επόμενο διάστημα αντί να επικεντρωθεί στο «ψαλίδισμα» της δεξιάς παράταξης θα βρεθεί στη δύσκολη θέση να αμύνεται στις επιθέσεις του ΠΑΣΟΚ για την ηγεμονία στον κεντροαριστερό χώρο. Η κυβερνώσα αριστερά πνίγηκε στις καταβόθρες των κυβερνήσεων ειδικού σκοπού, ανοχής και ηττημένων. Και διασύρθηκε με τα καλαμπούρια για τοπικά νομίσματα, πεντοχίλιαρα της μεσαίας τάξης και την κατρουγκάλειο φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών.

3) Το ΠΑΣΟΚ κέρδισε το στοίχημα του διψήφιου ποσοστού. Και της πολιτικής επιβίωσης. Όμως είναι η καταβαράθρωση του ΣΥΡΙΖΑ αυτή που του δίνει ελπίδες για καλύτερες μέρες και όχι το ποσοστό (11,5%) που έλαβε. Το ποσοστό του είναι πιο κάτω και από το 13% που πήρε ο Βενιζέλος το 2012. Το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ είναι ότι δεν κάνει άλματα, αλλά …τσιμπολογήματα. Από το 4% πήγε στο 6%, μετά στο 8% και τώρα στο 11,5%. Για να φτάσει να γίνει ξανά κυβερνητικό κόμμα θα πρέπει αφενός να ξεπεράσει, στις επόμενες εκλογές, τον ΣΥΡΙΖΑ και αφετέρου να αναγνωριστεί από την κοινωνία ως ο φορέας που την επόμενη τετραετία θα ηγηθεί της αντιπολίτευσης. Δύσκολα και τα δύο όσο βασικός στόχος της Χαριλάου Τρικούπη φαίνεται να είναι ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ και όχι ο Μητσοτάκης και η κυβέρνηση.

4) Στις προηγούμενες εκλογές ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ άθροιζαν 40% όσο και η ΝΔ. Τώρα η Κεντροαριστερά υπολείπεται κατά 10 μονάδες της Κεντροδεξιάς. Αυτό είναι το στρατηγικό πρόβλημα και όχι αν το 20-11 γίνει 17-14 ή 23-9. Η ανασύνθεση της Προοδευτικής Παράταξης και η ανάδειξή της σε ισχυρό αντίπαλο της Συντηρητικής είναι αυτό που πρωτίστως πρέπει να απασχολεί τον Τσίπρα και τον Ανδρουλάκη και όχι ποιος έχει μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα. Η μείωση των ανισοτήτων, η επίλυση των κοινωνικών προβλημάτων και η υπεράσπιση των λαϊκών τάξεων, του κοινωνικού κράτους και των δικαιωμάτων είναι αυτά που ενδιαφέρουν και από αυτά θα κριθεί ποιος θα είναι ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης και οιωνεί διάδοχος του Μητσοτάκη στο γκουβέρνο.

5) Στις χθεσινές εκλογές αυτό που έγινε είναι η ανακατανομή των ποσοστών μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Η ΝΔ το 2019 είχε πάρει 39,85% και τώρα πήρε 40,79%. Ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019 πήρε 31,53% και τώρα πήρε 20,07% τις 11,5 μονάδες που έχασε τις μοιράστηκαν το ΠΑΣΟΚ το ΚΚΕ, η Πλεύση Ελευθερίας, το ΝΙΚΗ και μικρότερα κόμματα. Μία μονάδα κέρδισε και η ΝΔ. Στην επαρχία τις απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ τις καρπώθηκε σχεδόν αποκλειστικά το ΠΑΣΟΚ, ενώ στο Λεκανοπέδιο Αττικής μοιράστηκε στα προαναφερόμενα κόμματα. Το ΠΑΣΟΚ κέρδισε 3,5%, το ΚΚΕ πήρε 2% επιπλέον, 1,5% ανέβηκε η Ζωή και σχεδόν 3% η ΝΙΚΗ. Συν το 1% της ΝΔ, να το 11% που έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ. Κανονικός …αιμοδότης των υπολοίπων κομμάτων απεδείχθη η Κουμουνδούρου. Ο ΣΥΡΙΖΑ κυριολεκτικά αποδεκατίστηκε την τελευταία εβδομάδα. Τόσα λάθη μαζεμένα ούτε ο χειρότερος εχθρός της Κουμουνδούρου δεν θα μπορούσε να τα φανταστεί. Η κυβέρνηση ειδικού σκοπού, τα πεντοχίλιαρα της Φωτίου, τα τοπικά νομίσματα του Τσακαλώτου, οι ψήφοι των Χρυσαυγιτών, η εμμονή με τις ψήφους του Βαρουφάκη και την ανοχή του Κουτσούμπα. Και το κερασάκι στην τούρτα ή καλύτερα στην καμμένη πουτίγκα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο φόρος του Κατρούγκαλου σε 1.750.000 ελεύθερους επαγγελματίες. Τι να πει κανείς! Τα ‘βλέπε ο Γκρίνμπεργκ -ο αμερικανός μάνατζερ του Μητσοτάκη- κι έτριβε τα μάτια του ο άνθρωπος.

