ΚΟΣΜΟΣ

Δείτε αναλυτικά

Υπ. Ενέργειας Κύπρου: Στόχος μας η κατασκευή αγωγού για σύνδεση ΑΟΖ Κύπρου-Ισραήλ και σταθμός υγροποίησης ΦΑ στην Κύπρο

Προετοιμασία για επίσκεψη του υπουργού Ενέργειας της Κύπρου Γιώργου Παπαναστασίου στο Ισραήλ βρίσκεται σε εξέλιξη, με βασικά θέματα συζήτησης με τον Ισραηλινό ομόλογό του, από τη μία αυτό της οριοθέτησης των τεμαχίων Αφροδίτη και Ισάϊ, ενώ από την άλλη την προώθηση του εξαγγελθέντος έργου, για αγωγό από τα ισραηλινά κοιτάσματα σε σταθμό υγροποίησης στην Κύπρο.

Σε δηλώσεις που παραχώρησε στους δημοσιογράφους στο Προεδρικό Μέγαρο, στη Λευκωσία, ο κος Παπαναστασίου τόνισε σχετικά με τον αγωγό, ότι αυτό που προέχει σε πρώτο στάδιο είναι η υπογραφή διακρατικής συμφωνίας, η οποία θα επιτρέπει την κατασκευή αγωγού που θα συνδέει τις δύο αποκλειστικές οικονομικές ζώνες. Και από εκεί ξεκινάμε, δήλωσε ο κύριος Παπαναστασίου.

Όπως αναφέρει το ΡΙΚ, σε ό,τι αφορά τα χρονοδιαγράμματα, ο κ. Παπαναστασίου δήλωσε ότι με την λήψη της απόφασης και την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τις εταιρείες, θα χρειαστούν δυόμισι χρόνια για την υγροποίηση, ενώ ο αγωγός για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής μπορεί να είναι έτοιμος μέσα σε 18 μήνες. Ο EastMed ως διάδρομος παραμένει, δήλωσε ερωτηθείς ο υπουργός Ενέργειας, αντί όμως αγωγού που θα είναι σύνδεση του Ισραήλ με την Ευρώπη, αυτό θα γίνει μέσω Κύπρου και θα υπάρχει, μπορώ να τον ονομάσω ένας εικονικός αγωγός, ο οποίος θα συνδέει την Κύπρο με την υπόλοιπη Ευρώπη σε μορφή υγροποιημένη.

Οι δηλώσεις του κου Παπαναστασίου έγιναν μετά από συνάντηση πού είχε ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με αντικείμενο τα ενεργειακά και το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.