ΚΟΣΜΟΣ
Τι συζήτησαν
Ο Ερντογάν συναντήθηκε με τον Σαρλ Μισέλ

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνομίλησε σήμερα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, αφού νωρίτερα συνέδεσε το «πράσινο φως» της Άγκυρας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην ΕΕ, όπως έγινε γνωστό από διπλωματικές πηγές.
Παραμονή της διήμερης συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, ο Τούρκος πρόεδρος, που μπλοκάρει εδώ και 14 μήνες την ένταξη της Σουηδίας στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο, έθεσε έναν νέο όρο για να άρει το βέτο του: την επανέναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, οι οποίες βρίσκονται σε νεκρό σημείο εδώ και πολλά χρόνια.
Σε μια προσπάθεια να αρθούν οι τουρκικές αντιρρήσεις, ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ οργάνωσε μια συνάντηση του Ερντογάν με τον πρωθυπουργό της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον, αργά το απόγευμα. Διπλωματικές πηγές είπαν όμως ότι η συνάντηση αυτή διακόπηκε προκειμένου ο Ερντογάν να συζητήσει με τον Μισέλ.
Νωρίτερα, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς υπογράμμισε ότι η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και εκείνη της Τουρκίας στην ΕΕ δεν συνδέονται μεταξύ τους.
Η Τουρκία υπέβαλε αίτημα ένταξης στην τότε ΕΟΚ το 1987 και στην ΕΕ το 1999, όμως οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν το 2005 έχουν διακοπεί εδώ και χρόνια.

e-πιλογές

Τι είναι το rizz
Εσύ πόσο «rizz» είσαι; Αυτή είναι η λέξη της χρονιάς και υπάρχει λόγος
Ο Τομ Χόλαντ χρησιμοποίησε τη λέξη «rizz» σε συνέντευξή του και έκτοτε έγινε… χαμός. ...
Διαθέσιμο από την Παρασκευή 8/12 έως την Κυριακή 7/1
COSMOTE CINEMA CHRISTMAS HD: Χριστούγεννα στην COSMOTE TV με πάνω από 120 ταινίες για όλη την οικογένεια
Το πνεύμα των Χριστουγέννων ζωντανεύει και φέτος στην COSMOTE TV, μέσα από το pop-up ...