6) Όλα αυτά σίγουρα συνέβαλαν στο να διαμορφωθεί το αρνητικό τελικό αποτέλεσμα για την Κουμουνδούρου. Όχι όμως καθ’ ολοκληρίαν. Λόγω αυτών ο ΣΥΡΙΖΑ υπολογίζεται να έχασε 4-5 μονάδες. Το υπόλοιπο το έχασε επειδή φαίνεται να υπάρχει μια δομική υπεροχή της ΝΔ, η οποία εδράζεται στις θέσεις της για την οικονομία και τις δημοσιονομικές εξελίξεις. Αυτές ήταν οι 5-6 μονάδες της διαφοράς που έβλεπαν οι δημοσκόποι. Τις υπόλοιπες 4-5 τις έκαναν δώρο στον Μητσοτάκη ο Τσίπρας και οι σύντροφοί του την τελευταία εβδομάδα. Τελικά οι υποκλοπές και τα Τέμπη δεν επηρέασαν, όπως πίστευε η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, τους ψηφοφόρους. Αυτό που βάρυνε στην απόφασή τους πίσω από το παραβάν δεν ήταν η οργή, αλλά ο φόβος για τις οικονομικές εξελίξεις. Άκουγαν για Δήμητρες, τοπικά νομίσματα, φόρους και διάφορα …σότα περγαμότα και είπαν καλύτερα το Μητσοτάκη παρά τον Βαρουφάκη, δηλαδή επιστροφή στο 2015. Δεν μας αρέσει ο Μητσοτάκης, ακρίβεια υπάρχει, απευθείας αναθέσεις κάνει, αλλά έχει δώσει και επιδόματα 60 δις. Άστον να συνεχίσει, μην ξαναμπούμε σε περιπέτειες. Δεν ξέρουμε και τι θα γίνει στην Τουρκία. Σε αυτή τη φράση συμπυκνώνεται το νταμπλ σκορ της ΝΔ στον ΣΥΡΙΖΑ…
(αύριο η συνέχεια)

7 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Ο Αλέξης που θα ερχόταν με φόρα όπως έλεγε η Τσαπανίδου και η FEMA, τελικά αποδείχτηκε ξεπουπουλιασμένη μπεκάτσα. Καλοφάγωτη η μπεκάτσα φίλοι κυνηγοί και διώκτες του ΣΥΡΙΖΑ. Μεθυσμένη πολιτεία η Νέα Δημοκρατία εχθές. Τέτοιο ξέσκισμα της αριστεράς, πρώτη φορά συνέβη.

  2. Ο Αμερικανοεβραίος εκλογολόγος και σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη κύριος Σταν Γκρίνμπεργκ, ο γκουρού των Αμερικανικών εκλογών, αυτός που ήταν στο εκλογικό επιτελείο του Μπιλ Κλίντον, κέρδισε κατά κράτος την Πόπη Τσαπανίδου και τον Κώστα Βαξεβάνη στον τομέα της επικοινωνίας. Η Νέα Δημοκρατία σε όλα τα εκλογικά σποτ διαφήμιζε το έργο της και τα πεπραγμένα της. Άφησε στον ΣΥΡΙΖΑ την ευχέρεια να απαντάει με τοξικά διαφημιστικά σποτ κατά της κυβέρνησης. Αυτό τελικά στον κόσμο λειτούργησε αντίστροφα στον κόσμο και έφερε τα αποτελέσματα που έφερε με την μεγάλη ήττα συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ. Τεράστια η ευθύνη για την ήττα της Πόπης Τσαπανίδου, η οποία εχθές ήταν κυριολεκτικά χαμένη, εξαφανισμένη. Και αυτή και το λαμόγιο ο λασπολόγος ο Κώστας Βαξεβάνης. Πιείτε καμιά σόδα για να τον χωνέψετε. Μέχρι τον Ιούνιο που θα έρθει η νέα εκλογική συντριβή προλαβαίνετε λινάτσες της αριστεράς.

  3. Κάπου διάβασα ότι ο Αλεκης Τσιπρας « σαν Υποψήφιος πρωθυπουργός
    που μπαίνει στην εκλογική μάχη με αδύναμη, ανέφικτη ή θολή κυβερνητική πρόταση »
    και μόνον με εμμονή στην Διατήρηση μιας πολιτικής καρέκλας ,
    προσθέτω εγώ να τ´´τ´ κρούσει O/η / FEMA …,

    «μοιάζει με μπεκάτσα που βγαίνει για βόλτα στους ουρανούς εν μέσω κυνηγετικής περιόδου.
    Θα την κατεβάσουν πριν το καταλάβει ».

