ΕΛΛΑΔΑ

«Δεν νομίζω ότι προετοιμάζεται κανένα κόμμα»

Μπαλτάς: Ο Κασσελάκης δεν μπορεί να είναι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖA, με αυτά που λέω τώρα μπορεί να διαγραφώ

«Εκ των πραγμάτων υπάρχει μια μορφή σύγκρουσης με αβέβαιη έκβαση. Και είναι μια σύγκρουση η οποία δεν αφορά μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ, αφορά ολόκληρη τη χώρα» τόνισε μεταξύ άλλων ο Αριστείδης Μπαλτάς μιλώντας στο απόγευμα της Τετάρτης στην ΕΡΤ.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ακόμα. Αυτά που συμβαίνουν τον καθιστούν κατά κάποιο τρόπο «περίγελο» μιας ολόκληρης κοινωνίας που παρακολουθεί με πολύ ενδιαφέρον τα όσα γίνονται. Και αυτό είναι θέμα Δημοκρατίας για τη χώρα, γιατί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι τέταρτος τη τάξει πολιτειακός παράγων» υπογράμμισε ο κ. Μπαλτάς ενώ πρόσθεσε πως «είναι μείζον θέμα δημοκρατίας, όχι τι συμβαίνει στα εσωτερικά ενός κόμματος που έχει την αυτονομία τα του οίκου του προφανώς, αλλά όσα συμβαίνουν σε δημόσια σφαίρα και δείχνουν αυτή την εικόνα της πολεμικής ατμόσφαιρας».

Ερωτηθείς στο εάν τίθεται θέμα ηγεσίας του κυρίου Κασσελάκη ανέφερε μεταξύ άλλων πως «ο κύριος Κασσελάκης δεν μπορεί να είναι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αν ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει αριστερό κόμμα και αντιστρόφως ένα κόμμα υπό την προεδρία του κυρίου Κασσελάκη, με τις θέσεις που έχει διατυπώσει και τις πράξεις που έχει κάνει, δεν μπορεί να είναι αριστερό» προσθέτοντας πως «το θέμα είναι πρωτόγνωρο σε παγκόσμια κλίμακα.

Δεν νομίζω ότι έχει ξαναγίνει κάτι τέτοιο ποτέ. Αρχηγός ολίγων ημερών. Άγνωστος πριν, εν πολλοίς τελευταία στιγμή εμφανιστείς κοντά στο ΣΥΡΙΖΑ και ενώ είπε ότι του αρέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας τον ακολουθούσε στην προεκλογική εκστρατεία του κτλ. Δεν λέει το απλό μ’ αρέσουν όλα αυτά, να έρθω μαζί σας να μάθω από σας, να καταλάβω τι κάνετε, να αξιοποιήσω κι εγώ με τις ιδιαίτερες ικανότητες μου κλπ. Αλλά θέλω να γίνω πρόεδρος σας και αυτό είναι πρωτοφανές σε παγκόσμια κλίμακα. Λοιπόν, όταν έχουμε ένα θέμα τόσο πρωτοφανές, αν επιτρέπεται, θέλει σκέψη το πώς το χειρίζεται κανείς και γι αυτό βλέπετε να μην απαντάει κανένας. Ούτε εγώ θα απαντήσω τι θα γίνει την επόμενη μέρα. Κυριολεκτικά δεν ξέρω».

Παράλληλα ο κ. Μπαλτάς σχολίασε τι αναφέρει το καταστατικό του κόμματος σχετικά κάνοντας γνωστό πως: «αν υπάρξει απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής με τη μορφή μομφής προς τον Πρόεδρο, προβλέπει ότι προκηρύσσεται έκτακτο συνέδριο στη βάση αυτής της μομφής και άρα η δυνατότητα εκλογής άλλου προέδρου. Αυτά τα λέει ρητά το καταστατικό. Αλλά αυτό είναι πολύ ακραία κατά κάποιο τρόπο εκδοχή.

