ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Η ΕΞΑΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ, Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΩΝ ΑΓΡΙΟΓΙΔΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛ ΤΣΑΝΤΙΡΙ ΤΟΥ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗ…

Τέλος εποχής. Τίτλοι τέλους. Τετέλεσται. Με τις τρεις αυτές διαπιστώσεις μπορεί να περιγραφεί η σημερινή κατάσταση του ΣΥΡΙΖΑ. Το μικρό κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς, το οποίο υπό την ηγεσία και την πολιτική δεξιοτεχνία του Αλεξη Τσίπρα έφτασε να κυβερνήσει για 4,5 χρόνια τον τόπο και για μια δεκαετία να πρωταγωνιστεί στα πολιτικά πράγματα, εισέρχεται σε φάση εξαέρωσης. Μετά τις αλλεπάλληλες εκλογικέςήττες, την παραίτηση Τσίπρα και την εκλογή Κασσελάκη ήλθε ο καιρός της διάσπασης. Η αριστερή αντιπολίτευση αποφάσισε να χωρίσει τα τσανάκια της από τη νέα πλειοψηφία, τους kaselistas, επειδή, όπως αναφέρεται σε κείμενο το οποίο κυκλοφόρησε την Πέμπτη και υπογράφουν 1300 στελέχη, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πλέον καμμία σχέση με την Αριστερά.

Η οριστική απόφαση για αποχώρηση ελήφθη τα ξημερώματα της Παρασκευής όταν ολοκληρώθηκε η πολύωρη πανελλαδική διαδικτυακή σύσκεψη της Ομπρέλας. Η αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ ανακοινώθηκε και στην Κεντρική Επιτροπή με κείμενο που υπογράφουν περισσότερα από 40 μέλη της. Από τους τέσσερεις υποψήφιους για διαγραφή το μεσημέρι του Σαββάτου στο Président εμφανίστηκαν μόνον οι τρεις (Νίκος Φίλης, Στέφανος Τζουμάκας και Δημήτρης Βίτσας), ενώ ο τέταρτος (Πάνος Σκουρλέτης) προτίμησε να μην πάει, όπως δεν πήγε και ο Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος με άρθρο του έκανε γνωστή την αποχώρησή του από το κόμμα, του οποίου υπήρξε βουλευτής και υπουργός. Ο πρώην γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ (που προσφάτως κατήγγειλε στην Αρχή του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συριζαϊκά τρολ του Διαδικτύου) ήταν μεταξύ αυτών που στη διαδικτυακή σύσκεψη είχαν προτείνει να μην πάνε στην Κεντρική Επιτροπή και να δώσουν το κείμενο της αποχώρησης στη δημοσιότητα την Παρασκευή. Στην Κεντρική Επιτροπή δεν προσήλθε ούτε και ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο οποίος είναι επίσης μεταξύ αυτών που αποχωρούν. Σκουρλέτης και Βούτσης

το μεσημέρι της Παρασκευής

με δηλώσεις τους έκαναν γνωστή την απόφαση αποχώρησής τους από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ένας βασικός λόγος που προέβαλαν όσοι ήθελαν να δηλωθεί η αποχώρηση πριν την Κεντρική Επιτροπή ήταν αφενός επειδή φοβήθηκαν επεισόδια από «αγανακτισμένους» kaselistas, έφεραν δε ως απόδειξη και την «θερμοπυρηνική ατμόσφαιρα» που καλλιεργούσαν σε βάρος τους τις τελευταίες ημέρες τρολ του Διαδικτύου. Και αφετέρου επειδή ήθελαν η Κεντρική Επιτροπή να χρωματιστεί από την ιστορικότητα της διαφωνίας και τη διάσπασης και όχι από τυχόν επεισόδια και αποδοκιμασίες, που σχεδίαζαν ορισμένοι «αγανακτισμένοι» kaselistas. Φίλης και Τσακαλώτος προσήλθαν στην Κεντρική Επιτροπή προκειμένου να ενισχύσουν με περαιτέρω επιχειρήματα την απόφαση για το …διαζύγιο, ενώ ο πρώτος ήθελε να δώσει και πολιτικές απαντήσεις στο αίτημα Κασσελάκη για διαγραφές. Βέβαια, το διάγγελμα Κασσελάκη για δημοψήφισμα, εφόσον δεν εγκριθούν οι διαγραφές, τα άλλαξε όλα. Πήγαν όλοι απέναντί του. Η Ομπρέλα, η ομάδα της Αχτσιόγλου, η ομάδα του Τεμπονέρα. Εξεμάνησαν ακόμη και σύμμαχοί του, όπως ο Παππάς, αλλά και στελέχη που αναζητούν συννενόηση με τον Stefanos, όπως η Γεροβασίλη, ο Φλαμπουράρης, η Ξενογιαννακοπούλου, ο Θεοχαρόπουλος, ο Ζαχαριάδης, ο Ραγκούσης. Ομπρέλα, ομάδα Αχτσιόγλου και ομάδα Τεμπονέρα αποχώρησαν από την ψηφοφορία. Και δεν επανήλθαν. Όσοι, απέμειναν ψήφισαν τροπολογία που αποδοκιμάζει τον Κασσελάκη και τις διαγραφές, αλλά και όσους επιτίθενται με σκληρούς χαρακτηρισμούς στον Κασσελάκη.

