ΚΟΣΜΟΣ

Δείτε αναλυτικά

Ισραήλ: Η Κνεσέτ ενέκρινε αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για τη δικαστική μεταρρύθμιση

Είχε προηγηθεί μια προσπάθεια της τελευταία στιγμής για συμβιβασμό με την αντιπολίτευση που έπεσε στο κενό.

Η ισραηλινή Βουλή ενέκρινε τη Δευτέρα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για τη δικαστική μεταρρύθμιση.

Το νομοσχέδιο, που αφορά ένα μέρος μόνο των αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση του Μπένιαμιν Νετανιάχου, εγκρίθηκε με ψήφους 64 υπέρ εναντίον καμίας κατά. Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης απείχαν από την ολομέλεια σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το νομοσχέδιο.

Η ψηφοφορία, όπως αναφέρει η Jerusalem Post, άρχισε έπειτα από μια μαραθώνια συζήτηση 26 ωρών που είχε αρχίσει το πρωί της Κυριακής.

Είχε προηγηθεί μια προσπάθεια της τελευταία στιγμής για συμβιβασμό με την αντιπολίτευση που έπεσε στο κενό.

Πληροφορίες της Jerusalem Post αναφέρουν ότι ακόμη και ο πρόεδρος Χέρτσογκ (ο οποίος έχει περισσότερο συμβολικές εξουσίες) συνομίλησε τηλεφωνικά με τον επικεφαλής του θρησκευτικού κόμματος Σας και τον πρωθυπουργό Νετανιάχου. Κάποια στιγμή ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ κατευθύνθηκε στα έδρανα της αντιπολίτευσης και έσφιξε το χέρι του επικεφαλής της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ και τον Μπένι Γκαντς. Αλλά τελικά δεν υπήρξε καμία συμφωνία.

Ο Γκαντς στην ομιλία του είπε ότι στην πραγματικότητα η πλειονότητα των μελών της Κνεσέτ είναι κατά του νόμου. Εντέλει όλες οι βουλευτές που στηρίζουν την κυβέρνηση ψήφισαν υπέρ, χωρίς διαρροές.

Το νομοσχέδιο που πλέον γίνεται νόμος του κράτους, περιορίζει εξουσίες του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Οι πολέμιοι της μεταρρύθμισης τη χαρακτηρίζουν απειλή για τη δημοκρατία. Από τις αρχές του έτους οι αλλαγές έχουν προκαλέσει κοινωνική και πολιτική αναταραχή στη χώρα. Σχεδόν κάθε εβδομάδα οργανώνονται μεγάλες διαδηλώσεις, ενώ παρενέβη -χωρίς επιτυχία- ακόμη και ο πρόεδρος της χώρας.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.