ΕΛΛΑΔΑ

Η παραπομπή των Στέφανου Τζουμάκα, Πάνου Σκουρλέτη, Νίκου Φίλη και Δημήτρη Βίτσα προωθείται κανονικά

ΣΥΡΙΖΑ: Πατήθηκε το «κουμπί» των διαγραφών - Συνεδριάζει η Επιτροπή Δεοντολογίας

Συνεδριάζει αυτήν την ώρα η Επιτροπή Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η παραπομπή των Στέφανου Τζουμάκα, Πάνου Σκουρλέτη, Νίκου Φίλη και Δημήτρη Βίτσα προωθείται κανονικά, όπως προκύπτει από τη σημερινή ημερήσια διάταξη.

Συγκεκριμένα, σήμερα αναμένεται να οριστούν οι τέσσερις Τριμελείς Επιτροπές, μία επιτροπή για κάθε περίπτωση, προκειμένου να συγκεντρωθεί το υλικό που θα τεκμηριώσει τη θέση της Επιτροπής για καθέναν ξεχωριστά.

Σημειωτέον ότι η Επιτροπή συνεδριάζει κανονικά σήμερα μετά τη χθεσινή αναβολή, ενώ με βάση τις σχετικές προβλέψεις ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης θα έπρεπε να έχει καλέσει τον πρόεδρο της Επιτροπής Δεοντολογίας, Αντώνη Κοτσακά, προκειμένου να εκκινήσει τη διαδικασία.

Σύμφωνα με το καταστατικό, η Επιτροπή έχει τη δυνατότητα να εκκινήσει τη διαδικασία και αυτεπάγγελτα, ωστόσο η βαρύνουσα σημασία της υπόθεσης για την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ υπαγορεύει τις όποιες κινήσεις της Κουμουνδούρου.

Με πόσες ψήφους διαγράφεται ένα στέλεχος του κόμματος - Η διαδικασία

Μιλώντας, πάντως, στην ΕΡΤ, ο ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και μέλος της Επιτροπής Δεοντολογίας, Μιχάλης Σπουρδαλάκης ανέφερε ότι για τέτοιες «σοβαρές ποινές» η απόφαση πρέπει να είναι υπερ από τα 2/3 του σώματος, δηλαδή από τα 15 άτομα που αποτελούν την Επιτροπή, θα πρέπει να ψηφίσουν υπέρ της διαγραφής τα 10, ενώ τόνισε πως δεν υπάρχει άλλος τρόπος να διαγραφεί ή να ανασταλεί η ιδιότητα κάποιους μέλους με άλλον τρόπο.

«Η Επιτροπή Δεοντολογίας εκλέγεται από το συνέδριο του κόμματος και είναι 15μελής. Πάντα με την ισορροπία των γενικότερων κανόνων του κόμματος συμμετοχής γυναικών στην Επιτροπή αυτή και ο βασικός σκοπός της είναι να προασπίζεται την εικόνα του κόμματος, να φροντίζει ώστε να εφαρμόζονται οι κανόνες και το καταστατικό από όλους.

Όπως εξήγησε ακόμη ο κ. Σπουρδαλάκης, στην Επιτροπή Δεοντολογίας μπορεί να προσφύγει με μια αναφορά, τεκμηριωμένη ει δυνατόν, το κάθε μέλος για κάποιο άλλο μέλος ή για κάποια απόφαση του οργάνου κλπ» αναφορικά με τα μέλη και διαδικασία εκλογής τους και πρόσθεσε πως της όποιας απόφασης, προσθέτοντας πως «προηγείται μια διαδικασία διερεύνησης της κάθε αναφοράς. Η Επιτροπή ορίζει τρία μέλη τα οποία διερευνούν την υπόθεση, καλεί τον «ενάγοντα» και τον «εναγόμενο» σε μία συζήτηση ενημέρωσης.

«Αυτοί μπορούν να φέρουν και έναν μικρό αριθμό μαρτύρων και συντάσσεται μία έκθεση. Εάν η πρόταση είναι για τις «αυστηρές» προτάσεις της Επιτροπής, τότε χρειάζεται μια αυξημένη πλειοψηφία των δύο τρίτων» υπογραμμίζοντας με αυτό τον τρόπο πως μόνο με 10 από τις 15 ψήφους διαγράφεται κάποιος ή αναστέλλεται η ιδιότητά του» και τόνισε πως «υπάρχουν και άλλες αποφάσεις, όπως είναι η σύσταση ή η επίπληξη γι αυτές αυτές δύο τελευταίες δεν χρειάζεται η γνωμοδότηση του οργάνου στο οποίο ανήκει ο καταγγελλόμενος».

Αναλυτικά, τα μέλη της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ:

Βαρτζελή Ρεγγίνα

Βεντούρας Ερρίκος

Γιαννακίδου Χαρίκλεια

Θεοδωρακοπούλου Αναστασία

Κακουλάκης Γεώργιος

Καλογήρου Μιχαήλ

Καπράνας Ζήσης

Κοτσακάς Αντώνης - Πρόεδρος

Κουντούρη Κυριακή

Μπαλαούρας Γεράσιμος

Πορτάλιου Αμαλία

Σακελλίων Σταμάτης

Σπουρδαλάκης Μιχαήλ

Σταματάκη Ελένη

Χρήστου – Διαούρτα Λίνα

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.