Στο κείμενο αποχώρησης της Ομπρέλας μεταξύ των άλλων αναφέρεται: «Η νέα ηγεσία του κόμματος, υποσχέθηκε με ένα πρωτόγονο τρόπο να τα αλλάξει όλα. Η υπόσχεση αυτή συνοδεύτηκε, όμως, με την παλιά συνταγή της ήττας. Και ενώ με αυταρχισμό ξηλώνει χωρίς διαδικασίες πρόσωπα, ακόμα και αυτά της διεύρυνσης, κρατάει ως κόρη οφθαλμού τη διαρκή και βίαιη μετάλλαξη, αυτή ακριβώς που οδήγησε σε διαρκείς ήττες και σε απώλεια πολιτικής και κοινωνικής επιρροής. Δείγμα γραφής οι δημοσκοπικές έρευνες, οι οποίες φέρνουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε απόσταση αναπνοής από το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ, με συνεχείς διαρροές προς άλλες δυνάμεις, κυρίως της αριστεράς και της αποχής. Η μετατόπιση και ο συνωστισμός, εντέλει, στο κέντρο και στον λαϊκίστικο συντηρητισμό, σκορπά απογοήτευση στον κόσμο της Αριστεράς, που βλέπει ένα ιστορικό εγχείρημα να υπονομεύεται και να γκρεμίζεται εκ των έσω. Κάπως έτσι, το στοίχημα της Νέας Δημοκρατίας να «τελειώνουμε με την Αριστερά» βρήκε πρόσφορο έδαφος εντός των τειχών, από μια ομάδα που καθημερινά παίρνει διαζύγιο με τις αρχές και τις αξίες της και «εμπνέεται» από το μοντέλο του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ».

Μετά από τα ανωτέρω μάλλον είναι φυσιολογική η δήλωση των υπερτεσσαράκοντα, για την ακρίβεια 46, κεντρικοεπιτρόπων: «Εμείς, μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, δηλώνουμε ότι αποχωρούμε από το κόμμα. Παραμένουμε στις επάλξεις και στην υπόθεση της ανανεωτικής - ριζοσπαστικής Αριστεράς. Για μια Αριστερά σύγχρονη, με κριτική σκέψη, βαθιά δημοκρατική, οικολογική, φεμινιστική, κινηματική, αντιρατσιστική. Για μια Αριστερά σταθερά στο πλευρό του κόσμου της εργασίας και των φτωχών. Γιατί όχι, δεν τελειώνετε με την Αριστερά». Το τελευταίο «δεν τελειώνετε με την αριστερά» είναι και ο προάγγελος του νέου κόμματος, το οποίο θα προσπαθήσουν να ιδρύσουν όσοι αποχωρούν. Σε πρώτη φάση θα δημιουργηθεί ένα φόρουμ πολιτικού διαλόγου προσωπικοτήτων, συλλογικοτήτων και ομάδων της ριζοσπαστικής αριστεράς, των Οικολόγων και της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας με στόχο την δημιουργία πολιτικού φορέα που θα δοκιμάσει την τύχη του στις ευρωεκλογές.

Πάντως, το παρόν Σαββατοκύριακο, 11-12 Νοεμβρίου, πιθανολογείται ότι θα είναι μόνον η αρχή των όσων δυσάρεστων αναμένεται να συμβούν, τους επόμενους μήνες στην Κουμουνδούρου. Μέχρι το συνέδριο, εφόσον αυτό γίνει τον Φεβρουάριο και δεν μετατεθεί για μετά τις εκλογές, θα έχουμε και άλλες αποχωρήσεις στελεχών και οπωσδήποτε θα υπάρξουν δραματικές εξελίξεις στην περίπτωση που οι δημοσκοπήσεις καταγράψουν και νέα πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ. Η τάση είναι το ΠΑΣΟΚ να ξεπεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ και εφόσον ο Στέφανος Κασσελάκης και η ηγετική του ομάδα δεν καταφέρουν να παρουσιάσουν ένα διαφορετικό πρόσωπο και ένα αφήγημα που να είναι ελκυστικό στην κοινωνία τότε όλοι οι αναλυτές και οι αναλογιστές προφητεύουν πως στις ευρωεκλογές εκτός από το ΠΑΣΟΚ μπορεί και το ΚΚΕ να ξεπεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Με τη λήξη των εργασιών της Κεντρικής του Επιτροπής ο ΣΥΡΙΖΑ θα δίνει την εντύπωση ότι είναι ένας πολιτικός φορέας σε διάλυση, σε συνεχή πολιτική και εκλογική υποχώρηση, με την εσωστρέφεια να κυριαρχεί, με ψυχολογία στα τάρταρα, χωρίς κυβερνητική προοπτική και με ηγεσία η οποία δεν φαίνεται ικανή να δώσει το φιλί της ζωής σ’ ένα κόμμα που θυμίζει «πεθαμένο λικέρ».

Εάν αυτά τα χαρακτηριστικά ο Στέφανος Κασσελάκης δεν καταφέρει, σε προβλεπτό χρόνο, να τα εξαλείψει τότε θα πρέπει, μάλλον με σχετική βεβαιότητα, να πιθανολογήσουμε ότι μετά τον Τσακαλώτο, τον Φίλη, τον Σκουρλέτη, τον Βούτση και τα άλλα στελέχη της Ομπρέλας θα έλθει η σειρά της Αχτσιόγλου, του Χαρίτση, του Τζανακόπουλου να κουνήσουν μαντήλι στον Πολλάκη, την Τζάκρη και τον Γιώργο Τσίπρα.