  4. NO NAME 10:36 22/05/2023

    Κύριε Φελέκη μην αναλώνεστε με αριθμούς και μαθηματικές αναλύσεις. Σαν μέντορας του Αλέξη καλό θα ήταν να τον συμβουλέψετε να εγκαταλείψει τη πολιτική σκηνή, για να δημιουργηθεί μια σοβαρή κεντροαριστερά αντιπολίτευση που έχει ανάγκη ο τόπος . Ο Τσίπρας σαν επιπόλαιος και αγράμματος πολιτικός δεν αντιλήφθηκε την ιστορική ευκαιρία που του έδωσε ο Ελληνικός λαός το 2012 να συγκροτήσει ένα σοβαρό κέντρο αριστερό κ κόμμα στα αποκαΐδια του πάλαι ποτέ ισχυρού ΠΑΣΟΚ. Αντί να χτίσει ένα σοβαρό κόμμα, με πρόγραμμα και όραμα για τον τόπο, εκμεταλλεύτηκε την οργή του κόσμου το 2015 για να αρπάξει την εξουσία με ανορθόδοξο τρόπο συμμαχώντας με ακροδεξιό κόμμα αλλά ταυτόχρονα διαλαλώντας όταν εκφράζει την γνήσια αριστερά!!
    Ενας σοβαρός ηγέτης θα έπρεπε να είχε την ικανότητα να διέβλεπε τις πολιτικές εξελίξεις στο μέλλον , να αφήσει το Σαμαρά να αναλάβει τις διαδικασίες και το κόστος εξόδου της χώρας από τα μνημόνια, και το 2019 με σοβαρότητα και πολιτικό όραμα θα ήταν πρώτο κόμμα , έχοντας την διακυβέρνηση Σαμαρά να έχει υποστεί τη πολιτική φθορά και ο Συριζα να μην είχε εμπλακεί με κλείσιμο τραπεζών, Βαροφάκηδες, νέα μνημόνια κλπ.
    Οι περιπτώσεις Πολάκη, Κατρούγκαλου, τοξικός πολιτικός λόγος, αυτοαναιρέσεις δεν είναι ο πυρήνας του προβλήματος, αλλά η αποκάλυψη του προβλήματος.

  5. οκ 9:51 22/05/2023

    κάποιος να πει στον Ανδρουλάκη ότι ο λαός δεν νοιάζεται για τις υποκλοπές κι αν συνεχίσει έτσι στις β εκλογές θα πέσει σε μονοψήφιο ποσοστό.

    ΥΓ Τρολάκια του σύριζα ζείτε;! σε ποια τρύπα έχετε μπει?!

  6. οκ 9:20 22/05/2023

    ο λαός ενταφίασε πολιτικά τη νεοσταλινική φράξια του σύριζα, τον αγράμματο Τσίπρα κι τα γκρουπούσκουλά του.

    δεν θα ησυχάσουμε αν δεν πάρουμε πολιτική εκδίκηση, αν δεν στείλουμε τον σύριζα σε μονοψήφιο ποσοστό.

    το ΠΑΣΟΚ με διαφορετικό αρχηγό θα ήταν ήδη αξιωματική αντιπολίτευση.

    καλή επιτυχία στον Μητσοτάκη, να κάνει ό,τι νομίζει καλύτερο για τη χώρα. Πλέον δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, έχει τα χέρια του ελεύθερα.

  7. Μεγάλη απογοήτευση κύριε Φελέκη σε Καράτσι, Ισλαμαμπάντ, Άγκυρα, Τίρανα και Τιφλίδα. Ο εκλεκτός τους ο Αλέξης της αριστεράς ηττήθηκε κατά κράτος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το μίσος της Ακρίτα, του Φίλη, της Τσαπανίδου, τελικά τους το πλήρωσε στην κάλπη ο Ελληνικός λαός. Με την μεταγραφή Τσαπανίδου, ο ΣΎΡΙΖΑ έπαθε τεράστια ζημιά. Έχασε με 20 μονάδες διαφορά από την Νέα Δημοκρατία. Μεγάλη επικοινωνιακή ήττα της Πόπης Τσαπανίδου και του Κώστα Βαξεβάνη, οι οποίοιηγήθηκαν στην παραγωγή λάσπης για τον ΣΎΡΙΖΑ. Ο Ελληνικός λαός τους έφτυσε κυριολεκτικά στα μούτρα. Η γλάστρα από το ΟΡΕΝ του Σαββίδη έφερε την απόλυτη καταστροφή στον ΣΎΡΙΖΑ. Η Νέα Δημοκρατία θα χειριστεί όλα τα θέματα πολύ καλύτερα από τον ανθελληνικό ΣΎΡΙΖΑ. Ένα μεγάλο μπράβο στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Τον πανάξιο Έλληνα Πρωθυπουργό. Δικός του προσωπικός θρίαμβος η χθεσινή εκκωφαντική νίκη για την οποία μιλάει ήδη όλη η Ευρώπη.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.