ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δείτε αναλυτικά

ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΟΣΩΝ ΘΑ ΧΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΔΡΑ ΣΤΙΣ ΔΕΥΤΕΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ. ΕΚΤΟΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ...

Τι θα συνέβαινε αν οι εκλογές γίνονταν με ενισχυμένη αναλογική και όχι με απλή ή αν τα αποτελέσματα της 21ης Μαΐου επαναληφθούν ακριβώς στην επικράτεια και στις επιμέρους εκλογικές περιφέρειες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει το matrix24 από επίσημους υπολογισμούς και σχετικούς πίνακες σε όλη την επικράτεια και τις περιφέρειες, η ΝΔ θα έπαιρνε 172 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 60, το ΠΑΣΟΚ 34, το ΚΚΕ 21 και η Ελληνική Λύση 13.

Τώρα, με την απλή αναλογική η ΝΔ εξέλεξε 146, άρα θα κερδίσει 26 έδρες. Θα χάσει 11 ο ΣΥΡΙΖΑ που έχει εκλέξει 71. Το ΠΑΣΟΚ θα έχανε 7 από τις 41 που πήρε. Το ΚΚΕ 5 από τις 26. Και το κόμμα του Βελόπουλου τις 3 από τις 16.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ θα χάσουν την έδρα τους ο Γιάννης Δραγασάκης και ο Γιάννης Ραγκούσης καθώς στον δυτικό τομέα της Αθήνας ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκλέξει 2 και όχι 3, ενώ στη β' Πειραιά θα εκλεγεί μόνο η Νίνα Κασιμάτη, που ήταν πρώτη.

Σε τέσσερεις τετραεδρικές ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα εκλέξει κανέναν βουλευτή αφού σε Καβάλα Πιερία, Καρδίτσα, Κυκλάδες και τις 4 έδρες θα τις πάρει η ΝΔ. Το 3-1 θα γίνει 4-0. Στην Κορινθία θα πάρει 2 η ΝΔ, 1 ο ΣΥΡΙΖΑ και 1 το ΠΑΣΟΚ. Το ίδιο και στην Κοζάνη. Στον Έβρο θα γίνει το ίδιο, όμως τη 1 έδρα δεν θα την πάρει το ΠΑΣΟΚ, αλλά η Ελληνική Λύση. Στις άλλες τρεις μονοεδρικές (Ημαθία, Τρίκαλα, Φθιώτιδα) θα πάρουν 3 η ΝΔ και 1 π ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάσει 1 έδρα στην Α' Θεσσαλονίκης και 1 στη Β' Θεσσαλονίκης. Χάνουν δηλαδή ο Γιάννης Αμανατίδης και η Δώρα Αυγέρη. Το σκορ εδώ θα γίνει 10-3 από 9-4 στην Α' και 5-1 από 4-2 στη Β'.

Έδρα θα χάσει επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ και στην Αχαΐα καθώς το 3-3-1-1-1 γίνεται 5-2-1-1. Η ΝΔ κερδίζει 2 έδρες, και εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ χάνει 1 έδρα και η Ελληνική Λύση. ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ διατηρούν τις έδρες τους.

Στη Μεσσηνία η ΝΔ κερδίζει άλλες 2 έδρες και πάει στις 4, αλλά εδώ χάνουν από 1 το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ. Έτσι το 2-1-1-1 γίνεται 4-1.

Η ΝΔ θα έπαιρνε ως εξής τις 172 έδρες. 94 έδρες από την Α' κατανομή, 9 από τις δυεδρικές και τριεδικές περιφέρειες, 12 από τα υπόλοιπα, 7 από το Επικρατείας και 50 από το μπόνους επειδή βγήκε πρώτο κόμμα. 20 έδρες επειδή ξεπέρασε το 25% και 30 επειδή έφτασε το 40.

Θυμίζουμε ότι για κάθε 0,5% το πρώτο κόμμα κερδίζει 1 έδρα με πλαφόν τις 50 έδρες. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει 26 από την πρώτη κατανομή, 13 από διεδρικές και τριεδρικές, 17 από τα υπόλοιπα και 4 από το Επικρατείας. Το ΠΑΣΟΚ θα πάρει 6 από την πρώτη κατανομή, 14 από διεδρικές τριεδρικές, 12 από τα υπόλοιπα και 2 από το Επικρατείας. Το ΚΚΕ θα πάρει 5 από την πρώτη κατανομή, 15 από τα υπόλοιπα και 1 από το Επικρατείας. Η Ελληνική Λύση 1 από την πρώτη κατανομή, 11 από τα υπόλοιπα και 1 από το Επικρατείας.

Εξυπακούεται πως θα αλλάξουν όλα αν μπει άλλο ένα κόμμα στη Βουλή, πχ η Πλεύση Ελευθερίας και ενδεχομένως θα είναι οριακή η αυτοδυναμία της ΝΔ αν μπουν και η Νίκη και το ΜΕΡΑ25 και έχουμε οκταεδριακή Βουλή με την αναντιπροσώπευτη ψήφο (το ποσοστό των κομμάτων να πέφτει κάτω από το 7% από το 16,5% που είχαμε στις 21 Μαΐου.

Επίσης μπορεί να αλλάξουν οι έδρες σε περιφέρειες αν έχουμε ανατροπές στα ποσοστά που θα πάρουν και αυτοί που εμφανίζονται σήμερα ως χαμένοι να μπουν στη Βουλή και να μείνουν εκτός κάποιοι άλλοι. Τα πάντα θα εξαρτηθούν από το συνολικό ποσοστό, αλλά και από τα επιμέρους στις περιφέρειες. Για παράδειγμα αν το ΠΑΣΟΚ ανεβάσει τη δύναμη του στη Μεσσηνία μπορεί να κρατήσει τη 1 έδρα ή αν έχουμε διαφορετικά αποτελέσματα στην Αττική μπορεί να κρατήσει την έδρα ο Δραγασάκης και να τη χάσει (ή να μην την χάσει) ο Μουζάλας στο Νότιο Τομέα και ούτω καθ' εξής...

Τέλος, οι 26 «τυχεροί» της Νέας Δημοκρατίας που θα καταλάβουν τις θέσεις που θα χάσουν τα άλλα κόμματα είναι οι πρώτοι ή και οι δεύτεροι αναπληρωματικοί, όπως για παράδειγμα στη Μεσσηνία και την Αχαΐα, όπου η ΝΔ κερδίζει όχι μία αλλά δύο επιπλέον έδρες.

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Κόψτε φάτσες πολιτικών ανδρών. Σίγουρα αυτοί δεν είναι τίμιοι Έλληνες πολιτικοί, αλλά κοινοί συμμορίτες.

  2. Υλικά κατεδάφισης και για τα μπάζα όλοι οι Βουλευτές του ανθελληνικού ΣΎΡΙΖΑ. Χρέος του Ελληνικού λαού είναι να τους βουλιάξει στις προσεχείς Βουλευτικές εκλογές.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.