Σημαίνει όλων των ειδών τις περιπλοκές. Κι επειδή ακριβώς το θέμα δεν αφορά μόνο εσωτερικά το ΣΥΡΙΖΑ, αφορά την ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην κοινωνία ολόκληρη, αφορά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφορά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σιωπήσει εκ των πραγμάτων σε όλα τα μεγάλα προβλήματα της εποχής που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα. «Μπορεί η συνομιλία μας να βοηθήσει αυτή την κατεύθυνση» αναφερόμενος στη διαγραφή του από τον κ. Κασσελάκη σχολίασε μεταξύ άλλων στο τέλος της συζήτησης υπογραμμίζοντας πως «δεν θα έλεγα ότι το εύχομαι, αλλά αν είναι, θα το υποστώ κι αυτό, όπως το έχουν υποστεί και άλλοι σύντροφοί μου».

Επιπλέον ο κ. Μπαλτάς τόνισε πως «βλέπουμε την πρώτη πράξη του κυρίου Κασελάκη. Όλα αυτά καταστρατηγούνται. Και συνεχίζει η καταστρατήγηση διότι τώρα πλέον έχουμε και επάλληλες διαταγές διαγραφών» και πρόσθεσε πως «η πιο επιεικής λέξη είναι ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο αποδεκτό. Διότι στον προσυνεδριακό διάλογο είμαστε υποτίθεται όλοι τα μέλη του κόμματος ελεύθερα να διατυπώσουμε τη γνώμη μας, στο πλαίσιο πάντα του καταστατικού και των προσυνεδριακών θέσεων. Αυτό, από τη στιγμή που κάποιες θέσεις έντονα διατυπωμένες – δεν θα διαφωνήσω – που δεν αμφισβητούσαν όμως την εκλογή του προέδρου του καινούριου. Όλοι δεχτήκαμε την απόφαση αυτή και περιμέναμε να δούμε πως θα πορευτεί. Όταν η πρώτη πράξη είναι απόλυση, κυριολεκτώ, ομόφωνα εκλεγμένων μελών του ΣΥΡΙΖΑ σε θέσεις ευθύνης, όπως του υπευθύνου Τύπου και του γραμματέα του διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας… Γιατί; Γιατί δεν πρόλαβε να δει καν αν μπορεί να συνεννοηθεί μαζί τους. Αν του αρέσουν ή αν δεν του άρεσαν.

Σχολιάζοντας το εάν είναι έγκυρες αυτές οι «απολύσεις» ο κ. Μπαλτάς υπογράμμισε πως «σε επίπεδο καταστατικού δεν είναι έγκυρες, διότι τις αποφάσεις αυτές τις παίρνουν όργανα, δεν τις παίρνει αυτοβούλως ο Πρόεδρος επειδή το ήθελε. Αν έχει ενστάσεις για κάποιους συναδέλφους – συντρόφους, ο Πρόεδρος για κάποιες θέσεις και πως επιτελούν το έργο τους το θέτει στα όργανα, γίνεται συζήτηση και το όργανο αποφασίζει. Μ αυτή την έννοια είναι αντικαταστατικές όλες αυτές οι αποφάσεις – απολύσεις».

«Το γεγονός ότι σήμερα καταστρέφεται η Παλαιστίνη, το γεγονός ξεσηκώνεται κόσμος σε παγκόσμια κλίμακα για την ανθρωπιστική καταστροφή. Σε αυτή τη θέση επάνω είναι περίπου άφωνη η αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ ο κύριος Μητσοτάκης έσπευσε να αγκαλιάσει μόνοπάντα τον κύριο Νετανιάχου, χωρίς να επισκεφθεί για πρώτη φορά την Παλαιστινιακή Αρχή. Όλα αυτά καθιστούν τις ευθύνες της αξιωματικής αντιπολίτευσης πάρα πολύ μεγάλες. Δεν μπορεί να αναλώνεται συνεχώς και δια πάντα στο πρόβλημα Κασσελάκη. Πρέπει να λυθεί το συντομότερο, αλλά επαναλαμβάνω, δεν ξέρω πώς μπορεί να λυθεί».

