ΕΛΛΑΔΑ

Πρέπει να αντιμετωπίζεται από την Εκκλησία με φιλανθρωπία

Πάπας Φραγκίσκος: Η Καθολική Εκκλησία θα μπορούσε να ευλογήσει ομόφυλα ζευγάρια

Καρδινάλιοι ζήτησαν τη γνώμη του προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, ο οποίος είπε ότι το αίτημα για ευλογία θα πρέπει να αντιμετωπίζεται από την Εκκλησία με φιλανθρωπία.

Ο Πάπας Φραγκίσκος άφησε να εννοηθεί ότι θα ήταν ανοιχτός στο να ευλογήσει η Καθολική Εκκλησία ζευγάρια του ίδιου φύλου.

Ο προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας απαντούσε σε ομάδα καρδιναλίων που του ζήτησαν να τοποθετηθεί με σαφήνεια στο θέμα.

Ο ίδιος είπε ότι κάθε αίτημα για ευλογία, δηλαδή μια προσευχή υπέρ του ατόμου που τη ζητά, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με «ποιμαντική φιλανθρωπία». Πρόσθεσε ότι «δεν μπορούμε να είμαστε δικαστές που μόνο αρνούνται, απορρίπτουν και αποκλείουν».

Ωστόσο ο Φραγκίσκος δεν διευκρίνισε τι είναι αυτό που θα τύχει ευλογίας, η ένωση ή το άτομο. Μίλησε γενικότερα για όσους ζητούν ευλογία, δηλαδή μια βοήθεια από τον Θεό ώστε να μπορέσουν να ζήσουν καλύτερα. Αυτό, όπως είπε ο Πάπας, δεν πρέπει να τους το αρνηθεί κανείς.

Είπε δε και ότι ο γάμος, όπως τον αντιλαμβάνεται η Εκκλησία, είναι μια «ένωση μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας».

Το αίτημα ήταν ένα από τα πολλά που εστάλησαν στον Πάπα ενόψει της παγκόσμιας συγκέντρωσης για να συζητηθεί το μέλλον της Εκκλησίας, η οποία θα ξεκινήσει στο Βατικανό την Τετάρτη.

Το BBC επισημαίνει ότι επίσκοποι σε χώρες, όπως το Βέλγιο και η Γερμανία, έχουν αρχίσει να επιτρέπουν στους ιερείς να ευλογούν ζευγάρια του ίδιου φύλου, αλλά η θέση των εκκλησιαστικών αρχών παρέμενε ασαφής.

Μόλις πριν από δύο χρόνια, την άνοιξη του 2021, ο Πάπας ενέκρινε διάταγμα του δογματικού γραφείου του Βατικανού που απαγόρευε στους ιερείς να ευλογούν τις ενώσεις του ίδιου φύλου, ως αμαρτωλές πράξεις που δεν μπορούν να τύχουν ευλογίας. Ο Πάπας Φραγκίσκος έχει πει ότι η ομοφυλοφιλία δεν είναι έγκλημα, αλλά εξακολουθεί να τη θεωρεί αμαρτία.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.