ΚΟΣΜΟΣ
NATO
Μπεν Ουάλας: «Ο δρόμος είναι ανοικτός» για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ
Η Βρετανία υποστηρίζει την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και «αυτός ο δρόμος είναι ανοικτός» γι' αυτούς, αν και πολιτικές πραγματικότητες μπορεί να επιβραδύνουν την διαδικασία, δήλωσε ο υπουργός Αμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Μπεν Ουάλας στο περιθώριο της εκδήλωσης Shangri-La Dialogue με θέμα την ασφάλεια στην Σιγκαπούρη.
Σημείωσε ότι δεν είναι δυνατή η εισδοχή μελών κατά την διάρκεια ενός πολέμου και ότι η ενδεδειγμένη πορεία είναι η συνέχιση της υποστήριξης και του εξοπλισμού της Ουκρανίας για βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη ασφάλεια.
«Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε την Ουκρανία είναι τώρα να την βοηθήσουμε να νικήσει την Ρωσία», δήλωσε ο Μπεν Ουάλας. «Μετά από αυτό, να διασφαλίσουμε ότι είναι έτοιμοι, ικανοί και ανθεκτικοί».
Η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ βρίσκεται στην ατζέντα της συνόδου κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας στο Βίλνιους. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι το Κίεβο θέλει «μία σαφή απόφαση» για την ένταξή της κατά την διάρκεια της συνόδου του Βίλνιους.
Η Χάνα Σελέστ, διευθύντρια του Ukrainian Prism που ειδικεύεται στην Εξωτερική Πολιτική και την Διεθνή Ασφάλεια, δήλωσε στην Σιγκαπούρη ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα είναι μία πολιτική απόφαση.
«Δεν περιμένουμε να δούμε μία ισχυρή απόφαση (για την ένταξη της Ουκρανίας) στο Βίλνιους», είπε η Χάνα Σελέστ. «Αλλά το λιγότερο ελπίζουμε σε έναν λεπτομερή οδικό χάρτη».
Η Βρετανία, μαζί με τους δυτικούς συμμάχους, έχουν χορηγήσει στην Ουκρανία στρατιωτική βοήθεια αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων και οπλικά συστήματα μετά την ρωσική εισβολή. Πιο πρόσφατα, το Λονδίνο εφοδίασε την Ουκρανία με πυραύλους Cruise Storm Shadow, οι οποίοι έχουν σημειώσει 100% επιτυχία πλήττοντας στόχους, σύμφωνα με τον Μπεν Ουάλας.
Οι εγγυήσεις ασφαλείας προς την Ουκρανία βρίσκονται επίσης στο τραπέζι, είπε ο βρετανός υπουργός Αμυνας, σημειώνοντας ότι τέτοιου είδους εγγυήσεις μπορούν να εκφράζονται με αμοιβαίες αμυντικές συμφωνίες έως και την προμήθεια όπλων και πυρομαχικών.
Στην Ασία, η Βρετανία είναι προσηλωμένη στην υποστήριξη των ΗΠΑ και των συμμάχων της και στην διατήρηση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στους ωκεανούς, είπε ο Μπεν Ουάλας σημειώνοντας ότι υπάρχουν δύο βρετανικά πολεμικά πλοία στην περιοχή και θα αυξηθούν.
Η βρετανική βοήθεια προς την Αυστραλία για να αναπτύξει την επόμενη γενιά υποβρυχίων στο πλαίσιο της συμφωνίας AUKUS είναι «απίστευτα σημαντική για όλους εμάς», είπε.
«Η άνοδος της Κίνας, η κλίμακα των στρατιωτικών επενδύσεων της Κίνας, αναπότρεπτα...ενθαρρύνει ομοϊδεάτες συμμάχους στην περιοχή και στον κόσμο να εργασθούν από κοινού ακόμη περισσότερο».
Το όνομα του Μπεν Ουάλας έχει ακουστεί ως πιθανού διαδόχου του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Ο ίδιος δήλωσε ότι «δεν θα έλεγε όχι αν του προσφερόταν η θέση», αλλά εναπόκειται στις χώρες μέλη να αποφασίσουν.
ΕΚ
Δεν θα αφήσουμε τους εχθρούς μας να αποσταθεροποιήσουν τη Ρωσία, λέει ο Πούτιν
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα κατά την διάρκεια συνάντησης στο Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας ότι «κακοθελητές» προσπαθούν όλο και περισσότερο να αποσταθεροποιήσουν την Ρωσία και αυτό πρέπει να το αποτρέψουμε.
«Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να είμαστε βέβαιοι ότι σε καμία περίπτωση δεν θα τους επιτρέψουμε να κάνουν κάτι τέτοιο», δήλωσε ο Πούτιν.
Μ.ΜΕΝ
Το Κρεμλίνο λέει πως η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα προκαλέσει προβλήματα για πολλά χρόνια
Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα πως αν η Ουκρανία προσχωρήσει στο ΝΑΤΟ θα προκαλέσει προβλήματα για πολλά χρόνια, ένα θέμα που όπως είπε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιλαμβάνονται αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες κάνουν τελικά κουμάντο στη στρατιωτική συμμαχία.
Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι άσκησε πιέσεις χθες Πέμπτη για να γίνει η Ουκρανία μέλος της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ και ζήτησε από τη συμμαχία να παράσχει εγγυήσεις ασφάλειας αν η ένταξη της χώρας του δεν είναι δυνατή προς το παρόν.
Απαντώντας σε ερώτηση για τις φιλοδοξίες της Ουκρανίας να προσχωρήσει στη συμμαχία, ο ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε: "Λυπούμαστε να πούμε πως αυτό δείχνει την έλλειψη προετοιμασίας, την απροθυμία και την ανικανότητα του καθεστώτος του Κιέβου να επιλύσει υπάρχοντα προβλήματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων".
"Η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, βέβαια, είναι μια απο τις κύριες προκλήσεις και ένα από δυνητικά προβλήματα για πολλά, πολλά χρόνια", είπε ο Πεσκόφ.
"Πολλές χώρες της ΕΕ, παραδόξως, το γνωρίζουν αυτό καλά. Όμως, δυστυχώς, η Ουάσινγκτον διατάζει και πληρώνει για τη μελωδία στο ΝΑΤΟ. Η ΕΕ είναι απλώς ένα πειθήνιο όργανο σε αυτήν την ορχήστρα".
Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ συμφώνησαν στη σύνοδο κορυφής στο Βουκουρέστι το 2008 ότι η Ουκρανία και η Γεωργία θα γίνονταν μια μέρα μέλη του ΝΑΤΟ. Μέχρι τώρα, ωστόσο, κανένα πραγματικό βήμα ή χρονοδιάγραμμα δεν έχει δημοσιευθεί που θα φέρει πράγματι την Ουκρανία πιο κοντά στο ΝΑΤΟ.
"Η Ρωσική Ομοσπονδία... θα διασφαλίσει τα συμφέροντα και την ασφάλειά της", είπε ο Πεσκόφ. "Αυτό αποκλείει τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και την άμεση προσέγγισή του στα σύνορά μας".
Το Κρεμλίνο θεωρεί πως η διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς τις χώρες της πρώην ανατολικής Ευρώπης αποδεικνύει την εχθρότητα της Δύσης προς τη Ρωσία και την έχει επικαλεστεί ως έναν σημαντικό λόγο για την απόφασή του να στείλει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022, προκαλώντας το ξέσπασμα της μεγαλύτερης σύγκρουσης στην Ευρώπη από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Το ΝΑΤΟ, που έχει τώρα 31 μέλη μετά την προσχώρηση της Φινλανδίας φέτος, λέει πως είναι μια καθαρά αμυντική συμμαχία που δεν θέτει καμία απειλή για τη Ρωσία.