ΚΟΣΜΟΣ

Χθες Πέμπτη το βράδυ

Συμφωνία στο Σουδάν για τήρηση των ανθρωπιστικών κανόνων, όχι όμως για κατάπαυση του πυρός

Οι αντιμαχόμενες πλευρές στο Σουδάν υπέγραψαν χθες Πέμπτη το βράδυ στην Τζέντα συμφωνία που ελπίζεται πως θα επιτρέψει τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας και ασφαλή διέλευση των αμάχων, όχι όμως -ακόμη- συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, δήλωσαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν αξιωματούχοι της αμερικανικής διπλωματίας.

Αντιπρόσωποι του στρατού και των παραστρατιωτικών, που ενεπλάκησαν σε πόλεμο πριν από σχεδόν έναν μήνα, τη 15η Απριλίου, υπέγραψαν στη Σαουδική Αραβία «δήλωση με την οποία δεσμεύονται να προστατεύουν τους αμάχους» και να επιτρέπουν την ασφαλή διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας, εξήγησε στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που συμμετέχει στις συνομιλίες.

Όμως, πάντα κατά τους αξιωματούχους του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, το να υπάρξει συμφωνία για κατάπαυση του πυρός αποδεικνύεται πιο δύσκολο εγχείρημα καθώς τα μέρη «απέχουν ακόμη πολύ». Οι ίδιες πηγές εξέφρασαν μολαταύτα την ελπίδα πως η υπογραφή της πρώτης συμφωνίας θα δώσει ώθηση στις διαπραγματεύσεις.

Όλες οι προηγούμενες συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις υπό τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν και τους επίφοβους παραστρατιωτικούς των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) υπό τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, ή «Χαμέτι», έμειναν ανεφάρμοστες.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.