ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Στη μεταγραφική αγορά την τελευταία δεκαετία

CIES: Ο Ολυμπιακός στο Top-100 του κόσμου

O Ολυμπιακός βρίσκεται ανάμεσα στους 100 πιο δραστήριους συλλόγους σε όλο τον κόσμο στη μεταγραφική αγορά την τελευταία δεκαετία, παρουσιάζοντας μάλιστα σε αυτό το χρονικό διάστημα καθαρό υπόλοιπο +78 εκατομμύρια ευρώ, καταλαμβάνοντας την 36η θέση στη σχετική κατάταξη.

Αυτό προκύπτει στην τελευταία έκθεση «Καθαρές δαπάνες μεταγραφών: νικητές και χαμένοι» του CIES Football Observatory (διεθνές κέντρο αθλητικών ερευνών, που βρίσκεται στο Νοσατέλ της Ελβετίας και δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τη FIFA), που παρουσιάζει τις καθαρές μεταγραφικές δαπάνες των 100 πιο ενεργών συλλόγων όσον αφορά τον οικονομικό όγκο των συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν την τελευταία δεκαετία.

Ο Ολυμπιακός παρουσιάζει...υπόλοιπο +29 εκατομμύρια ευρώ έως το 2019, +13 στη μετά Covid-19 εποχή και +8 το 2023.

Κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει το πιο αρνητικό υπόλοιπο (-1,396 δισ. ευρώ), ενώ το καλύτερο έχει η Μπενφίκα (+764 εκατ. ευρώ).

Δύο άλλες ομάδες είχαν μεταγραφικές απώλειες άνω του 1 δισ. ευρώ τα τελευταία δέκα χρόνια: η Τσέλσι (1,033 δις ευρώ) και η Παρί Σεν Ζερμέν (1,010 δισ ευρώ). Η Τσέλσι έχει επίσης το μεγαλύτερο αρνητικό υπόλοιπο την περίοδο μετά την Covid-19 (-993 εκατ. ευρώ) και το ημερολογιακό έτος 2023 (-558 εκατ. ευρώ).

Αντίθετα, η Μπενφίκα ξεπερνά τον Άγιαξ (+434εκ.) και τη Σάλτσμπουργκ (+422εκ.) την τελευταία δεκαετία, ενώ η Βιγιαρεάλ έχει το πιο θετικό υπόλοιπο για το ημερολογιακό έτος 2023 (+117εκ.).

Επίσης, στην 87η μηνιαία εκθεση του CIES Football Observatory αναφέρεται ότι το ποσό από τις μεταγραφικές δαπάνες που επιβαρύνθηκαν οι σύλλογοι το 2023 (περίπου 12,4 δισεκατομμύρια ευρώ) ήταν σχεδόν 25% υψηλότερο από το προηγούμενο έτος ρεκόρ του 2019.

Αυτό οφείλεται ουσιαστικά στην απότομη αύξηση των επενδύσεων στην αγγλική Premier League και στις επενδύσεις των συλλόγων της Σαουδικής Αραβίας.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.