ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην εφημερίδα «Πολιτεία»

Γ.Α. Παπανδρέου: Με ισχυρό ΠΑΣΟΚ–Κίνημα Αλλαγής εγγυόμαστε την προοδευτική διακυβέρνηση

Συνέντευξή έδωσε ο πρώην πρωθυπουργός και βουλευτής Αχαΐας, Γιώργος Α. Παπανδρέου, στην εφημερίδα «Πολιτεία» και στον δημοσιογράφο, Αχιλλέα Ροδίτη.

• Ξεκινώ από κάτι πιο γενικό κύριε Πρόεδρε. Η χώρα βγήκε από τα μνημόνια, αλλά, από το πώς βαδίζει, βγήκε και απ’ τον κίνδυνο επαν-εισόδου της σε περιπέτειες; Ποιος είναι ο ιδανικός «δρόμος»;

Ο εθνικά αναγκαίος δρόμος, γιατί αυτό έχει σημασία, πρέπει να προκύπτει ως συνισταμένη δύο παραμέτρων. Πρώτον, από τις πραγματικές ανάγκες της χώρας, των πολιτών και δεύτερον, από την ανάγκη οι απαντήσεις που θα δώσουμε, οι πολιτικές που θα ακολουθήσουμε, να έχουν κοινωνικό πρόσημο, να υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον, το συμφέρον των πολλών, όχι των λίγων ισχυρών συμφερόντων και κατεστημένων.
Υπό τις κρατούσες συνθήκες, αυτό σημαίνει αντιμετώπιση των ανισοτήτων και των αδικιών, υπεράσπιση των δικαιωμάτων, βιώσιμη και ψηφιακή μετάβαση, δημοκρατική, δίκαιη και συμμετοχική και αποκέντρωση της εξουσίας. Όλα αυτά, με σαφές κοινωνικό πρόσημο, υπερασπιζόμενοι πάντα την ισονομία, την αξιοκρατία, τη διαφάνεια και τη λογοδοσία. Όπως βλέπετε, ο δικός μας δρόμος, δεν είναι εσωστρεφής, δεν υπηρετεί κομματικά και κάθε λογής άλλα συμφέροντα, αλλά τον πολίτη και τη χώρα, ακόμη και αν αυτό απαιτεί συγκρούσεις με κόστος, απέναντι στα ισχυρά συμφέροντα.

• Πώς κρίνετε την κυβέρνηση της ΝΔ πάνω σ’ αυτό;

Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ πορεύεται αμετανόητη τον μοναδικό δρόμο που γνωρίζει και υπηρετεί, τον πελατειασμό, παραδίδοντας τα πάντα σε συμφέροντα. Από την υγεία και την παιδεία, μέχρι την γη, την κατοικία, καθώς και τον κοινό μας πλούτο, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τον ήλιο, τον αέρα, τα νερά, τη γεωθερμία, ακόμη και το νερό που πίνουμε και παλεύουμε να σώσουμε.
Παραδίδει τον πλούτο μας σε λίγα ισχυρά συμφέροντα που τον λυμαίνονται και παράλληλα, μας αναγκάζει να τους πληρώνουμε ακριβά, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την ενέργεια. Τώρα μάλιστα, που ο αφελληνισμός της οικονομίας και του κοινού μας πλούτου, είναι προ των θυρών, απαιτείται εγρήγορση και ενότητα για να προασπιστούμε τα αυτονόητα.

