ΚΟΣΜΟΣ

Δείτε αναλυτικά

Μαύρη Θάλασσα: Σε περιοχή «πολεμικού κινδύνου» έξι λιμάνια

Η προειδοποίηση του Κιέβου ισχύει για τα λιμάνια της Ανάπα, του Νοβοροσίσκ, του Γκελεντζίκ, του Τουάπσε, του Σότσι και του Ταμάν.

Έξι ρωσικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα βρίσκονται σε «περιοχή πολεμικού κινδύνου», όπως προειδοποίησε η ουκρανική υπηρεσία για τη ναυτιλία και τις υδρογραφικές υπηρεσίες.

Η υπηρεσία ανέφερε σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική σελίδα της, ότι η προειδοποίηση ισχύει για τα λιμάνια της Ανάπα, του Νοβοροσίσκ, του Γκελεντζίκ, του Τουάπσε, του Σότσι και του Ταμάν.

Έμμεση παραδοχή Κιέβου για τα «χτυπήματα» σε ρωσικά πλοία

Νωρίτερα, στην παραδοχή πως οι διαδοχικές επιθέσεις με θαλάσσια drones κατά ρωσικών πλοίων είναι ενορχηστρωμένες από το Κίεβο, προχώρησε ο επικεφαλής των Μυστικών Υπηρεσιών της Ουκρανίας (SBU).

Συγκεκριμένα, ο Βασίλ Μάλιουκ τόνισε σε σχετική ανάρτηση στο Telegram πως «οι ειδικές επιχειρήσεις που διεξάγονται στα χωρικά ύδατα της Ουκρανίας είναι απολύτως νόμιμες».

«Κάθε επιχείρηση με πλοία της Ρωσικής Ομοσπονδίας ή στη γέφυρα της Κριμαίας είναι ένα απολύτως λογικό και αποτελεσματικό βήμα σε σχέση με τον εχθρό» ανέφερε ο Μάλιουκ, προσθέτοντας πως οι επιθέσεις αυτές πραγματοποιούνται σε χωρικά ύδατα της Ουκρανίας και για τον λόγο αυτό «είναι απολύτως νόμιμες».

Σύμφωνα με τον ίδιο, αν οι Ρώσοι θέλουν να σταματήσουν οι ενέργειες αυτές, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τη μόνη επιλογή - να εγκαταλείψουν τα χωρικά ύδατα της Ουκρανίας και τη γη της.

«Και όσο πιο γρήγορα το κάνουν αυτό, τόσο καλύτερα θα είναι γι' αυτούς. Γιατί εμείς θα νικήσουμε 100% τον εχθρό σε αυτόν τον πόλεμο», πρόσθεσε ο Μάλιουκ.

Επιβεβαιώνουν και οι Βρετανοί το «χτύπημα» στο Νοβοροσίσκ - «Το μεγαλύτερο μετά το "Moskva"»

Στο μεταξύ, την επίθεση και τις ζημιές στο αποβατικό πλοίο του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού «Olenegorsky Gornyak», τη νύχτα της 3ης προς 4ης Αυγούστου, κοντά στη βάση του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας στο Νοβοροσίσκ, επιβεβαίωσαν και οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες.

«Φωτογραφίες του σκάφους, με κλίση 30-40 μοιρών, δείχνουν ότι αρκετά στεγανά διαμερίσματα παραβιάστηκαν ή ότι οι προσπάθειες του πληρώματος να αποκαταστήσει τη ζημιά ήταν αναποτελεσματικές» αναφέρει η βρετανική υπηρεσία πληροφοριών. Σύμφωνα με πηγές, την ώρα του χτυπήματος, στο «Olenegorsky Gornyak» βρίσκονταν περίπου 100 μέλη πληρώματος, ενώ χρησιμοποιήθηκαν 450 κιλά TNT.

Το συγκεκριμένο πλοίο χρησιμοποιούνταν απο τη Ρωσία για τη μεταφορά στρατιωτικού και πολιτικού φορτίου στην Κριμαία μετά την επίθεση στη γέφυρα του Κερτς. Το 3.600 τόνων και 113 μέτρων μήκος σκάφος είναι το μεγαλύτερο ρωσικό πολεμικό πλοίο που υπέστη σοβαρές ζημιές μετά τη βύθιση του καταδρομικού «Moskva» στις 13 Απριλίου 2022. «Πρόκειται για ένα σημαντικό πλήγμα για τον Στόλο της Μαύρης Θάλασσας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ο οποίος προηγουμένως μετέφερε τις περισσότερες μονάδες του στο Νοβοροσίσκ λόγω της υψηλής απειλής για τη Σεβαστούπολη», ανέφεραν οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες.

Νέα επίθεση κοντά στην Κριμαία!

Τα ξημερώματα υπήρξαν νέες πληροφορίες (και σχετικό βίντεο με φωτογραφίες) για επίθεση με θαλάσσιο drone εναντίον δεξαμενόπλοιου κοντά στη γέφυρα Ρωσίας-Κριμαίας. Διεθνή δίκτυα μετέδωσαν πως ακούστηκαν τρεις εκρήξεις κοντά στη γέφυρα. Ρωσικά αεροσκάφη απογειώθηκαν εσπευσμένα, ενώ τα φώτα στη γέφυρα έσβησαν και έκλεισε για την κίνηση των αυτοκινήτων.

Χρήστες του Telegram, τόσο Ρώσοι όσο και Ουκρανοί, καθώς και πηγές που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στον πόλεμο, έκαναν λόγο για πλήγμα σε ρωσικό δεξαμενόπλοιο 32 ναυτικά μίλια από το στενό του Κερτς.

Σύμφωνα με τη μια από τις πηγές αυτές, μέλος του πληρώματος ανέφερε πως το μηχανοστάσιο πλημμύρισε μετά το πλήγμα και το σκάφος ακινητοποιήθηκε, πάντως δεν έκανε λόγο για τραυματισμούς.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.