ΚΟΣΜΟΣ
H Ευρώπη θα πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα
Τρομάζει την Ευρώπη η εξάρτησή της από την Κίνα
Η Ευρώπη έφτασε στα όριά της από την ενεργειακή εξάρτησή της από την Ρωσία. Και τα χειρότερα έρχονται από τις εμπορικές της σχέσεις με την Κίνα.
Μία μελέτη που εκπονήθηκε για τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με την πιθανή εξάρτηση της ΕΕ από την Κίνα για μπαταρίες ιόντων λιθίου και κυψέλες καυσίμου έως το 2030, όπως και η προηγούμενη εξάρτησή της από τις ρωσικές ενεργειακές προμήθειες πριν από τη σύγκρουση στην Ουκρανία.
Η έκθεση αυτή, την οποία εξασφάλισε το Reuters, θα χρησιμεύσει ως βάση για τις συζητήσεις σχετικά με την οικονομική ασφάλεια της Ευρώπης στην επικείμενη συνάντηση των ηγετών της ΕΕ που έχει προγραμματιστεί για τις 5 Οκτωβρίου στη Γρανάδα της Ισπανίας.
Εν μέσω ανησυχιών σχετικά με την αυξανόμενη παγκόσμια επιρροή και οικονομική ισχύ της Κίνας, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αποσκοπούν στη μείωση της ευπάθειας της Ευρώπης στην κινεζική κυριαρχία, διαφοροποιώντας παράλληλα τις συνεργασίες με την Αφρική και τη Λατινική Αμερική.
Το έγγραφο υπογραμμίζει ότι ο χαρακτήρας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια, απαιτεί αποτελεσματικές λύσεις αποθήκευσης ενέργειας για την επίτευξη του φιλόδοξου στόχου της ΕΕ για μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050.
Η προσπάθεια αυτή αναμένεται να αυξήσει σημαντικά τη ζήτηση για μπαταρίες ιόντων λιθίου, κυψέλες καυσίμου και ηλεκτρολύτες, με προβλέψεις αύξησης που κυμαίνονται από 10 έως 30 φορές τα επόμενα χρόνια.
Ενώ η ΕΕ κατέχει σήμερα δεσπόζουσα θέση στα ενδιάμεσα στάδια και στα στάδια συναρμολόγησης της παραγωγής ηλεκτρολυτών, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την Κίνα για κρίσιμα εξαρτήματα όπως οι κυψέλες καυσίμου και οι μπαταρίες ιόντων λιθίου, ιδίως για τα ηλεκτρικά οχήματα.
Το έγγραφο προειδοποιεί ότι χωρίς ισχυρά μέτρα, το ενεργειακό τοπίο της ΕΕ θα μπορούσε να αναπτύξει εξάρτηση από την Κίνα έως το 2030, αντικατοπτρίζοντας ενδεχομένως την ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία πριν από την κρίση στην Ουκρανία.
Υπενθυμίζοντας τους ενεργειακούς κλυδωνισμούς που προκλήθηκαν από τη μείωση των αγορών ενέργειας από τη Ρωσία, το έγγραφο υπογραμμίζει ότι η μετατόπιση αυτή οδήγησε σε αύξηση των τιμών της ενέργειας, του πληθωρισμού για τους καταναλωτές και ανάγκασε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια, γεγονός που με τη σειρά του περιόρισε την οικονομική ανάπτυξη.
Το έγγραφο επεκτείνει επίσης τις ανησυχίες πέρα από την ενέργεια, υποδεικνύοντας ότι μια παρόμοια ευπάθεια θα μπορούσε να προκύψει στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας.
Οι προβλέψεις δείχνουν απότομη αύξηση της ζήτησης για ψηφιακές συσκευές, συμπεριλαμβανομένων αισθητήρων, μη επανδρωμένων αεροσκαφών, διακομιστών δεδομένων, εξοπλισμού αποθήκευσης και δικτύων μετάδοσης δεδομένων. Ενώ η ΕΕ έχει σχετικά ισχυρή θέση σε ορισμένες πτυχές αυτού του τομέα, αντιμετωπίζει σημαντικές αδυναμίες σε άλλες.
Μέχρι το 2030, αυτή η εξάρτηση από το εξωτερικό, είτε στην ενέργεια είτε στην τεχνολογία, θα μπορούσε να εμποδίσει την αύξηση της παραγωγικότητας που είναι απαραίτητη για τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες και υπηρεσίες.
Το σημαντικό πάντως είναι ότι η Ευρώπη θα πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα και να εξετάσει τους τρόπους αντίδρασης. Κάτι που όπως έχουν γίνει τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολο.