ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ

Μπλίνκεν: Η ένταση βλάπτει τις ευρωατλαντικές φιλοδοξίες Κοσόβου και Σερβίας

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν κάλεσε σήμερα τους ηγέτες της Σερβίας και του Κοσόβου να αποκλιμακώσουν την ένταση η οποία, όπως προειδοποίησε, θέτει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή ολοκλήρωσή τους.

«Καλούμε τις κυβερνήσεις του Κοσόβου και της Σερβίας να λάβουν αμέσως μέτρα για την αποκλιμάκωση των εντάσεων», είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας μετά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών του ΝΑΤΟ στο Όσλο. «Στηρίζουμε τη διαδικασία της ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης του Κοσόβου και της Σερβίας όμως η τρέχουσα κλιμάκωση εμποδίζει τις προσπάθειες (ένταξής τους) παρά τις βοηθάει», πρόσθεσε.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο σημειώθηκαν ταραχές μεταξύ μελών της σερβικής μειονότητας του Κοσόβου και ανδρών της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης KFOR, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν περίπου 30 στρατιώτες και περισσότεροι από 50 διαδηλωτές. Οι Σέρβοι αρνούνται να αναγνωρίσουν τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών, τις οποίες οι ίδιοι μποϊκόταραν, με αποτέλεσμα να εκλεγούν Αλβανοί δήμαρχοι στο βόρειο Κόσοβο, μολονότι η συμμετοχή δεν ξεπέρασε το 3,5%.

Οι ΗΠΑ επέκριναν το Κόσοβο, το οποίο στηρίζουν εδώ και πολλά χρόνια, μετά την απόφαση του πρωθυπουργού Αλμπίν Κούρτι να εγκαταστήσει τους δημάρχους αυτούς αν και οι Σέρβοι θεωρούν μη έγκυρες τις εκλογές. «Ήμασταν ξεκάθαροι όσον αφορά τις ανησυχίες μας για ορισμένες πρόσφατες ενέργειες. Το είπαμε απευθείας στους εν λόγω ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου και του πρωθυπουργού Κούρτι», εξήγησε ο Μπλίνκεν.

Ο Αμερικανός υπουργός προειδοποίησε να μην γίνονται «μονομερείς ενέργειες» από τις δύο πλευρές, αφού η Σερβία έθεσε τον στρατό της σε κατάσταση ετοιμότητας. «Αν η μία ή η άλλη χώρα λαμβάνουν μέτρα που θα καθιστούσαν (τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες τους) πιο υποθετικές, αυτό δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των πολιτών τους», εκτίμησε.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.