Προσώρας, οι «μεσοχωρίτες», όπως αποκαλούν την ομάδα της Αχτσιόγλου οι αντίπαλοί τους, δεν πρόκειται να ακολουθήσουν στην έξοδο την Ομπρέλα. Ο επιπλέον λόγος είναι ότι δεν θέλουν να ταυτιστούν με όσους ανεμίζουν το λάβαρο της ριζοσπαστικής αριστεράς, το οποίο, οι περισσότεροι, θεωρούν ντεμοντέ. Αργά ή γρήγορα πάντως θα το κάνουν. Επίσης, εάν τα πράγματα οδηγηθούν σε αδιέξοδο θα πρέπει μάλλον να θεωρήσουμε δεδομένη τη διαφοροποίηση ακόμη και την αποχώρηση του Διονύση Τεμπονέρα και στελεχών που προέρχονται από τη ΡΕΝΕ, παρότι πρόθεσή τους είναι να παραμείνουν στο κόμμα και «να το παλέψουν από μέσα» τουλάχιστον μέχρι το συνέδριο και απώτατο όριο τις ευρωεκλογές. Ο Τεμπονέρας μεταξύ των άλλων ζητά να επισπευστεί η συγκρότηση της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου και ενδεχομένως θα αποστασιοποιηθεί από τα κομματικά δρώμενα εάν το συνέδριο παραπεμφθεί για μετά τις ευρωεκλογές, όπως εισηγούνται ορισμένοι kaselistas.

Σημειώνουμε πως Τεμπονέρας και Αχτσιόγλου βρίσκονται σε επαφή και συζητήσεις, ενώ έχουν δεχθεί και προτάσεις από τον Στέφανο Κασσελάκη να ενσωματωθούν στη νέα πραγματικότητα και μάλιστα να είναι σύμβουλοί του. Πρόταση που έχουν απορρίψει και οι δύο καθώς κατανοούν πως με τους «σκληρούς του Μαϊάμι», όπως αποκαλούν τον ηγετικό πυρήνα των kaselistas, δεν υπάρχει περίπτωση ειρηνικής συνύπαρξης, ενώ δεν ταιριάζουν και τα χνώτα τους. Στη φράση «μένουμε μέχρι να διαπιστώσουμε ότι όντως δεν γίνεται τίποτε» αποτυπώνεται ο προβληματισμός τους. Επιπροσθέτως, δεν πιστεύουν πως ο Κασσελάκης θέλει ή μπορεί να απαρνηθεί τον Πολλάκη και τους περί αυτόν. Και φάνηκε στην Κεντρική Επιτροπή. Σε αυτούς στηρίχθηκε για να εκλεγεί, με αυτούς θα συνεχίσει για να κερδίσει το συνέδριο και με αυτούς θα συνεχίσει και μετά τις ευρωεκλογές, ακόμη κι αν χρειαστεί να φτιάξει νέο κόμμα. Όπως λέγεται χαρακτηριστικά «όταν την πολιτική διαχείριση στο κόμμα και την κοινοβουλευτική ομάδα έχει αναλάβει ο Πολλάκης δεν μπορεί να υπάρξει ηρεμία ούτε και ενσωμάτωση της μειοψηφίας στη νέα πλειοψηφία».

Κατά συνέπεια θα έχουμε αποχωρήσεις κατά κύματα. Αρχικά μέχρι την επόμενη ΚΕ, (ενδεχομένως και νωρίτερα αν υπάρξει ο μαγικός αριθμός 10 βουλευτές, που συγκροτούν αυτόνομη κοινοβουλευτική ομάδα), μετά μέχρι το συνέδριο, μετά μέχρι τις ευρωεκλογές και οπωσδήποτε μετά από αυτές -ειδικά εάν το αποτέλεσμα είναι τόσο αρνητικό όσο προφητεύεται- θα πρέπει να περιμένουμε και νέες κρίσεις και νέα διαζύγια. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η επιστολή - δημόσια έκκληση, προ ημερών, του Γιάννη Δραγασάκη να πέσουν οι τόνοι, να κηρυχθεί το κόμμα σε «κατάσταση εκτάκτου ανάγκης» και να δημιουργηθεί μια νέα ηγετική ομάδα δεν βρήκε την ανταπόκριση που το ιστορικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ περίμενε. Οι kaselistas είδαν, και ορθώς, στην πρωτοβουλία Δραγασάκη μια προσπάθεια να πεταχτούν οι ίδιοι εκτός νυμφώνος και να τεθεί υπό κηδεμονία ο νέος αρχηγός.

