ΚΟΣΜΟΣ

Επισημαίνει την έλλειψη πλαισίου για την τηλεργασία

Ελ. Κουντουρά προς Κομισιόν: Να θεσπιστεί άμεσα Οδηγία για την τηλεργασία και το δικαίωμα στην αποσύνδεση

Άμεση νομοθετική πρωτοβουλία με τη μορφή ευρωπαϊκής Οδηγίας που να θεσπίζει το δικαίωμα στην αποσύνδεση, ώστε να αντιμετωπιστεί η καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και τα φαινόμενα εκμετάλλευσής τους από τους εργοδότες, ζητάει με ερώτησή της στην Κομισιόν η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Έλενα Κουντουρά, τονίζοντας την έλλειψη πλαισίου που υπάρχει σήμερα για την τηλεργασία.

Στην ερώτησή της, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής παραθέτει τα στοιχεία πρόσφατων ευρωπαϊκών μελετών για τις συνθήκες εργασίας στην ΕΕ που αποτυπώνουν τη δυσανάλογη επιβάρυνση των εργαζομένων με τηλεργασία σε σχέση με τους εργαζόμενους με φυσική παρουσία: «Οι τηλεργαζόμενοι έχουν έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να εργάζονται στον ελεύθερο χρόνο τους και διπλάσιες πιθανότητες να εργάζονται 48 ή περισσότερες ώρες την εβδομάδα. Ο επιπλέον φόρτος εργασίας και η πολύωρη παραμονή τους μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή εγκυμονεί μεγαλύτερους κινδύνους για την υγεία τους, σωματική και ψυχική», σημειώνει στην ερώτησή της η κ. Κουντουρά.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προσθέτει η ίδια, έχει ζητήσει με ψήφισμά του ήδη από τον Ιανουάριο του 2021 να κατοχυρωθεί στο ευρωπαϊκό δίκαιο το δικαίωμα των εργαζομένων να αποσυνδέονται ψηφιακά από την εργασία τους χωρίς επιπτώσεις. Ο κοινωνικός διάλογος, που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2022 μεταξύ των Ευρωπαίων κοινωνικών εταίρων με στόχο μια νομικά δεσμευτική συμφωνία για την τηλεργασία με τη μορφή Οδηγίας, ναυάγησε εξαιτίας της άρνησης δύο εκ των τριών ευρωπαϊκών οργανώσεων να συνεισφέρουν.

Η καθυστέρηση έχει ως αποτέλεσμα, η τηλεργασία, που εντάθηκε από την αρχή της πανδημίας, να μην έχει ρυθμιστεί μέχρι σήμερα ευρωπαϊκά και επομένως οι εργαζόμενοι όχι μόνο υφίστανται διαφορετική μεταχείριση στα κράτη-μέλη, αλλά υπάρχει και ανεξέλεγκτη εκμετάλλευσή τους από τους εργοδότες, καταλήγει.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.