Ερωτηθείς εάν η Επιτροπή Δεοντολογίας δεν διαγράψει τελικά τους τέσσερις σημείωσε πως σε αυτή την περίπτωση «αρχίζουμε και μπλέκουμε. Διότι τότε τι θα κάνει ο κύριος Κασσελάκης; Θα προτείνει τη διαγραφή της Επιτροπής Δεοντολογίας. Δεν μπορώ να φανταστώ… Απλώς θα έρθει σε σύγκρουση ο κύριος Κασσελάκης με την Επιτροπή Δεοντολογίας, άρα με ένα όργανο το οποίο έχει αποφασιστεί να είναι εκλεγμένο από συνέδριο για να έχει ένα κύρος, ανεξάρτητα από τις διαφωνίες τις πολιτικές θα αποφασίσει με αυξημένη πλειοψηφία και αν είναι αντίθετο με την πρόταση του κυρίου Κασελάκη, δεν ξέρω τι θα κάνει ο κύριος Κασσελάκης» ενώ απάντησε αρνητικά στο εάν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «μπορεί να διαγράψει μόνος του τα στελέχη αυτά». «Θα έλεγα ότι έτσι που πηγαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ θα βοηθούσε μια τοποθέτηση του Τσίπρα. Αυτό, αυτό θα έλεγα. Ο ίδιος θα κρίνει, θα αποφασίσει, αλλά βλέποντας ένα κόμμα να πηγαίνει στην κατάσταση που πηγαίνει, νομίζω ότι είναι απαραίτητο να μιλήσει» υπογράμμισε ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενος στις φήμες για νέο κόμμα από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Μπαλτάς ανάφερε: «Δεν νομίζω ότι προετοιμάζεται κανένα κόμμα. Αυτό που ξέρω είναι ότι υπάρχουν συζητήσεις όλων των ειδών, υπάρχουν απόψεις όλων των ειδών, από τις πιο ήπιες έως πιο ας το πούμε δραματικές. Αλλά δεν υπάρχει κανενός είδους προετοιμασία για νέο κόμμα, ούτε διάθεση δημιουργίας ξαφνικά ενός νέου κόμματος. Όλοι είμαστε προσκολλημένοι στο τι συμβαίνει στο ΣΥΡΙΖΑ, πως εξελίσσονται τα πράγματα, ελπίζοντας ότι κάποια στιγμή ο κ. Κασσελάκης θα καταλάβει σε ποιο κόμμα ήρθε και τι ρόλο παίζει αυτό το κόμμα στην ελληνική κοινωνία».

Χαρακτηρίζοντας τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε μεταξύ άλλων: «ο κύριος Κασσελάκης προέρχεται από μια άλλη χώρα, έχει συμμετάσχει σε διαδικασίες του Δημοκρατικού Κόμματος των Ηνωμένων Πολιτειών και φέρει μια εικόνα κόμματος σαν εκείνη του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ, αλλά το Δημοκρατικό Κόμμα των Ηνωμένων Πολιτειών είναι πολύ διαφορετικό από τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα. Είτε αριστερά το πει κανείς, είτε κεντροαριστερά, είτε κεντρώα, είτε όπως θέλετε. Άλλη λειτουργία, άλλοι θεσμοί, άλλος τρόπος ανάδειξης και στήριξης υποψηφίων και ούτω καθεξής. Αυτά φαίνεται να τα αγνοεί κύριος Κασσελάκης. Δεν καταλαβαίνει τι σημαίνει όργανο, δεσμευτική απόφαση, πολύ δικομματισμός, ενδεχομένως συμμαχίες. Αυτά τα ερωτήματα του είναι περίπου ξένα».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.