ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ
Μπιφτέκια με γλυκοπατάτα, ρεβίθια και κινόα
Μία εξαιρετική συνταγή για μπιφτέκια με γλυκοπατάτα, ρεβίθια και κινόα.
Υλικά
- 1/3 κούπας κινόα
- 1 μέτρια γλυκοπατάτα
- 1 ½ κούπα ρεβίθια μαγειρεμένα, στραγγισμένα
- 1 κ.σ. τζίντζερ, πολτοποιημένο
- 1 κ.γ. σκόρδο, πολτοποιημένο
- 3 φρέσκα κρεμμυδάκια (και το λευκό τους μέρος), κομμένα σε ροδέλες
- ¾ κ.γ. αλάτι
- 2 κ.γ. σπόρους κύμινου, ελαφρώς ψημένους
- 2-3 κ.σ. φρέσκο χυμό λεμονιού
- 6 κ.σ. αλεύρι κινόας
- 1 κούπα αρακά
- 1 κούπα ανάλατα φιστίκια, ελαφρώς ψημένα (προαιρετικά)
- Κόκκινο πιπέρι
- Φυτικό λάδι για τηγάνισμα
Εκτέλεση
Σε ένα μικρό τηγάνι με καπάκι βάζουμε την κινόα και ½ κούπα νερό. Φέρνουμε σε βρασμό, καλύπτουμε με το καπάκι και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Αφήνουμε για 20 λεπτά και μετά βγάζουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε το καπάκι, ανακατεύουμε ελαφρά και αφήνουμε στην άκρη.
Στο μεταξύ, κόβουμε τη γλυκοπατάτα σε ροδέλες και βράζουμε μέχρι να μαλακώσει, για 15 λεπτά. Παγώνουμε, ξεφλουδίζουμε και τη βάζουμε σε ένα μίξερ.
Προσθέτουμε στο μίξερ τα ρεβίθια, το τζίντζερ, το σκόρδο, το φρέσκο κρεμμυδάκι, ¾ κ.γ. αλάτι, το κύμινο και 2 κ.σ. χυμό λεμονιού και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Δεν χρειάζεται το μείγμα να είναι εντελώς λείο.
Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μπολ και προσθέτουμε τη μαγειρεμένη κινόα και το αλεύρι κινόας. Ανακατεύουμε μέχρι να εξαφανιστεί η κινόα. Προσθέτουμε τον αρακά (και τα φιστίκια, αν θέλουμε) και δοκιμάζουμε για να δούμε αν θέλουμε κι άλλο αλάτι, χυμό λεμονιού ή κόκκινο πιπέρι.
Βάζουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά για ένα λεπτό και ρίχνουμε ½ κ.σ. λάδι, κουνώντας το να καλύψει το τηγάνι. Αφήνουμε να κάψει και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
Φτιάχνουμε μπιφτέκια με το μείγμα και τα μεταφέρουμε σε μια στρώση στο τηγάνι, μαζεύοντάς τα στις άκρες, ώστε να κρατήσουν ωραίο σχήμα.
Τηγανίζουμε για 8-10 λεπτά από την κάθε μεριά.
Τα σερβίρουμε ζεστά.
Πηγή: dimitrisskarmoutsos.gr