ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Η ουσιαστική διακύβευση των εκλογών της 21ης Μαΐου

Την Κυριακή οι πολίτες θα προσέλθουν στις κάλπες προβληματισμένοι για τις πραγματικές επιδιώξεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που διεκδικούν κυβερνητική εντολή. Η ΝΔ δια του αρχηγού της απαξιώνει την εκλογική διαδικασία της 21ης Μαΐου. Υποστηρίζει ότι ακόμη και αν τα αποτελέσματα διαμορφώσουν προϋποθέσεις κυβέρνησης συνεργασίας, θα προχωρήσει σε νέα εκλογική αναμέτρηση γιατί η υλοποίηση του προγράμματος της για τη χώρα προϋποθέτει σταθερή κυβέρνηση.

Για τη ΝΔ σταθερή κυβέρνηση σημαίνει αυτοδύναμη, παρότι πουθενά στην Ευρώπη η σταθερότητα δεν ταυτίζεται με την αυτοδυναμία κανενός. Αυτό που πραγματικά επιθυμεί είναι η διατήρηση του «κολοβού» δικομματισμού που προέκυψε το 2019, εξαιτίας της αναξιοπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για να συνεχίσει να κυβερνά ανεξέλεγκτα και πελατειακά.

Η χώρα τα επόμενα χρόνια θα χρειαστεί να προωθήσει πολλές προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, που η ΝΔ ως κυβέρνηση απέφυγε, για να διασφαλίσει ότι θα εισέλθει σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης. Να προωθήσει τον δίκαιο πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Να μειώσει τις κοινωνικές ανισότητες και να διασφαλίσει τη δημοσιονομική σταθερότητα.

Πρέπει συνεπώς να προωθηθούν μεταρρυθμίσεις στο θεσμικό πλαίσιο δημοσιονομικής πολιτικής, πρόταση που το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έχει καταθέσει από το 2022, όχι απλά με υποχρεωτική κοστολόγηση των κομματικών προτάσεων. Με αξιολόγησή τους σε σχέση με τη συμβολή στον αναγκαίο διαρθρωτικό μετασχηματισμό της οικονομίας, στην αύξηση  απασχόλησης και στη μείωση ανισοτήτων. Να γίνεται μια εκ των προτέρων αξιολόγηση των δημοσιονομικών πολλαπλασιαστών των δημόσιων δαπανών και των φόρων του προϋπολογισμού και μια εκ των υστέρων αποτίμηση των δημοσιονομικών παρεμβάσεων ως προς την αποτελεσματικότητα τους.

Να ελέγχονται οι ολιγοπωλιακές συνθήκες στις αγορές που εξωθούν τις τιμές στα ύψη σε βάρος των καταναλωτών. Να επιταχυνθεί η διαδικασία απονομής της δικαιοσύνης και να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία της όπως και αυτής των ανεξάρτητων Αρχών.

Να προχωρήσει η ουσιαστική ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης και όχι να αντικατασταθεί η γραφειοκρατία των χαρτιών από την ψηφιακή γραφειοκρατία, με πιο χαρακτηριστικό σήμερα παράδειγμα τη διαδικασία μεταβίβασης ακινήτων. Να προετοιμαστεί η κοινωνία για τις συνέπειες της τεχνητής νοημοσύνης στην απασχόληση, στην πολιτική αλλά και στην καθημερινότητα των ανθρώπων.

Την προηγούμενη δεκαετία πολλές προοδευτικές μεταρρυθμίσεις δεν προχώρησαν ή εγκαταλείφθηκαν γιατί δεν υπήρχαν οι αναγκαίες συναινέσεις. Τώρα η ΝΔ, δια του αρχηγού της, απαξιώνει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και τον πρόεδρό του. Αποκλείει την συνεργασία και ουδόλως επιδιώκει ευρύτερες συναινέσεις. Επιχειρεί σε συνθήκες πανικού την ανασύσταση του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου που διερράγη από τις πολλαπλές θεσμικές εκτροπές της.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ψήφισε την απλή αναλογική, αλλά συμπεριφέρεται σαν ακυβέρνητο καράβι σε συνθήκες τρικυμίας. Στην αρχή μίλησε για κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας, για κυβέρνηση ηττημένων ή ακόμη και ανοχής. Τώρα άνοιξε την πόρτα στην κυβέρνηση ειδικού σκοπού. Σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον όπου συντελούνται κοσμογονικές γεωοικονομικές και γεωπολιτικές ανακατατάξεις ο ΣΥΡΙΖΑ προτάσσει την συγκρότηση κυβέρνησης με στόχο τη διερεύνηση του σκανδάλου των υποκλοπών. Διακηρύσσει το σύνθημα «δικαιοσύνη παντού» όταν στη συγκυβέρνηση με τους εθνικιστές  Ανεξάρτητους Έλληνες έδειξε ότι πιστεύει σε μια δικαιοσύνη υποτακτική στην εκτελεστική εξουσία.