Ακόμη και ο Αλέξης Τσίπρας δεν είδε με καλό μάτι, λένε συνομιλητές του τέως Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, την προσπάθεια του Δραγασάκη να τον εμπλέξει (περιλαμβάνοντάς τον στους παραλήπτες της επιστολής που πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες) στα κομματικά δρώμενα όταν είναι γνωστή η πρόθεσή του να μην μετέχει σε αυτό που σήμερα ονομάζεται κομματικός βίος. Μάλιστα, ο Αλέξης δεν πήγε ούτε στην Κεντρική Επιτροπή με το πρόσχημα ότι δεν είναι μέλος της. «Συμμετείχε σε αυτή ex officio επειδή ήταν αρχηγός, τώρα που δεν είναι αρχηγός δεν είναι και μέλος της. Είναι μέλος μόνον της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, στις συνεδριάσεις της οποίας και θα συμμετέχει», μας λέει συνομιλητής του πρώην πρωθυπουργού. Πάντως, κάνουν λάθος όσοι νομίζουν ότι ο Τσίπρας επιχαίρει για την «εξαέρωση» του κόμματός του επειδή καθίσταται έτσι πιο εύκολη η επιστροφή του. Ο Τσίπρας δεν πρόκειται να επανέλθει, όπως διατείνονται κάποιοι μετά τις ευρωεκλογές. Και φυσικά δεν μπορεί να επιχαίρει επειδή είναι και ο ίδιος υπεύθυνος για τα όσα τραγελαφικά και δυσάρεστα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την αποχώρησή του από την ηγεσία και την εκλογή Κασσελάκη.

Η συμβουλή Τσίπρα προς τους δυσφορούντες με τη νέα πραγματικότητα στην Κουμουνδούρου «να δώσουν στον Κασσελάκη την ευκαιρία να δείξει τις ικανότητές του τουλάχιστον μέχρι τις ευρωεκλογές» δεν εισακούστηκε από την Ομπρέλα, ενώ δεν είναι λίγοι και οι «μεσοχωρίτες» που πιστεύουν πως «ο Αλέξης έχει λάθος» αφού ο χρόνος λειτουργεί σε βάρος της Κουμουνδούρου, ενώ ο Κασσελάκης όσο στριμώχνεται θα βάζει στο στόχαστρο της κριτικής και τον Αλέξη και ήδη το κάνει. Η νέα ηγεσία όχι μόνον δεν προσέδωσε δυναμική στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αντίθετα τον έφερε στο όριο του στατιστικού λάθους με το ΠΑΣΟΚ και τον ίδιο τον Κασσελάκη να ξεπερνά σε δημοφιλία μόνον τον Στίγκα των Σπαρτιατών και τον Νατσιό της Νίκης!

Και το χειρότερο όλων είναι πως τελείωσε και η μετατόπιση του ΣΥΡΙΖΑ προς το Κέντρο, όπως ερμηνεύθηκε η εκλογή Κασσελάκη. Ο πόλεμος που αιφνιδίως, αδικαιολογήτως και ανοήτως κήρυξε ο Stefanos στον Κώστα Σημίτη και για το παρελθόν του ΠΑΣΟΚ την Τρίτη ανατίναξε, εκ των πραγμάτων, τη γέφυρα που ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να στήσει τη Δευτέρα με τον Νίκο Ανδρουλάκη. Αυτή η κωλοτούμπα μόνον κατόπιν υποδείξεως του Πολλάκη, του Γ. Τσίπρα, της Τζάκρη, και όσων άλλων kaselistas μισούν τη Χαριλάου Τρικούπη, θα μπορούσε να γίνει λένε οι γνωρίζοντες τα απόκρυφα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Είναι πράγματι απορίας άξιο πως ο Κασσελάκης που επαγγέλεται το νέο και έχει, όπως διατείνεται, το βλέμμα του στο μέλλον να υπονομεύει την προοπτική συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ στο όνομα του παρελθόντος και επειδή έτσι αρέσει σε κάποια πρωτοπαλλήκαρά του, των οποίων η γλώσσα είναι μονίμως βουτηγμένη σ’ ένα δοχείο τοξικότητας.

Δυστυχώς για τον ΣΥΡΙΖΑ η νέα του ηγετική ομάδα δεν μπορεί να δει την μεγάλη εικόνα που είναι τα προβλήματα που αφορούν την κοινωνία και τον κόσμο. Αντί να αναζητήσει ένα νέο πολιτικό σχέδιο που θα αντιπολιτευθεί και θα κερδίσει την κυβέρνηση Μητσοτάκη κάνει ασκήσεις θάρρους, κλεισμένη στον μικρόκοσμο της Κουμουνδούρου. Αντί για δημιουργική και λυτρωτική αυτοκριτική έχουμε ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Αντί για κοινή πορεία των στελεχών έχουμε προσωπικές φιλοδοξίες και ατομικές επιδιώξεις. Αντί να προσπαθήσουν να μετατρέψουν την ογκούμενη, κατά τις δημοσκοπήσεις, κοινωνική δυσαρέσκεια σε πολιτική πλειοψηφία φροντίζουν, όπως θα έλεγε και ο μεγάλος Αλεξανδρινός, χωρίς περίσκεψιη χωρίς λύπη και χωρίς αιδώ μεγάλα κ’ υψηλά τριγύρω τους να κτίζουν τείχη.