• Και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ;

Δυστυχώς, το δρόμο του πελατειασμού υιοθέτησε και ο ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο όταν κυβέρνησε, αλλά ακόμη και σήμερα, με αποτέλεσμα από τη μια να αδυνατεί να εκφράσει μια προοδευτική πολιτική πρόταση και από την άλλη, να υποκύπτει στην εύκολη πολιτική αντιπαράθεση με τη ΝΔ, που αποδεικνύεται καταστροφική και αδιέξοδη για τη χώρα. Θα έχετε προσέξει, είμαι βέβαιος, ότι οι πρωταγωνιστές στις πλατείες του μίσους και του διχασμού, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, που όχι μόνο δεν βοήθησαν στον σκληρό αγώνα για την παραμονή της χώρας στο Ευρώ και την ΕΕ, αλλά και τον υπονόμευσαν, σήμερα διαγκωνίζονται για το ποιος θα διαχειριστεί καλύτερα την εκτός μνημονίων πορεία μας. Υποκρισία και χωρίς αυτοκριτική. Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, σταθερό στα ιδανικά του, είναι ο μοναδικός εκφραστής της προόδου και μαζί, του εθνικά αναγκαίου δρόμου προς ένα βιώσιμο και δημοκρατικό μέλλον.

ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΔΙΑΚΥΒΕΥΜΑ
• Πάμε στις εκλογές της 21ης Μαΐου: Με βάση το δίλημμα… «αυτοδυναμία ΝΔ» ή «συνεργασία προοδευτικών δυνάμεων», τελικά η κατεύθυνση που πρέπει να επιλέξουμε οι Έλληνες σ’ αυτές τις εκλογές, ποια πρέπει να ‘ναι κατά την γνώμη σας και γιατί;

Ήδη, περιέγραψα την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη χώρα. Με βάση αυτήν την περιγραφή, θα μου επιτρέψετε να απαντήσω με τον δικό μου τρόπο. Καμία από τις δύο επιλογές που φέρατε στη συζήτησή μας δεν είναι αξιόπιστη, ώστε να την ακολουθήσουν οι πολίτες, αν δεν τηρούνται κάποιες δημοκρατικές αρχές. Και αυτό γιατί, εφόσον μιλάτε και σωστά, για συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων, γιατί και εμείς αυτό πιστεύουμε, θα πρέπει να επιβραβευθεί εκλογικά το μοναδικό πολιτικό κόμμα που υπηρετεί μια πραγματικά προοδευτική αντίληψη για τη χώρα και τον Ελληνικό λαό. Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής.
Εμείς πιστεύουμε ότι, αποτελούμε τον μοναδικό αξιόπιστο φορέα, που μπορεί να εγγυηθεί μια προοδευτική διέξοδο. Η απλή αναλογική που τώρα ισχύει, έχει μια απλή λογική. Κάθε ψήφος είναι ισότιμη. Η πραγματική βούληση του Ελληνικού λαού θα αποτυπωθεί αυθεντικά, αν ο καθένας ασκήσει το ιερό αυτό δικαίωμα και πάει στην κάλπη, και εάν ψηφίσει με γνώμονα το πρόγραμμα και το κόμμα που τον εκφράζει καλύτερα. Η απλή αναλογική βέβαια, ενισχύει την ιδέα των συνεργασιών. Όμως αυτές, θα πρέπει να γίνουν με βάση τις συγκλίσεις προγραμμάτων και όχι τις αθέμιτες συμφωνίες ιδιοποίησης και νομής της εξουσίας.
Η ΝΔ με αλαζονικό τρόπο απορρίπτει τις εκλογές αυτές, δηλαδή την αυθεντική έκφραση του λαού, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, που έφερε το σύστημα, μιλά για ηττημένους και νικητές. Η απόφαση να ενισχυθεί το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, είναι απόφαση για συμφωνίες προγραμματικές, προοδευτικές, και μια αντίληψη για τη δημοκρατία που δεν βάζει την κατάκτηση της εξουσίας πριν από την κατάκτηση της δημοκρατικής αξιοπρέπειας κάθε πολίτη. Θέλουμε συνεργασίες, αλλά με συγκεκριμένο προοδευτικό πρόσημο, όχι για να υπάρξει οποιαδήποτε κυβέρνηση.

