ΕΛΛΑΔΑ

Δεν μπορεί η Αντιπολίτευση να διακατέχεται από μηδενισμό

Ν. Παπαθανάσης: Το Ταμείο Ανάκαμψης δεν θα αλλάξει 100% την Ελλάδα

Είναι ουτοπικό «να περιμένει κανείς ότι θα αλλάξει 100% η Ελλάδα μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η Ελλάδα όμως αλλάζει σε πολλά και σε όλους τους τομείς» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης απαντώντας στις ερωτήσεις των εκπροσώπων των κομμάτων και των βουλευτών σχετικά με την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ο αναπληρωτής υπουργός παρατήρησε πως «είναι προφανές ότι υπάρχουν διαφορετικές πολιτικές επιλογές μεταξύ των κομμάτων και αυτές έχουν κριθεί πρόσφατα από τον ελληνικό λαό στις εκλογές», σημειώνοντας ότι η πολιτική της Κυβέρνησης και όλες οι εξαγγελίες της «έρχονται να εφαρμοστούν πολύ γρήγορα υλοποιώντας το 50% των προεκλογικών εξαγγελιών της ΝΔ». Θα συνεχίσουμε, είπε ο κ. Παπαθανάσης «να διεκδικούμε την αναβάθμιση της επενδυτικής βαθμίδας που είναι πολύ σημαντική γιατί έτσι θα διπλασιαστούν οι επενδύσεις, η δυναμική της οικονομίας μας , θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας». Επισήμανε πως «στην οικονομία υπάρχουν μετρήσιμα αποτελέσματα, καθώς και αποτελέσματα που μετουσιώνονται σε κοινωνική πολιτική και σε προγράμματα κοινωνικής συνοχής».

Ο κ. Παπαθανάσης εκτίμησε ότι «το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2022 θα είναι 1,1% και το 2023 θα ανέλθει στο 2,1%. Ο ρυθμός ανάπτυξης το 2023 θα είναι 2,23% και το 2024 στο 3%. Οι επενδύσεις το 2023 θα είναι στο 8,23% και το 2024 στο 12,1% και η ανεργία συνακόλουθα θα είναι μειούμενη γιατί θέλουμε να δώσουμε δουλειές σε νέες και νέους».

Ο αναπληρωτής υπουργός υπενθύμισε πως «έχουν ανακοινωθεί οι πρώτες πέντε παρεμβάσεις για την ενίσχυση των συμπολιτών μας, οι αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, την άρση του παγώματος των τριετιών, την αύξηση του αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά, την αύξηση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και την αύξηση των συντάξεων» Αυτά, είπε, «είναι πολιτική στην πράξη».

Ο κ. Παπαθανάσης, ακούγοντας την κριτική της αντιπολίτευσης ανέφερε πως «ξαφνιάστηκα, καθώς δεν βρήκατε να πείτε ούτε ένα θετικό για το Ταμείο Ανάκαμψης» προσθέτοντας ότι « ο μηδενισμός έχει κριθεί στην κοινωνία». Απέρριψε τα ποσοστά σχετικά με την συμμετοχή των διαφόρων τομέων στο πρόγραμμα που επικαλέστηκαν εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ειδικότερα, ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι για την κοινωνική συνοχή, των δεξιοτήτων και της απασχόλησης το ύψος των κονδυλίων ανέρχονται στο 26,4% και της Υγείας στο 11% με σημαντικά έργα και δράσεις για την δομές Υγεία, σε νοσοκομεία και προγράμματα Υγείας. Η οποιαδήποτε άλλη κατανομή, ισχυρίσθηκε ο κ. Παπαθανάσης, θα ήταν μια δυσανάλογη διανομή. Ο αναπληρωτής αναφέρθηκε σε όλες τις σημαντικές δράσεις του κάθε πυλώνα του Εθνικού Σχεδίου λέγοντας ότι «δυστυχώς, σήμερα ακούσαμε τα κόμματα της αντιπολίτευσής να μην αναγνωρίζει καμία από αυτές τις θετικές δράσεις».

Ο αναπληρωτής υπουργός, υπογράμμισε πως «το Εθνικό Σχέδιο κοιτάζει και κατευθύνει πόρους κυρίως στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και όχι στις μεγάλες εταιρείες» και αυτό φαίνεται από τα υπάρχοντα στοιχεία με τους αποδέκτες των προγραμμάτων.

Απαντώντας στις παρατηρήσεις κυρίως της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας για τα έργα και τις δράσεις που αφορούν την Θεσσαλία, ο κ. Παπαθανάσης είπε ότι «ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης άμεσα σε συνεννόηση με την Κοινότητα έχει στρέψει πολλούς πόρους για την Θεσσαλία από το Ταμείο Ανάκαμψης, από το ΕΣΠΑ 2014- 2020 και από το ΕΣΠΑ 2021- 2027, αλλά και από τους εθνικούς πόρους. Αυτή την στιγμή σε 260 κοινότητες έχουν γίνει 28.000 απογραφικές αυτοψίες. Έχει ενεργοποιηθεί το σχήμα στεγαστικής συνδρομής για οικοσκευές και επισκευές σπιτιών, καθώς έχει αρχικά δεσμευτεί ποσό ύψους 110 εκατ. ευρώ. Υπάρχει έκτακτη χρηματοδότηση επιπλέον 90 εκατ ευρώ για την διαχείριση της κρίσης και τις πρώτες αποκαταστάσεις σε υποδομές, σε δίκτυα, για ζωοτροφές κ.λ.π.. Μέσα σε ένα μήνα έχουν ήδη καταβληθεί 65 εκατ. Ευρώ σε περίπου 14.000 συμπολίτες μας. Σήμερα γίνεται η έναντι καταβολή και θα συνεχίσουμε γιατί εκτός από την Κρατική Αρωγή που τρέχει υπάρχουν και τα έργα υποδομών που θα χρηματοδοτηθούν από υφιστάμενους πόρους».

Ο κ. Παπαθανάσης για την επιτυχία του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας ανέφερε ότι «είναι πολύ σημαντική η ταχύτητα και η μη επικάλυψη των επιμέρους προγραμμάτων ώστε η αγορά να μπορεί να τα απορροφήσει. 'Αλλωστε, για αυτό και έχει διευρυνθεί η περίμετρος των επιχειρήσεων που μπορούν να συμμετέχουν. Με τον κεντρικό ρόλο να έχει η Αναπτυξιακή Τράπεζα, η οποία ετοιμάζει τα προγράμματα και τα τρέχουν οι υπόλοιπες τράπεζες».

Για τις Πράσινο Ταμείο, είπε ο κ. Παπαθανάσης ότι « η χώρα έχει ειδικό εθνικό στρατηγικό σχέδιο που τρέχει μέχρι το 2027, έχει εξειδικευτεί το 35%».

Ο αναπληρωτής υπουργός, επίσης διευκρίνισε ότι οι επιδοτήσεις που δίνονται από το Ταμείο δεν έχουν χαρακτήρα επιστρεψιμότητας, ενώ οι δανειοδοτήσεις δεν υπολογίζονται στο χρέος της χώρας, ούτε στο έλλειμμα.

Ο αναπληρωτής υπουργός, επανέλαβε πως δεν έχει κλείσει η αναθεώρηση του προγράμματος, εκτίμησε ότι όσες προτάσεις έχουν υποβληθεί από την χώρα μας στο Ταμείο θα γίνουν αποδεκτές.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.