ΥΓΕΙΑ
Μια νέα θεραπευτική δυνατότητα για την αναχαίτιση του SARS-CoV-2 μελετούν οι επιστήμονες
Κορωνοϊός: Ελπίδες για θεραπεία από ένα φάρμακο που μετρά εκατό χρόνια λήψης
Στις προσπάθειες αναζήτησης των ερευνητών ενός αποτελεσματικού φαρμακευτικού παράγοντα κατά του κορωνοϊού έρχεται να προστεθεί και μια νεότερη μελέτη που διερευνά την αποτελεσματικότητα ενός φαρμάκου που μετρά ήδη έναν αιώνα ζωής.
Σύμφωνα με νεότερη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Communications Biology, η σουραμίνη, ένα φάρμακο που ακόμη χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ασθένειας του ύπνου όπως είναι γνωστή η αφρικανική τρυπανοσωμίαση, θα μπορούσε να αναστείλλει τη μόλυνση του ιού SARS-CoV-2, που προκαλεί τη λοίμωξη με κορωνοϊό.
Όπως εξήγησε ο επικεφαλής της μελέτης δρ. Jonathan S. Dordick, καθηγητής του Ινστιτούτου Χημικής και Βιολογικής Μηχανικής του Rensselaer Polytechnic Institute, «τόσο η πρωτεΐνη ACE2 όσο και η θειική ηπαράνη βοηθούν τον κορωνοϊό να μολύνει τα κύτταρα. Η σουραμίνη, επομένως, θεωρείται μια πολλά υποσχόμενη θεραπεία για τη λοίμωξη COVID-19».
Σύμφωνα με τα ευρήματα, η θειική ηπαράνη και η σουραμίνη δεσμεύονταν με την πρωτεΐνη S της παραλλαγής Οmicron, ενώ και η σουραμίνη ήταν πιο αποτελεσματική έναντι της υποπαραλλαγής Omicron B.1.1.529, σε σύγκριση με τον αρχικό ιό και τις υποπαραλλαγές Δέλτα.
Προηγούμενες μελέτες απέδειξαν ότι η σουραμίνη αναστέλλει την RNA-εξαρτώμενη από τον ιό πολυμεράση, στόχο του αντιιικού παράγοντα της ρεμδεσιβίρης. Έτσι, ο νέος στόχος της S-πρωτεΐνης του φαρμάκου υποδηλώνει έναν ευρύ και ανεξάρτητο μηχανισμό δράσης, ο οποίος μπορεί να αποτελέσει πλεονέκτημα στην αντιιική θεραπεία.
«Η σουραμίνη και άλλα μόρια, τα οποία στοχεύουν στη δέσμευση της πρωτεΐνης S, θα πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω ως προς τις δυνατότητές τους να αναστείλουν τη λοίμωξη. Είναι σημαντικό ότι, καθώς ο ιός SARS-CoV-2 συνεχίζει να εξελίσσεται, φαίνεται να αποκτά ακόμη μεγαλύτερη συγγένεια με τη θειική ηπαράνη των κυττάρων-στόχων, γεγονός που καθιστά τη σουραμίνη ακόμη πιο αποτελεσματική στην παρεμπόδιση αυτής της αλληλεπίδρασης. Αυτό υποτίθεται ότι είναι ο λόγος που η σουραμίνη είναι πιο αποτελεσματική ενάντια στην παραλλαγή Omicron παρά στη Δέλτα ή στην αρχική μορφή του ιού» προσθέτει ο δρ. Dordick.
Επί του παρόντος, η σουραμίνη δεν έχει εγκριθεί στις ΗΠΑ λόγω ανησυχιών σχετικά με την τοξικότητα της ουσίας. Περαιτέρω μελέτες, όμως, ενδέχεται να καταδείξουν την αποτελεσματικότητα της σουραμίνης ως θεραπευτικό μέσο για τη λοίμωξη COVID-19 ή ως προφύλαξη μετά την έκθεση, όπως ένα ρινικό σπρέι.