Και θα είναι κρίμα ακόμη και για τον «δεξιό» Κασσελάκη, αλλά κυρίως για τον κόσμο της αριστεράς κάποια στιγμή να διαπιστώσουν πως ανεπαισθήτως τους έκλεισαν έξω από τον κόσμο. Αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά, η διαφαινόμενη προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ είναι να κλειστεί στο καβούκι του, έξω από τον κόσμο και διαγενομένου του χρόνου και των εξελίξεων να τελευτήσει ως κόμμα της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως από κοινωνική, πολιτική και εκλογική ασφυξία. Ακόμη και το διάγγελμα που έβγαλε ο Κασσελάκης, την παραμονή της Κεντρικής Επιτροπής, έδειχνε ότι αυτός και η ομάδα του δεν ξέρουν τι συμβαίνει στον έξω κόσμο. Ανακοίνωσε ότι εάν δεν περάσει η πρότασή του για τις διαγραφές θα προκηρύξει δημοψήφισμα!!! Προφανώς, αγνοούσε ότι δεν υφίσταται λόγος για διαγραφές αφού οι άλλοι φεύγουν μόνοι τους. Ούτε γι’ αυτό το στοιχειώδες δεν τον ενημέρωσαν οι συνεργάτες του με αποτέλεσμα να εκτίθεται. Και να εκτίθεται διπλά αφού χαρακτήρισε το κόμμα του άρρωστο(!) και να επιτίθεται στο out of the blue στην οικογένεια Μητσοτάκη. Υπάρχει βέβαια και η άλλη εκδοχή: επειδή έμαθε ότι η απειλή των διαγραφών παύει να υφίσταται έβγαλε διαγγέλμα για να επιδείξει πυγμή έστω και εν κενώ. Ό,τι και να ισχύει δείχνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνον ασθενεί, αλλά και ότι υπό την επίβλεψη του «διαγνώστη ιατρού» Κασσελάκη η κατάσταση επιδεινώνεται και η βλάβη μπορεί να καταστεί ανήκεστος.

Τελικά, η στενή παρέα με τον Πολλάκη μάλλον βλάπτει, όπως αναγράφεται και στα πακέτα των τσιγάρων, σοβαρά την υγεία …των οργάνων εκείνων, όπως ο εγκέφαλος και η γλώσσα, που είναι υπεύθυνα για την εκφορά γνώμης σχετικά με τον πολιτικό και δημόσιο βίο των νεοελλήνων. Όταν ηγείσαι ενός άρρωστου κόμματος και πιστεύεις ότι θα το γιάνεις με τον Πεν Νταλαούρα, τον Νίκο Μωραΐτη, τον Λάκη Λαζόπουλο θα πρέπει να ‘χεις φάει και συ την πετριά σου. Με αυτούς σε ρόλο γιατρού δεν θεραπεύεις το κόμμα σου, φτιάχνεις …αλ τσαντίρ νιούζ. Ενδεχομένως, ένα τέτοιο κόμμα να έχει εκλογική απήχηση όμως θα πρέπει να το δηλώσει, ν’ αλλάξει μαρκίζα και πρωταγωνιστές. Αριστερό κόμμα πάντως δεν μπορεί να είναι. Τρία, τέσσερα ή πέντε αστέρια μπορεί να συνοδεύουν το λογότυπό του, όπως ο ήλιος το ΠΑΣΟΚ, ο δαυλός τη ΝΔ και το σφυροδρέπανο το ΚΚΕ. Και φυσικά σ’ ένα τέτοιο κόμμα δεν μπορεί να υπάρχουν οι λέξεις «ριζοσπαστική Αριστερά». Θα μπορούσαν να λέγονται οι Ιππότες της Ανατροπής, της Αλλαγής, της Ανατολής, της Απαλλαγής, της Αποκαλύψεως, της Αρτοκλασίας ή οτιδήποτε άλλο περιγράφει τις προθέσεις της νέας ηγεσίας της Κουμουνδούρου.

Σε κάθε περίπτωση, από αυτό το Σαββατοκύριακο ενεστώτος έτους, πέντε μόλις ημέρες πριν την πεντηκοστή επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως εισέρχεται σε τούνελ, στο οποίο το φως που φαίνεται στο βάθος είναι του τρένου που έρχεται κατά πάνω και όχι της εξόδου. Αναφερόμαστε στο Πολυτεχνείο επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ υπό τη νέα του ηγεσία μάλλον θα είναι δύσκολο να πορευτεί με επικεφαλής τον Stefano στην αμερικάνικη πρεσβεία κραυγάζοντας «φονιάδες των λαών αμερικάνοι». Όπως θα είναι δύσκολο να έχει και κινηματικά χαρακτηριστικά, αλλά και σοβαρούς διανοητές. Αυτά θα διεκδικήσει να τα πάρει μαζί της η Ομπρέλα και όσοι από τους «μεσοχωρίτες» αναμένεται να ακολουθήσουν, αργότερα, το δρόμο της εξόδου από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Εξυπακούεται πως η αποχώρηση της Ομπρέλας καθιστά κυρίαρχους οργανωτικά τους kasselistas με αποτέλεσμα οι «μεσοχωρίτες» της Αχτσιόγλου ενόψει του συνεδρίου να βρεθούν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση αφού δεν έχουν οργανωτικό βάθος. «Δεν θα μας παρακαλάνε να τους βγάλουμε στην Κεντρική Επιτροπή, αλλά για να τους βγάλουμε συνέδρους», μας λέει με περισσή έπαρση βουλευτής, ο οποίος μάλιστα δεν βρίσκεται στον στενό πυρήνα της νέας ηγετικής ομάδας, αλλά στην περιφέρειά του. Η (πιθανολογούμενη βασίμως) αντιμετώπιση που θα έχουν οι «μεσοχωρίτες» οδηγούν αρκετούς στο συμπέρασμα πως «πρέπει να βρούμε τρόπο να αποχωρήσουμε λίαν προσεχώς με θόρυβο καθώς το μέλλον που μάς επιφυλάσσουν οι kaselistas είναι ο εξευτελισμός».

