ΕΛΛΑΔΑ

Δείτε αναλυτικά

Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης στον πρωτογενή τομέα

Με γοργούς ρυθμούς προχωρά η υλοποίηση των υποέργων του Ταμείου Ανάκαμψης τα οποία αφορούν τον πρωτογενή τομέα. Το ενδιαφέρον για ένταξη σε αυτά είναι έντονο, κάτι που φαίνεται και από τον συνολικό προϋπολογισμό ο οποίος είναι αυξημένος σε σχέση με την αρχική πρόβλεψη.

«Οι Δράσεις Αγροδιατροφής και τα προκηρυχθέντα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας του ΥπΑΑΤ έχουν ως στόχο να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των επενδυτικών αναγκών του πρωτογενή τομέα και αυτό επιβεβαιώνεται από τη μεγάλη συμμετοχή των φορέων του αγροτικού τομέα, αλλά και εκείνων που δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων» δήλωσε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής & Διεθνών Σχέσεων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Μπαγινέτας.

Σύμφωνα με τον ίδιο «η υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων που έχουν εγκριθεί και αφορούν τη μεταποίηση έχει ήδη ξεκινήσει, ενώ η αξιολόγηση των υπόλοιπων σχεδίων συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς».

Συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά τον οικονομικό Μετασχηματισμό στον Αγροτικό τομέα:
* Υποέργο 1 - Καινοτομία και Πράσινη Μετάβαση στην Μεταποίηση Γεωργικών Προϊόντων:
Στον πρώτο κύκλο του υποέργου για την Καινοτομία και την Πράσινη Μετάβαση στην Μεταποίηση Γεωργικών Προϊόντων ο αρχικός προϋπολογισμός ανερχόταν σε 181.521.000 ευρώ. Είχαν υποβληθεί 88 αιτήσεις ενίσχυσης με τον προϋπολογισμό να ανέρχεται πλέον σε 187.750.370 ευρώ.

Η αξιολόγηση των αιτήσεων ενίσχυσης έχει ολοκληρωθεί και έχουν εκδοθεί 83 αποφάσεις έγκρισης αιτήσεων ενίσχυσης συνολικού ύψους δημόσιας ενίσχυσης 176.832.951,05 ευρώ.
Παράλληλα, υποβλήθηκαν 25 και αξιολογήθηκαν 21 αιτήματα χορήγησης προκαταβολής δημόσιας ενίσχυσης συνολικού ύψους 50.000.000 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο κύκλο του υποέργου, ο προϋπολογισμός άγγιζε τα 65 εκατ. ευρώ. Κατά την περίοδο υποβολής των αιτήσεων κατατέθηκαν 133 φάκελοι ενίσχυσης με τον προϋπολογισμό να διαμορφώνεται πλέον στα 201.216.662 ευρώ.
*Υποέργο 2 - Εκσυγχρονισμός του Πρωτογενούς Τομέα:
Στο υποέργο για τον «Εκσυγχρονισμός του Πρωτογενούς Τομέα», κατά τον πρώτο κύκλο ο προϋπολογισμός ήταν 98.111.000 ευρώ. Υποβλήθηκαν 236 αιτήσεις ενίσχυσης και ο προϋπολογισμός διαμορφώθηκε πλέον στα 146.419.100 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ολοκληρώθηκε ο έλεγχος πληρότητας (στάδιο Ι-1) για τις 236 υποβαλλόμενες αιτήσεις του πρώτου κύκλου και θα ακολουθήσει η Υποβολή Ι-2 δικαιολογητικών και η ουσιαστική αξιολόγηση των αιτήσεων από τις γνωμοδοτικές επιτροπές αξιολόγησης.

Ο Προϋπολογισμός στο δεύτερου κύκλου στο υποέργο ανέρχεται στα 35 εκατ. ευρώ με την περίοδο υποβολής των αιτήσεων να εκπνέει τη Δευτέρα, 14 Αυγούστου. Η αξιολόγηση των αιτήσεων θα ξεκινήσει στις 16 Αυγούστου 2023 και θα ολοκληρωθεί στις 29 Σεπτεμβρίου 2023. Τέλος, το τέταρτο τρίμηνο του 2023 (Οκτώβριος) αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής, αξιολόγησης και ελέγχου των σχετικών αιτημάτων πληρωμής
* Υποέργο 3 - Πράσινος Αγροτουρισμός:

Ο αρχικός προϋπολογισμός του υποέργου «Πράσινος Αγροτουρισμός» ανερχόταν σε 49 εκατ. ευρώ. Είχαν υποβληθεί 87 αιτήσεις ενίσχυσης με τον προϋπολογισμό να διαμορφώνεται έκτοτε σε 74.222.302 ευρώ. Η ολοκλήρωση αξιολόγησης των αιτήσεων αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός της ερχόμενης εβδομάδας.
* Υποέργο 4- Αναδιάρθρωση Καλλιεργειών:

Σχετικά με το υποέργο «Αναδιάρθρωση Καλλιεργειών» ο προϋπολογισμός ήταν 161 εκατ. ευρώ. Δικαίωμα υποβολής αιτήσεων είχαν τα συλλογικά σχήματα, και σύμφωνα με στοιχεία κατατέθηκαν συνολικά 69 φάκελοι ενδιαφέροντος, με τον προϋπολογισμό τη πρόσκλησης να φτάνει πλέον στα 32.588.800 ευρώ.

Ο έλεγχος των αιτήσεων ολοκληρώθηκε 30 Ιουνίου και έκτοτε εκδόθηκαν συνολικά 21 αποφάσεις ένταξης αιτήσεων ενίσχυσης στο Υποέργο συνολικού ποσού δημόσιας ενίσχυσης 9.562.126,3 ευρώ.

Απορρίφθηκαν 32 αιτήσεις κατά το στάδιο της ουσιαστικής αξιολόγησης λόγω μη τήρησης των κριτηρίων επιλεξιμότητας της οικείας πρόσκλησης και του σχετικού Κανονισμού, ενώ 11 αιτήσεις απορρίφθηκαν από το στάδιο πληρότητας λόγω ουσιωδών ελλείψεων στα δικαιολογητικά.
* Yποέργο 5 - Γενετική Βελτίωση Ζώων:

Ο αρχικός προϋπολογισμός του υποέργου «Γενετική Βελτίωση Ζώων» έφτανε τα 14.702.000 ευρώ. Υποβλήθηκαν 21 αιτήσεις και ο προϋπολογισμός διαμορφώθηκε στα 19.290.308 ευρώ, ενώ το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει ο έλεγχος πληρότητας.

Τέλος, σχετικά με τις δράσεις για την Ανάπτυξη του κλάδου της Υδατοκαλλιέργειας:
* Υποέργο 6- Ενίσχυση Υδατοκαλλιεργειών:
Σχετικά με την «Ενίσχυση Υδατοκαλλιεργειών» ο αρχικός προϋπολογισμός ανερχόταν σε 34.440.000 ευρώ. Υποβλήθηκαν 19 αιτήσεις και ο προϋπολογισμός διαμορφώθηκε πλέον στα 18.578.644 ευρώ, ενώ εντός του επόμενου διαστήματος αναμένεται να ξεκινήσει ο έλεγχος πληρότητας.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.