ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μετά την ένταξη της χώρας στην ευρωζώνη

Η Εθνική Τράπεζα της Βουλγαρίας θα εκδίδει αναμνηστικά νομίσματα ονομαστικής αξίας 2 ευρώ

Η Εθνική Τράπεζα της Βουλγαρίας (BNB) θα επιτρέπεται να εκδίδει αναμνηστικά νομίσματα ονομαστικής αξίας μόνο 2 ευρώ μετά την ένταξη της Βουλγαρίας στην ευρωζώνη, που έχει προγραμματιστεί για τις αρχές του 2025. Επιπλέον, θα μπορεί επίσης να εκδίδει συλλεκτικά νομίσματα, τα οποία ωστόσο πρέπει να είναι διαφορετικής ονομαστικής αξίας, χρώματος και μεγέθους από τα νομίσματα που κυκλοφορούν για να ξεχωρίζουν από αυτά, ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με την εφημερίδα Telegraf.

Κάθε χώρα που χρησιμοποιεί το ευρώ ως επίσημο νόμισμα μπορεί να εκδίδει δύο αναμνηστικά νομίσματα ετησίως. Τα νομίσματα αυτά έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά, ιδιότητες και κοινή όψη με τα κανονικά νομίσματα των 2 ευρώ. Αυτό που τα κάνει να διαφέρουν είναι το αναμνηστικό σχέδιο στην εθνική τους πλευρά. Μόνο η ονομαστική αξία των 2 ευρώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τα αναμνηστικά νομίσματα, αναφέρει ο ιστότοπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Κατά κανόνα, κάθε χώρα μπορεί να εκδίδει μόνο δύο αναμνηστικά νομίσματα των 2 ευρώ ετησίως. Κατ' εξαίρεση, μπορεί να εκδοθεί ένα τρίτο νόμισμα, υπό την προϋπόθεση ότι εκδίδεται από κοινού από όλες τις χώρες της ευρωζώνης και σε ένδειξη τιμής ενός γεγονότος ευρωπαϊκής κλίμακας.

Τα τελευταία δυο χρόνια, το ενδιαφέρον της Εθνικής Τράπεζας της Βουλγαρίας για τα αναμνηστικά νομίσματα είναι πολύ μεγάλο. Κάθε νέο νόμισμα που κόβεται εξαντλείται σε μια ή δύο ημέρες.

Τα πρώτα χρυσά νομίσματα χωρίς προκαθορισμένο θέμα, θα εκδοθούν τον Ιανουάριο του 2024. Η κυκλοφορία των τεσσάρων νομισμάτων "Τα τέσσερα νομίσματα της Παρθένου Μαρίας - Χρυσό Μήλο" θα εκδίδονται στις αρχές κάθε ημερολογιακού έτους, με μόνο το έτος έκδοσης να αλλάζει στην εμπρόσθια όψη. Στο τέλος του έτους, η κοπή θα σταματά και θα ανακοινώνεται η αντίστοιχη νομισματοκοπία για τους τέσσερις τύπους των διαφορετικών μεγεθών.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.