Εκ παραλλήλου η διαφαινόμενη …εξαέρωση του ΣΥΡΙΖΑ θα καταστήσει πλέον επιτακτική την ανάγκη αναδιοργάνωσης ευρύτερα του χώρου της Κεντροαριστεράς. Το ΠΑΣΟΚ, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, μικρό τμήμα της δυσαρέσκειας από τα συμβαίνοντα στον ΣΥΡΙΖΑ απορροφά. Η αμφισβήτηση όμως της δεξιάς ηγεμονίας δεν μπορεί να επιτευχθεί με εκλογικά «τσιμπολογήματα», χρειάζεται άλματα. Και αυτή η διαπίστωση θέτει προ ευθυνών και την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη. Στο παρασκήνιο γίνονται ζυμώσεις, χωρίς όμως προοπτική ευδοκίμησης αφού οι πρωταγωνιστές της, εκτός των άλλων, θεωρούνται, για να το πούμε όσο γίνεται πιο κομψά, παλαιάς κοπής και με περιορισμένο ακροατήριο.

Θα κλείσουμε με ένα απόσπασμα από το βιβλίο «Το βάρος της πεταλούδας» του Έρρι ντε Λούκα. Είναι σίγουρο ότι τον Ιταλό συγγραφέα δεν τον γνωρίζει ο Κασσελάκης. Ενδεχομένως ούτε και ο βιβλιόφιλος Τσακαλώτος. Ίσως επειδή ο Έρρι υπήρξε εκ των ιδρυτικών στελεχών της ακροαριστερής «Λότα Κοντίνουα», ενώ ο Ευκλείδης παρεπιδημεί στη ρεφορμιστική αριστερά. Εάν το γνώριζε θα έπρεπε ίσως να το κάνει δώρο στον Αλέξη Τσίπρα, αντί να του ασκεί κριτική για το κόμμα που κατέλιπε στον Κασσελάκη. Γράφει λοιπόν ο ντε Λούκα: «ο βασιλιάς των αγριόγιδων έχει κουραστεί. Ανάγκασε για χρόνια το κοπάδι του σε υποταγή, κι αυτόν τον Νοέμβρη αναγνωρίζει την παρακμή του. Πέρασε άγρια, μοναχικά χρόνια λαθροκυνηγός στα βουνα° εκείνη τη μέρα του Νοέμβρη ξέρει ότι κοντοζυγώνει στο τέρμα. Δύο μοναχικά μέλη από διαφορετικά είδη, στη δύση τους. Γεύτηκαν, πειραματίστηκαν και τώρα χάνονται. Πίσω τους το ανοιχτό αχνάρι ξανακλείνει…

38 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. Νίκο βλέπω σκίζεις από δημοκρατία και εσύ όπως ο Μπόγδης. Αλλά τι μου κάνει εντύπωση; ΠΑΣΟΚ δεν είσαι; Άρα φασίστας του κερατά.

 2. Νίκος 12:24 18/11/2023

  Εχουμε και αλλο φασιστα εδώ??? Δοξα και τιμη στο συνονόματο μου Νικο. Νικολα ελα στην φαρέτρα της αγαπητής μας Μαργαρίτα χιτλερ Μπραουν. Ελα και εσυ νικολα γίγαντα ναζι μου να οδηγήσουμε της Ελλάδα μας στο 4το Ράιχ με την κρουελα ντε βιλ Μαργαρίτα Χίτλερ…. Θα μάθεις νικο μου πως θα πατας το κουμπί στους θαλάμους αερίων του Άουσβιτς..η Μαργαρίτα μας μας τα μαθαίνει ολα. Πως να κλωτσας τους μετανάστες.πως να στέκεσαι ως ενα ελληνικό ss. Πως να προβλέπεις εκλογικά ποσοστά.. θα τυφλωθεις νικο μας,νεο μελος των ,ss της Μαργαρίτας απο μυαλο της, την εξυπνάδα της την διορατικότητα της την κακια που σε συνεπαίρνει… Νικο καλώς ηρθες στα ss της Μαργαρίτας Χίτλερ Μπραουν ❤️❤️❤️

 3. Χαίρεστε φίλες και φίλοι αναγνώστες
  την γριολεσβιακη ΔΙαλεκτο του/της
  Μαργαρίτας Βερύκιου ;
  «…. Αυτόν τον φασίστα του ΠΑΣΟΚ, που τον έχει πάρει νουμεράδα, όλη η πιτσιρικαρία της Κηφησιάς….»

 4. Φασίστα Νίκο τρέχα να πληρώσεις την εισφορά σου στο ΠΑΣΟΚ για να σου ρίχνουν και εσένα καφέδες στο κεφάλι, όπως του γελοίου αρχηγού σου, του Κίκου Ανδρουλάκη. Το Ισραήλ υποστηρίζω και μακάρι να ξεπαστρέψει τους άπλυτους Μουσουλμάνους της Χαμάς. Τους έξυπνους Ισραηλινούς και όχι τους χαζούς σαν τον Κώστα Σημίτη (Ααρών Αβουρή). Έχεις κάνει συμμαχία με τον ρουφιάνο του ΠΑΣΟΚ τον Δημοσθένη Μπόγδη, αλλά σας έχω και τους δύο. Ειδικά την γριά αδερφή με το Αλτσχάιμερ. Αυτόν τον φασίστα του ΠΑΣΟΚ, που τον έχει πάρει νουμεράδα, όλη η πιτσιρικαρία της Κηφησιάς.

