ΚΟΣΜΟΣ

Ανάμεσα τους 33 πρώην κρατικοί λειτουργοί

Η εισαγγελία της Κολομβίας άσκησε διώξεις σε 55 πρόσωπα για το σκάνδαλο της Odebrecht

Η εισαγγελία της Κολομβίας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη την άσκηση διώξεων σε 55 πρόσωπα στο πλαίσιο του σκανδάλου της Odebrecht, συγκεκριμένα 22 πρώην στελέχη και λομπίστες της βραζιλιάνικης κατασκευαστικής εταιρείας και 33 πρώην κρατικούς λειτουργούς.

Η εισαγγελία εξήγησε μέσω του ιστοτόπου της πως οι κατηγορίες αφορούν «κατάχρηση δημοσίων πόρων».

Ανάμεσα στους κατηγορούμενους είναι ο πρώην πρόεδρος της Οντεμπρέχτ -η οποία στο μεταξύ έχει μετονομαστεί σε Novonor-, ο Μαρσέλου Οντεμπρέχτ.

«Κατά τη διάρκεια τουλάχιστον οκτώ ετών (2009-2016), η πολυεθνική Οντεμπρέχτ (...) καταχράστηκε δημόσια κεφάλαια για δικό της όφελος» και διέθεσε «80 δισεκατομμύρια πέσος» (σχεδόν 16,5 εκατ. ευρώ) σε λειτουργούς που επέλεξαν την Οντεμπρέχτ για την κατασκευή οδικού άξονα 528 χιλιομέτρων που συνέδεε το κεντρικό τμήμα της χώρας με την ακτή στην Καραϊβική, διευκρίνισε η εισαγγελία.

Ο κ. Οντεμπρέχτ είχε καταδικαστεί να εκτίσει 19 χρόνια κάθειρξης, που μειώθηκαν σε δέκα, τα οποία εξέτισε σε κατ’ οίκον κράτηση, για άλλο σκάνδαλο διαφθοράς, στο οποίο ενεπλάκη επίσης η δημόσια επιχείρηση πετρελαίου της Βραζιλίας, η Petrobras.

Η εισαγγελία ανέφερε επίσης πως εξέδωσε διεθνή εντάλματα σύλληψης σε βάρος των Έντεχ Πάουλου Φερακούτι, Αμίλτον Χιντεάκι και Μάρσιου Μαρανγκόνι, βραζιλιάνων υπηκόων, πρώην ανώτερων στελεχών της Οντεμπρέχτ, στους οποίους είχαν ήδη ασκηθεί διώξεις τον Μάρτιο του 2021 στο πλαίσιο του σκανδάλου.

Οι ανακοινώσεις αυτές έγιναν μια μέρα μετά την αξίωση του κολομβιανού προέδρου Γουστάβο Πέτρο η εισαγγελία να «ξανανοίξει» τους φακέλους αυτούς, ζητώντας τη συνδρομή της Βραζιλίας και των ΗΠΑ για να τιμωρηθούν οι εγκέφαλοι του κυκλώματος διαφθοράς.

Ο πρόεδρος Πέτρο στηλίτευσε την ατιμωρησία των βασικών υπεύθυνων του κυκλώματος.

Στα τέλη του 2020, εποπτικός φορέας της βιομηχανίας και του εμπορίου στην Κολομβία επέβαλε πρόστιμο κάπου 46 εκατ. ευρώ στην Οντεμπρέχτ, όμως η βραζιλιάνικη κατασκευαστική «δεν πλήρωσε ούτε πέσο», σύμφωνα με τον κ. Πέτρο.

Ο πρόεδρος δήλωσε πως η εισαγγελία «επέτρεψε» σε ηγετικά στελέχη της εταιρείας να φύγουν από τη χώρα, ώστε να μην αποκαλύψουν ποιοι πολιτικοί δωροδοκήθηκαν.

«Ξέρουμε ποιους δωροδόκησαν» και «ποιοι ήταν οι ενδιάμεσοι», όμως «δεν ξέρουμε πού πήγαν τα χρήματα, διότι πήγαν σε αυτούς που είχαν την πολιτική εξουσία», είπε ο αρχηγός του κράτους.

Αντίθετα με ό,τι συνέβη σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, στην Κολομβία δεν δικάστηκε κανένας ανώτερος κρατικός λειτουργός ή πολιτικός για την υπόθεση.

Ο Λουίς Φερνάντο Αντράντε, πρώην διευθυντής της εθνικής υπηρεσίας υποδομών (ANI), δημόσιου οργανισμού, βρίσκεται πάντως στον κατάλογο των κατηγορουμένων. Ο πρώην κρατικός λειτουργός, ο πλέον υψηλόβαθμος της λίστας, διέφυγε στις ΗΠΑ το 2018, καταγγέλλοντας πως υφίστατο διωγμό.

Στο Περού, τρεις πρώην πρόεδροι αντιμετωπίζουν έρευνες κι ένας τέταρτος, ο Άλαν Γκαρσία, αυτοκτόνησε τη 17η Απριλίου 2019 για να μη συλληφθεί στο πλαίσιο της έρευνας για το ίδιο σκάνδαλο.

Η εισαγγελία λέει πως η Οντεμπρέχτ είχε συνεισφέρει 800.000 δολάρια στην εκστρατεία του πρώην του πρώην προέδρου Χουάν Μανουέλ Σάντος (2010-2018). Ο πρώην πρόεδρος δεν είναι πάντως ανάμεσα στα πρόσωπα σε βάρος των οποίων ασκήθηκαν διώξεις χθες.

Η Οντεμπρέχτ δέχθηκε να πληρώσει πρόστιμα σε αρκετές χώρες για να μπουν στο αρχείο οι έρευνες σε βάρος της, κυρίως 2,6 δισεκ. δολάρια στις κυβερνήσεις της Βραζιλίας, των ΗΠΑ και της Σουηδίας.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.