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, έχοντας διδαχτεί, περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο κόμμα που κυβέρνησε μετά το 2009, τι σημαίνει η ανάγκη για ευρύτερες συναινέσεις, ζητά ισχυρή εντολή από τους πολίτες για να διασφαλιστεί η πολιτική σταθερότητα της χώρας. Για να ακυρωθεί ο «κολοβός» δικομματισμός. Για να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της πολιτικής στη συνείδηση των πολιτών. Για να επιτευχθούν ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές συναινέσεις, ώστε να προχωρήσουμε με βάση το πρόγραμμά μας σε ένα σύγχρονο κράτος με κοινωνική δικαιοσύνη.

4 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. Θ.Τ. 11:54 25/05/2023

  Η νεα Κ.Ο. ειναι εν μερει καλυτερη, εν μερει χειροτερη με μερικες παρουσιες και πολλες απουσιες. Για να γινει μεγαλυτερη πρεπει να γινει καλυτερη ( = πιο αντιπελατειακη ). Κοντρα στην δεξια και την δεξιο»αριστερα» . . .

 2. Manos 21:48 24/05/2023

  Οταν βλεπω πρωτη στη λιστα την Μιλενα μετα απο ισα εκανε στον Παπανδρεου με την υπολοιπη παρεα, νομιζω θα πιασω πσλι θεση στον καναπε.

 3. Η Ελλάδα θα πάει τελικά μπροστά κύριε Σαχινίδη. Ο Ελληνικός λαός επέλεξε την Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για να τον οδηγήσουν στην επόμενη ημέρα. Μετά την κλοπή στο Ελληνικό Χρηματιστήριο το 1999 από την κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη (Ααρών Αβουρή), το «Λεφτά Υπάρχουν» και την Ελληνική χρεοκοπία που συνοδεύτηκε από το πρώτο μνημόνιο του Τζέφρι Παπανδρέου, ο Ελληνικός λαός έπαψε να έχει εμπιστοσύνη στο ΠΑΣΟΚ. Αν βγουν προς τα έξω και όλα εκείνα που ακούγονται για τις όχι καλές σχέσεις στοργής του Νίκου Ανδρουλάκη με το ασθενές φίλο, τότε θα κάνει πολλά χρόνια το ΠΑΣΟΚ να πρωταγωνιστήσει στα πολιτικά πράγματα. Η αλαζονεία του Ανδρουλάκη μετά τα εκλογικά αποτελέσματα της Κυριακής δεν αποτελεί καλό οδηγό για τον ίδιο και το κόμμα του.

 4. Στην σίγουρη επέκταση της λίστας των βουλευτών από το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής στην νέα Βουλή Των Ελλήνων που θα δημιουργηθεί από την επαναληπτική προσφυγή μας στις κάλπες τον άλλο μήνα ,
  Θα ήθελα διακαώς να δω τ ´όνομα του κυρίου αρθρογράφου μας εδώ.
  Οποία εφαρμογή πραγματοποιήσιμη και εγγυημένη !
  Των λόγων , των προθέσεων αλλά κυρίως των πράξεων από ενάρετους και μετρημένους στα δάχτυλα Πολιτικούς μας !
  Αντί ….. των των «Μιλένων» που ομολογώ και τοποθετούμαι Ανοιχτά :
  Δηλώνοντας ότι θα βλάψουν πάλι στο μέλλον την πρόοδο και την συνοχή στην
  παράταξη μας !

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.