ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία

Οι Ρώσοι απομακρύνουν αμάχους από το Μπέλγκοροντ

Η ρωσική επαρχία του Μπέλγκοροντ βρέθηκε σήμερα στο στόχαστρο μιας εισβολής ενόπλων που έφτασαν από την Ουκρανία, γεγονός που ανάγκασε τη Μόσχα να επιβάλει «αντιτρομοκρατικό καθεστώς» στην περιοχή και να αρχίσει να απομακρύνει τους αμάχους, ώστε να αποκρούσει αυτήν την επίθεση στο ρωσικό έδαφος.

Μολονότι τις τελευταίες εβδομάδες έχουν γίνει και άλλες επιθέσεις σε αυτήν τη μεθοριακή περιοχή, η σημερινή πήρε μεγάλες διαστάσεις και πολλά χωριά έχουν χτυπηθεί από οβίδες. Αντιδρώντας σε αυτήν την εξέλιξη, η FSB (ρωσική υπηρεσία ασφαλείας) επέβαλε το απόγευμα «καθεστώς ζώνης αντιτρομοκρατικής επιχείρησης» στην περιοχή. Αυτό σημαίνει ότι οι αρχές αποκτούν αυξημένες εξουσίες που τους επιτρέπουν να διεξάγουν ένοπλες επιχειρήσεις, ελέγχους στους πολίτες ή να απομακρύνουν τους κατοίκους. Το καθεστώς αυτό επιβάλλεται για πρώτη φορά σε ρωσικό έδαφος μετά την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022.

Ο κυβερνήτης του Μπέλγκοροντ είπε ότι οι άμαχοι εγκαταλείπουν την περιοχή.

«Πηγαίνουμε από πόρτα σε πόρτα (...) Μεγάλο μέρος του πληθυσμού έφυγε από την εν λόγω περιοχή, βοηθάμε με δικά μας μεταφορικά μέσα όσους δεν έφυγαν ακόμη», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Telegram ο Βιατσεσλάβ Γκλαντκόφ.

«Ελπίζω ότι οι στρατιώτες μας θα ολοκληρώσουν σύντομα την αποστολή τους και θα εξοντώσουν τον εχθρό», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι υπάρχουν επτά ή οκτώ τραυματίες.

Νωρίτερα, οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν ότι μια ομάδα «δολιοφθορέων» του ουκρανικού στρατού εισέβαλε στην περιοχή του Γκραϊβορόν. Το Κίεβο αρνήθηκε, όπως συνηθίζει, ότι εμπλέκεται σε οποιαδήποτε επιχείρηση εντός του ρωσικού εδάφους.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη Γκλαντκόφ, οι ένοπλοι επιτέθηκαν στις κοινότητες Ζαμόστιε και Γκλότοβο, καθώς και στην «πρωτεύουσα» της περιφέρειας, το Γκραϊβορόν.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.