• Συμφωνείτε με όρους του τύπου «ναι σε συνεργασία» αλλά «όχι με τον τάδε ή τον δείνα Πρωθυπουργό», που προτάσσει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. ή «όχι σε κυβέρνηση ηττημένων», που προτάσσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ;

Εμείς προτάσσουμε το πρόγραμμα μας. Τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις απέναντι στους προοδευτικούς πολίτες. Εκείνους που πιστεύουν στις αρχές μας και συμμετέχουν ενεργά στη διαμόρφωση των θέσεων μας, καθώς και σε εκείνους που ψηφίζουν για να δουν ουσιαστικές και ριζοσπαστικές αλλαγές σε μια χώρα που ταλανίζεται από τη φτωχοποίηση, την ανασφάλεια, και την κοινωνική αδικία. Εάν και εφόσον υπάρξουν οι προϋποθέσεις αυτές, δηλαδή οι προγραμματικές μας αρχές να υπηρετηθούν σε μια κυβερνητική συμμαχία, θα πρέπει να διαπραγματευτούμε την σύνθεση μιας κυβέρνησης ικανής να ανταποκριθεί σε αυτούς τους στόχους.

ΤΟ “ΑΥΡΙΟ” ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ.
• Πώς βλέπετε το μέλλον του ΠΑΣΟΚ; Αυτού του ιστορικού κόμματος που πρόσφερε, που στην πολυετή πορεία του έχει, και σωστά, και λάθη;

Το ΠΑΣΟΚ έρχεται από μακριά, γιατί ήταν έκφραση των καημών και των πόθων του λαού μας, και θα πάει πολύ μακριά, γιατί συνεχίζει, παρά τα όποια λάθη, να αποτελεί τον μοναδικό πολιτικό φορέα, που διαθέτει την αξιόπιστη εκείνη πολιτική αντίληψη και πρόταση, η οποία μπορεί να βγάλει τη χώρα από το τέλμα και τις διαδοχικές κρίσεις. Μια κατάσταση που βιώνουμε με ένταση εδώ και πολλά χρόνια, ως αποτέλεσμα των παθογενειών του πελατειασμού. Από την οικονομική κρίση που μας οδήγησε το 2009 η κυβέρνηση ΝΔ – Κώστα Καραμανλή, μέχρι την τραγωδία των Τεμπών, όπου απεδείχθη ότι, στις κρίσεις και στις τραγωδίες που μας οδηγούν ασυλλόγιστοι πολιτικοί και πελατειακά κόμματα, δεν είναι τα λεφτά και τα τεχνολογικά μέσα που λείπουν, αλλά η πολιτική βούληση να σπάσουν αυγά για να οικοδομήσουμε μια σύγχρονη δημοκρατική πολιτεία.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΧΑΪΑ
• Η Αχαΐα, ο τόπος της Δημοκρατίας των Προοδευτικών αγώνων, ο τόπος σας, τι μήνυμα πρέπει να στείλει σε αυτές τις εκλογές;

Η Αχαΐα, έχει όλες τις δυνατότητες να αποτελέσει την κινητήριο δύναμη της προσπάθειας που καταβάλουμε με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, για να αλλάξουμε την πορεία του τόπου, όχι μόνο της Δυτικής Ελλάδας, αλλά ολόκληρης της χώρας. Η Αχαΐα, παρά τα δεινά τις βίαιης παραγωγικής υποχώρησης, που διευκόλυνε την καλλιέργεια εύκολων πολιτικών λόγων και λύσεων χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα, όπως αποδείχθηκε, διαθέτει πολλές προοδευτικές δυνάμεις που μπορούν και πρέπει να πάρουν στα χέρια τους την Προοδευτική Παράταξη, και μαζί με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, να εγγυηθούν μια πραγματικά προοδευτική διέξοδο για τη χώρα. Από όλους εμάς εξαρτάται. Και τώρα, μετά από όσα έχουν μεσολαβήσει τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, ουδείς δικαιούται να πει ότι δεν γνώριζε.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.