ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία

Στο Κίεβο απεσταλμένος του Πεκίνου για να συζητήσει για «πολιτική διευθέτηση»

Ο απεσταλμένος του Πεκίνου εντεταλμένος για να συζητήσει «πολιτική διευθέτηση» βρίσκεται στο Κίεβο, σε μία επίσκεψη που αναμένει ο ενισχυμένος από τις νέες υποσχέσεις για την αποστολή δυτικών όπλων πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επιδιώκοντας την άσκηση της επιρροής της Κίνας επί της Ρωσίας.

Υψηλόβαθμος ουκρανός αξιωματούχος δήλωσε ότι μία συνάντηση ανάμεσα στον πρόεδρο της Ουκρανίας και τον Λι Χουί είναι πιθανή το απόγευμα.

Θα είναι η πρώτη επαφή ανάμεσα στον πρόεδρο Ζελένσκι και κινέζο ανώτατο αξιωματούχο από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο 2022.

Σύμφωνα με το Πεκίνο, ο Λι Χουί, ειδικός απεσταλμένος Ευρασιατικών Υποθέσεων και πρώην πρεσβευτής στην Μόσχα, έχει εντολή να συζητήσει μία «πολιτική διευθέτηση» του πολέμου κατά την διάρκεια της ευρωπαϊκής του περιοδείας που θα τον οδηγήσει επίσης στην Πολωνία, τη Γαλλία, την Γερμανία και την Ρωσία.

Η Κίνα, στενή εταίρος της Μόσχας, δεν έχει καταδικάσει δημόσια την ρωσική εισβολή.

Το Πεκίνο παρουσίασε τον Φεβρουάριο «σχέδιο 12 σημείων» για τον τερματισμό του πολέμου, που αντιμετωπίσθηκε με επιφυλακτικότητα από την Δύση. Ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ επισκέφθηκε τον Μάρτιο την Μόσχα, προσφέροντας συμβολική στήριξη στον Βλαντίμιρ Πούτιν απέναντι στην Δύση.

«Στο τέλος του μήνα, ο Λι Χουί θα έρθει σε μας», δήλωσε χθες ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Αντρέι Ρουντένκο, χωρίς να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία.

«Η ιδέα είναι να παρουσιάσει τις κινεζικές προτάσεις για μία πολιτική διευθέτηση στην Ουκρανία στις χώρες αυτές και να ακούσει τις απόψεις και τα σχόλια των συνομιλητών», είπε.

Ροή όπλων

Η επίσκεψη του Λι στο Κίεβο πραγματοποιείται μόλις μετά την ευρωπαϊκή περιοδεία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατά την διάρκεια της οποίας έλαβε φρέσκες υποσχέσεις για νέες αποστολές όπλων που θα βοηθήσουν τις ουκρανικές δυνάμεις στην μεγάλη αντεπίθεση που προετοιμάζεται.

Τα αιτήματά του εισακούσθηκαν σε πολλά σημεία - αντιαεροπορικοί πύραυλοι, επιθετικά drones, τεθωρακισμένα...- και πρόοδος σημειώθηκε ως προς την αποστολή δυτικών μαχητικών αεροσκαφών, αίτημα που έχει διατυπώσει το Κίεβο εδώ και 15 μήνες.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι η Γαλλία αρχίζει σύντομα την εκπαίδευση των ουκρανών πιλότων και το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ολλανδία ανακοίνωσαν από κοινού ότι θέλουν την συγκρότηση «διεθνούς συνασπισμού» για την προσφορά αμερικανικών καταδιωκτικών F-16 στον ουκρανικό στρατό.

Η αποστολή στο Κίεβο δυτικών μαχητικών αεροσκαφών επιπλέον των σοβιετικών MiG που έχουν ήδη αποστείλει η Πολωνία και η Σλοβακία, θα συνιστά για την Ουκρανία αναμφισβήτητη προστιθέμενη αξία.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.