ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία

Εκατοντάδες ύποπτους ως κακοποιητές παιδιών σε διάστημα 8 δεκαετιών ταυτοποιεί έρευνα της ισπανικής καθολικής εκκλησίας

Έρευνα της ισπανικής καθολικής εκκλησίας για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών από κληρικούς και λαϊκούς που εργάζονταν γι ‘αυτήν έχει οδηγήσει έως τώρα στην ταυτοποίηση 728 φερόμενων ως κακοποιητών και 927 θυμάτων από τη δεκαετία του 1940, σύμφωνα με την πρώτη έκθεση της για την υπόθεση αυτή.

«Αναγνωρίζουμε τη ζημιά που έχει προκληθεί», δήλωσε ο Χοσέ Γκαμπριέλ Βερά, εκπρόσωπος της ισπανικής Συνόδου Αρχιεπισκόπων. «Θέλουμε να βοηθήσουμε όλα τα θύματα...να σταθούμε δίπλα τους στην επούλωση των πληγών τους».

Το θέμα βρέθηκε στο προσκήνιο στην Ισπανία το 2021 αφού η εφημερίδα El Pais ανέφερε πάνω από 1.200 καταγγελλόμενες υποθέσεις, χρόνια μετά τα σκάνδαλα σεξουαλικής κακοποίησης που συντάραξαν την εκκλησία σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ιρλανδία και η Γαλλία.

Ξεκίνησαν πολλές έρευνες, μεταξύ των οποίων από τον Συνήγορο του Πολίτη στην Ισπανία, ενώ και η ίδια η εκκλησία διενήργησε τη δική της εσωτερική έρευνα.

«Θέλουμε να γνωρίζουμε τι πήγε λάθος με την επιλογή των υποψήφιων ιερέων, τι πήγε λάθος με την εκπαίδευσή τους...και τι οδήγησε έναν άνθρωπο που αποφάσισε να αφοσιωθεί στον Θεό να προχωρήσει σε σεξουαλική κακοποίηση», δήλωσε ο Βερά.

Η έκθεση, που περιλαμβάνει μαρτυρίες θυμάτων και δεν αποτελεί απόδειξη ενοχής ή αθωότητας, ανέφερε ότι πάνω από το 99% των υπόπτων είναι άνδρες και ότι οι μισοί από τους κακοποιητές ήταν κληρικοί. Οι περισσότερες από τις καταγεγραμμένες υποθέσεις έλαβαν χώρα τις δεκαετίες του 1960-1980.

Σύμφωνα με θύματα --άνδρες στην πλειονότητά τους-- πάνω από το 63% των καταγγελλόμενων ως κακοποιητών έχουν πεθάνει.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.