 5. Ηλεκτρονική Συνταγογράφησης !
  Να ένα Ακόμη επίτευγμα της Διακυβέρνησης του
  Γιώργου Ανδρέα Παπανδρέου η οποία επιφέρει στην οικονομία του κράτους μας δυο δις ευρώ τον χρόνο !
  …. Και ήταν μέσα στα «λεφτά Που υπήρχαν , αν κάναμε
  Όπως μας είχε δηλώσει Την σωστή διαχείριση….»
  Για το παραπάνω που καταγράφω η κυρία Μαργαρίτα Βερύκιου με αποκαλεί , κάθαρμα , ρουφιάνο, τεράστιο φασίστα, σκουλήκι, ρεμάλι , αδερφάρα, γελοίο υποκείμενο ,
  Και «…το να δηλώνεις ότι δεν είσαι ομοφυλόφιλος , συμμαινει ότι είσαι ,,,,, » , αυριανιστής ,
  Επίσης ότι στι Βερκελευ της Καλιφορνιας πήγα για τους νέγρους ….όλα τα παρά πανω αποκλειστικά ΔΙΚΑ ΤΗΣ .
  Σας την παραδίνω να την κρίνετε .
  Αφού μας δηλώσει πάλι τι έκανε με τα 4 πολιτελή αυτοκίνητα της , σε πιο λογιστικό γραφείο δουλεψε και τι νταραβέρια απρλτησε με την εφορία του Αβουρή ΤΗΣ !!

 6. @ Μαργαρίτα Βερύκιου ,
  1. Μαργαρίτα Μπράουν σε μετονόμασε κάποιος άλλος σχολιαστής .Εγώ απλώς το βρίσκω πετυχημένο το παρατσούκλι σου .
  2. Οι δονητές ταιριάζουν στην περιγραφή της ανωμαλίας σου γιατί αφενός δεν μας δηλώνεις ότι δεν είσαι λεσβία η ίδια ,,,..πράγμα που αποδεικνύει το αισχρό λεξιλόγιο στα σχόλια σου .
  3. Εγώ αντιθέτως , δηλώνω έτερο σεξουαλικός παντρεμένος ΜΕ ΓΥΝΑΙΚΑ ευτυχισμένα , κοντά σαράντα χρόνια .
  4. Μέμφομαι τον Μακαριστό σου Χριστόδουλο γιατί απόθρησκευτικό λειτουργό που τον επέλεξε το παπαδαριο μας, αυτός προσπάθησε να μετατραπεί σε πολιτικο αρχηγό , παρ@βιαζοντας άρθρα του Συντάγματος μας όπως η αναγραφη του θρησκεύματος των Ελλήνων πολιτών στις ταυτοττητες τους.
  5. Ετσι που οι μη ΧΟ να στέλνονται εύκολα και αμεσα στις Εξορίες σε επόμενς «21η του Απρίλη ».
  6. Την ευκαιρία να βρίζεις εμένα για ότι νόμιμο , προοδευτικό και πολιτικά ηθικό πιστεύω ,και κυρίως την εθελοντική μου προσφορα στην γενετειρα Από τα προσφυγικά μεταναστευτικά μου χρόνια την παίρνεις μοναχή σου
  7. Εγώ είμαι μεταναστης και πετυχημένος αποδημος Έλληνας με εργο και ελληνοπρεπεις ,αλλά και Δημοκρατικές ιδέες .
  8. Αυτό σ´εκνευριζει εσενα και με βρίζεις χυδαία. Πριν ακόμη σχολιάσω οτιδήποτε .Αυτό το μένος σου είναι τόσοι εμφανές , γιατί ποτέ δςν σχολιάζεις το περιεχιομενο του κάθε άρθρου που σχολιάζεις , αλλά εμένα ή όσους τιμιους πολιτικούς υπηρετησαν την πατρίδα μεδω του κόμματος του ΠΑΣΟΚ .( το οποίο με ελπίδα σου αποδεικνύω κάθε φορά ότι επανέρχεται , ( ακόμη και με τον τωρινο αρχηγό μας , που κίεγω δεν πάω τόσο καλά και θα ενόσω τις ενεργειες μου ζητώντας την αλλαγή του )
  9. «….. Ο άνθρωπος αυτός ο Δημοσθένης Μπόγδης είναι ένα κάθαρμα και ένας τεράστιος φασίστας. Λίγα λόγια και καλά για αυτό το σκουλήκι. ,,,,,»
  10. ένας απλός ενεργός πολίτης είμαι και έτσι παρουσιάζομαι.
  11. Όλα αυτά γιατί σου τονίζω πηπως γιατί κάθε φορά σου τονίζω ότι ο καθηγητής και πολέμιος της Χούντας Κώστας Σημίτης είναι ο μακροβιότερος σε συνεχη θητεία εκλεγμένος ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ . ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ;
  12. «….. Εγώ είμαι η Μαργαρίτα Βερυκίου με το δικό μου ονοματεπώνυμο και τα στοιχεία μου στην διάθεση του ιστότοπου….. δηλώνεις μονάχα …
  13. όχι τι έκανες πριν , τι κάνεις τώρα και τι πιστεύεις για την χώρα σου ….
  14. Το μεταναστευτικό μας πρόβλημα ή, την ρατσιστική σου φιλοσοφία την περνας ντούκου ,ενώ δεν υπάρχουν πια στον τόπο μας αρκετά εργατικά χέρια .
  15. «,,,Κατάλαβες απατεώνα Μπόγδη; » ρωτάς ,

