ΚΟΣΜΟΣ

Σύμφωνα με την ΠΑ της χώρας

Ουκρανία: Καταρρίφθηκαν 22 ρωσικά drones από τα 25 που στάλθηκαν να πλήξουν την Οδησσό

Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία ανακοίνωσε ότι τις πρώτες πρωινές καταρρίφθηκαν 22 ρωσικά τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη-καμικάζι στην περιφέρεια της Οδησσού (νότια).

«Τη νύχτα της [2ης προς] 3η Σεπτεμβρίου 2023, οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής εξαπέλυσαν κύματα επιθέσεων με drones ‘Shahed 136/131’ από τα νότια και τα νοτιοανατολικά», ανέφερε η ουκρανική ΠΑ μέσω Telegram, διευκρινίζοντας πως καταρρίφθηκαν τα 22 από τα συνολικά 25 τα οποία στάλθηκαν να πλήξουν στόχους.

Διευκρίνισε πως η αεροπορική επιδρομή διήρκεσε 3,5 ώρες.

Η στρατιωτική διοίκηση της νότιας Ουκρανίας ανέφερε από την πλευρά της ότι τουλάχιστον δύο άμαχοι τραυματίστηκαν, χωρίς να διευκρινίσει πόσο σοβαρή είναι η κατάστασή τους, σε επίθεση εναντίον «πολιτικής υποδομής στον Δούναβη».

Ο Δούναβης έχει μετατραπεί στη βασική οδό για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μετά τον τερματισμό τον Ιούλιο συμφωνίας που επέτρεπε στην Ουκρανία να εξάγει με ασφάλεια αγροτικά προϊόντα της μέσω Μαύρης Θάλασσας.

Δεν ξεκαθαρίστηκε ποια υποδομή χτυπήθηκε. Ο ουκρανικός στρατός διαβεβαίωσε πως πυρκαγιά που εκδηλώθηκε κατασβέστηκε γρήγορα.

Ορισμένα ουκρανικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για εκρήξεις στο Ρένι, το ένα από τα δυο σημαντικότερα ουκρανικά λιμάνια στον Δούναβη.

Μετά το τέλος της λεγόμενης Πρωτοβουλίας της Μαύρης Θάλασσας, συμφωνίας που κλείστηκε το καλοκαίρι του 2022 με μεσολάβηση του ΟΗΕ και της Τουρκίας, οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας πολλαπλασίασαν τις επιθέσεις εναντίον των περιφερειών της Οδησσού και της Μικολάιφ, στον ουκρανικό νότο, όπου βρίσκονται λιμένες και άλλες υποδομές καίριας σημασίας για τις εξαγωγές σιτηρών.

Ωστόσο τον Αύγουστο, φορτηγό διέσχισε τη Μαύρη Θάλασσα κι έφθασε στην Κωνσταντινούπολη, παρά το ότι η Ρωσία έχει αποχωρήσει από τη συμφωνία· και χθες Σάββατο ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι διαβεβαίωσε πως ακόμη δύο πέρασαν από τον «προσωρινό διάδρομο των σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα» που λέει πως δημιούργησε το Κίεβο.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.