ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δείτε την ομιλία του

Γ. Βαρουφάκης: Είναι πολιτική απόφαση, το αν η Ελλάδα θεωρείται σήμερα πτωχευμένη ή όχι

Τα μετεκλογικά σενάρια, η οικονομία, το μεταναστευτικό βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνέντευξης του Γιάνη Βαρουφάκη στο κεντρικό δελτίο του τηλεοπτικού σταθμού Alpha, μαζί όμως με τη σύλληψη του υποψήφιου δημάρχου Χειμάρρας, αλλά και τις εκλογές στην Τουρκία.

Χαρακτηρίζοντας, αναλυτικώς, «πρόβα τζενεράλε» την εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαΐου, ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη διευκρίνισε ότι «εμείς είμαστε υπέρμαχοι της απλής αναλογικής, θα θέλαμε να σχηματισθεί κυβέρνηση τώρα». Εκτίμησε δε, πως «αν βγαίνουν τα κουκιά, Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, θα βγει μια τέτοια κυβέρνηση. Αν βγαίνουν τα κουκιά, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, θα βγει μια τέτοια. Είναι πολύ πιθανό να μην βγαίνουν τα κουκιά, οπότε, τότε, θα έχουμε μια τρικομματική κυβέρνηση».

Και, ευκαιρίας δοθείσης, επανέλαβε: «Δυο χρόνια το λέμε ότι για να έχεις μια συγκυβέρνηση, η οποία αξίζει να υπάρχει, πρέπει να έχει ένα κοινό κυβερνητικό πρόγραμμα. Αυτό δεν γίνεται μετά την Κυριακή των εκλογών. Δεν φτάνει (συμφωνία για τη) "Δήμητρα". Με το ΦΠΑ τι θα κάνουμε; Με τα κόκκινα δάνεια; Με το Υπερταμείο; Με το Χρηματιστήριο Ενέργειας; Τι θα κάνουμε για το θέμα της πράσινης μετάβασης, την απολιγνιτοποίηση;».

Και, στο «διά ταύτα», «θέλουμε να κοιτάξουμε τον κόσμο στα μάτια και να του πούμε ότι εμείς θα συμμετάσχουμε σε μια συγκυβέρνηση μόνο εφόσον έχει εκπονηθεί ένα συνεκτικό κυβερνητικό πρόγραμμα. Γι' αυτό επιμένουμε σε ένα θέμα, δεν έχουμε κόκκινες γραμμές ή προαπαιτούμενα, ούτε είμαστε δύσκολοι. Ένα πράγμα ζητάμε: Μια προεκλογική διαδικασία σύγκλισης».

Με αφορμή δε, τις θέσεις του για το σχέδιο «Δήμητρα», ο Γ. Βαρουφάκης υποστήριξε ότι «αυτή τη στιγμή η χώρα είναι απολύτως πτωχευμένη. Αν τα ομόλογά μας πουλιούνται στην αγορά σε καλές τιμές, είναι γιατί έχεις μια Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία κλείνει το... μάτι στους χρηματιστές και τους λέει: "Το ξέρω ότι ξέρεις ότι είναι πτωχευμένο το ελληνική κράτος, αλλά αγόρασε το και θα στο καλύψω εγώ". Το οποίο σημαίνει ότι είναι πολιτική απόφαση, το αν η Ελλάδα θεωρείται σήμερα πτωχευμένη ή όχι. Όταν έχεις ένα έθνος, μια χώρα, ένα λαό που είναι τόσο εξαρτημένος, δεν πρέπει να έχεις ένα σχέδιο τι θα γίνει αν κάποιος στην Φρανκφούρτη αποφασίσει να σε πει πτωχευμένο αύριο πάλι;», διερωτήθηκε εξάλλου.

Ερωτηθείς για τις εξελίξεις στη Χειμάρρα, διατύπωσε τη θέση πως «η Αλβανία βρίσκεται σε μια πολύ οξεία αντιπαράθεση [...] και πάντα όταν υπάρχουν τέτοιου είδους εντάσεις, οι μειονότητες την πληρώνουν. Έχει πολύ μεγάλη σημασία να συμπαρασταθούμε και να απαιτήσουμε δημοκρατικά δικαιώματα για όλους τους πολίτες της Αλβανίας».

Ενώ στην ανάλυσή του για την Τουρκία, εξέφρασε την άποψη ότι «είναι σε μια μόνιμη εμφύλια σύγκρουση στο εσωτερικό της εδώ και δεκαετίες [...] πολύ φοβάμαι, αν κερδίσουν οι κεμαλιστές, θα αποδειχθούν ακόμη πιο επικίνδυνοι (από τον Πρόεδρο Ερντογάν). Ελπίζουμε να πέσουμε έξω. Δεν χρειάζεται παρά να δείτε το παρελθόν, ποιοι ήταν στην κυβέρνηση το 1974, ποιοι ήταν στην κυβέρνηση κάθε φορά που είχαμε μεγάλες εξάρσεις εθνικισμού και ανθελληνισμού στην Τουρκία. Αυτό που δεν μας συμφέρει σε καμία περίπτωση, είναι μια αμφισβήτηση του εκλογικού αποτελέσματος. Το οποίο σημαίνει ότι, όποιος και αν κερδίσει, θα αυξήσει τις εντάσεις στο Αιγαίο μόνο και μόνο για να συσπειρώσει το εσωτερικό μέτωπο».

Ερωτηθείς, τέλος, για το μεταναστευτικό και το φράχτη στον Έβρο, ο Γ. Βαρουφάκης εξήγησε πως «ο λόγος για τον οποίον ήμαστε εναντίον κάθε φράχτη, είτε είναι του Τραμπ στο Μεξικό είτε είναι στον Έβρο, είναι ότι το μόνο που επιτυγχάνει σε τελική ανάλυση, είναι η αύξηση των κερδών των διακινητών. Το κάνεις πιο δύσκολο στους διακινητές, άρα αυξάνονται οι ταρίφες τους. Το μεταναστευτικό δεν λύνεται με φράκτες και επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο. Να το πάρουμε απόφαση, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει μεταναστευτική πολιτική [...] Ως ΕΕ δεν έχουμε πολιτική και χτίζουμε φράχτες». Συμπερασματικώς, «η λύση δεν είναι οι φράχτες [...] έρχονται με βάρκες, θα βρουν άλλο τρόπο να έλθουν. Είναι απαράδεκτο να είμαστε ακόμη στο "Δουβλίνο", να μην υπάρχει ακόμη μια συμφωνία σε επίπεδο ΕΕ, δεν υπάρχει ΕΕ». Και, εν τέλει, δήλωσε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη, αν τους μοιραζόμασταν (σ.σ. τους μετανάστες) δεν θα είχαμε πρόβλημα. Η ΕΕ δεν έχει μεταναστευτικό πρόβλημα, η Ελλάδα και η Ιταλία έχουν, επειδή δεν υπάρχει ΕΕ».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.