ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναλυτικά η δήλωσή του

Δ. Κουτσούμπας: Πάρτε τώρα όλα τα μέτρα για να μην έχουμε άλλες καταστροφές

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, στην αρχή της σημερινής του ομιλίας στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για την ψήφο των αποδήμων, στηλίτευσε την βιασύνη της κυβέρνησης να καταθέσει το νομοσχέδιο αυτό, «τις κρίσιμες ώρες που κάτοικοι και πυροσβέστες, έδιναν μια τιτάνια και άνιση μάχη με τις φλόγες σε ολόκληρες περιοχές της Αττικής και πολλών άλλων νομών και σήμερα βλέπουν τους κόπους μιας ζωής να έχουν γίνει αποκαΐδια. Και η καταστροφή συνεχίζεται».

«Έχετε μάλιστα το θράσος να προβάλλετε με τη βοήθεια, ορισμένων κυρίως Μέσων Ενημέρωσης, την επιχείρηση εκκένωσης χιλιάδων τουριστών και κατοίκων από τις τουριστικές περιοχές της Ρόδου που παραδόθηκαν στις φλόγες ως άθλο! Έλεος! Για να μη πω για την μεγάλη ντροπή του τουριστικού σας θαύματος! Να βουλιάζει ένα ολόκληρο νησί από τουρίστες, αλλά να καίγεται για μέρες, γιατί δεν έχει τις απαραίτητες υποδομές, γιατί δεν έχετε πάρει ουσιαστικά μέτρα πρόληψης αντιμετώπισης των πυρκαγιών!» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Είπε ότι όλες οι κυβερνήσεις αναμασούν τη «γνωστή καραμέλα για την κλιματική αλλαγή και κρίση που έχει έρθει απ' την κλιματική αλλαγή» για να «καλύψουν τις εγκληματικές ευθύνες τους».

Σημείωσε ότι δεν φταίει η κλιματική αλλαγή για την απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπυρικής προστασίας με επίκεντρο την πρόληψη, ούτε για την ελλιπή στελέχωση των Δασαρχείων, την μη ενίσχυση της Πυροσβεστικής με το απαραίτητο προσωπικό και τα αναγκαία μέσα.

Ανέφερε τις εικόνες εγκατάλειψης ολόκληρων οικισμών, την έλλειψη αντιπυρικών ζωνών σε ακαθάριστα δάση, τους πυροσβεστικούς κρουνούς χωρίς νερό, τις λιγοστές επίγειες δυνάμεις, με τον απαρχαιωμένο εξοπλισμό και τις ελάχιστες έως ανύπαρκτες εναέριες πτήσεις πυροσβεστικών μέσων που είδαν τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που έτρεξαν να βοηθήσουν με όποιο τρόπο μπορούσαν.

«Και βέβαια το αυτοματοποιημένο μήνυμα του "τρεχάτε να σωθείτε" με δρόμους που ανοιγόκλειναν συνεχώς, ήταν η μόνη "λύση" που πρόκρινε η κυβέρνησή σας, δημιουργώντας ένα ακόμα αλαλούμ. Βέβαια απ' τις οδηγίες για εκκενώσεις εξαιρούνταν η μεγαλοεργοδοσία, που επέλεγε να μείνουν οι εργαζόμενοι στη δουλειά, σε εργοστάσια και χώρους δουλειάς, δίπλα στα πύρινα μέτωπα, αδιαφορώντας για τους κινδύνους για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων» πρόσθεσε.

Είπε ότι το ΚΚΕ προειδοποιούσε για όλα αυτά, αλλά η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα γιατί «όλα αυτά τα αντιμετωπίζει ως "κόστος"».

«Και φτάνουμε κάθε χρόνο να μετράμε απώλειες φυσικού πλούτου, περιουσιών. Είμαστε ακόμα στον Ιούλιο. Έχουμε δρόμο δηλαδή ακόμα. Θα σας το ξαναπούμε: Πάρτε τώρα όλα τα μέτρα για να μην έχουμε άλλες τέτοιες καταστροφές...

Η κλιματική αλλαγή δεν μπορεί να είναι άλλοθι αλλά ο λόγος για να υπάρξει επιτέλους πραγματική αλλαγή πλεύσης στα ζητήματα της πολιτικής προστασίας με προτεραιότητα στην πρόληψη» υπογράμμμισε.

Σημείωσε ότι «για άλλη μια χρονιά τα χρήματα που εγκρίθηκαν για έργα δασοπροστασίας είναι το 10% αυτών που είναι αναγκαία σε ετήσια βάση για το σύνολο της δασοπροστασίας. Με τα χρήματα αυτά, έγιναν αποσπασματικοί και αμφίβολης αποτελεσματικότητας καθαρισμοί, στο 1% των εκτάσεων, ενώ έπρεπε να έχουν γίνει καθαρισμοί σε 4 εκατομμύρια στρέμματα δάσους ως απόλυτη προτεραιότητα, πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου».

Ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε καταλήγοντας ότι η κυβέρνηση δείχνει να αντιμετωπίζει τις φυσικές καταστροφές «σαν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να εξαγγείλει την επιτάχυνση της ίδιας συνταγής που μας έχει φέρει ως εδώ: Της λεγόμενης "πράσινης μετάβασης", που αποδεικνύεται μόνο μαύρη, κατάμαυρη και για το περιβάλλον και για τις τσέπες των εργαζομένων! Την επιτάχυνση επίσης και της εμπορευματοποίησης των δασών, γιατί αυτό κρύβεται πίσω από τη λεγόμενη πολιτική της "πιο επιθετικής διαχείρισης των δασών"».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.