  Όχι δεν κατάλαβα μόνο που σου επιστρέφω τις
  Α Β Α Σ Ι Μ Ε Σ και αισχρές σου βρισιές , συστηματικα .
  μήπως και κάποτε το βουλώσεις .
  Αντί να δημιουργείς και γενόσημα που συνέλαβε
  «η ηλεκτρονική συνταγογράφησης »

 7. Νικος. 11:05 17/11/2023

  Μαζί σας κυρια Μαργαρίτα Μπράουν. στημένες δημοσκοπήσεις των Εβραίων και των μπαχαλακιδων αριστερων…το ΠΑΣΟΚ ειναι πισω απο το ΚΚΕ.ολα αυτα είναι στα πλαίσια του πολέμου κατα του Κυριάκου και εννοείται κατα του εθνικισμού μας . Τα ίδια λενε και για την Αθήνα,οτι ο νέος δήμαρχος ειναι ο δουκας του κλεφτοπασοκ . Λαθος , δήμαρχος ήταν και θα είναι ο Μπακογιάννης. Άλλωστε η φρολαιν μας Μαργαρίτα ειπε οτι ο κλεφτο Δουκας ειναι πισω απο τον Ηλία. Ποτε δεν κάνει λάθος η μέντορας μας η αρχι φασιστρου και αγαπημένη μας Μαργαρίτα χιτλερ ❤️❤️❤️

 8. Με λέει Μαργαρίτα Μπράουν, μιλάει για δονητές από προσωπική δική του πείρα, αναφέρεται στον Μακαριστό Χριστόδουλο, ενώ ξεπλένει την μαϊμού τον Κώστα Σημίτη. Δώστε μου την ευκαιρία να απαντήσω σε αυτόν τον αλήτη. Σε λίγο θα βάλει μέσον από το κλεφτοπασοκ για να βρίζει όποιον δεν είναι ΠΑΣΟΚ μέσω της ιστοσελίδας σας. Ο άνθρωπος αυτός ο Δημοσθένης Μπόγδης είναι ένα κάθαρμα και ένας τεράστιος φασίστας. Λίγα λόγια και καλά για αυτό το σκουλήκι. Εγώ είμαι η Μαργαρίτα Βερυκίου με το δικό μου ονοματεπώνυμο και τα στοιχεία μου στην διάθεση του ιστότοπου. Κατάλαβες απατεώνα Μπόγδη; Καλημέρα σας.

 9. Μαργαρίτα , πες αλεύρι !

  «Στο 14,7% ο ΣΥΡΙΖΑ, πάνω από το 10% το ΚΚΕ
  Δημοσκόπηση Opinion Poll: Στο 38,5% η ΝΔ, για πρώτη φορά δεύτερο κόμμα το ΠΑΣΟΚ με 16% στην εκτίμηση ψήφου» .
  Σε γυρεύει το παραπάνω νεο !

 10. Eκτός των όσων άλλων αισχρολογιών του Γριολεσβιακού, τρόπου , τακτικής και της νεοναζιστικής σου πεποίθησης για την εξυπηρέτηση του ρατσισμού σου ,
  Ψεύδεσαι αναίσχυντα ότι μεταφέρεις « ……. την μεγάλη ροχάλα από όλους τους Έλληνες πατριώτες, που δεν γουστάρουν Το κλεφτοπασκοκ…..
  Στους φασίστες και τους προδότες του κλεφτοπασόκ ».
  Η ροχαλα έχει εκτοξευθεί στο πρόσωπο σου με την φυλάκιση των ΧΡΥΣΑΥΓΗΤΩΝ σου !
  Και για την ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ σου σαν Μαρία Ποταμιανού ,
  που παρουσιάστηκε τάχα μου να υποστηρίξει εσένα και την ξευτιλισμένη τακτική σου, σαν δήθεν.Κομμουνίστρια !
  Αυτό μάλιστα στην επέτειο των 50 Χρόνων από το έπος του ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ! …., μάλιστα από το ΚΚΕ ;
  Αποτρελάθηκες Μυτιληνιά !

 11. Άλλωστε το ΠΑΣΟΚ αμέσως ,
  όταν ανέλαβε την εξουσία το ´81 έφερε την συμφιλίωση !
  Κατάργησε «τους φακέλους και τα πολιτικά φρονήματα » της Δεξιάς και του παλατιού .
  Άνοιξε τον δρόμο στις προλήψεις Δ/Υ χωρίς να δηλώνουν οι αδικημένοι για τόσα χρόνια Έλληνες πίστη στον Βασιλέα και τον Καραμανλή .
  Ο ίδιος ο πρόξενος του San Francisco
  Αείμνηστος Ντιμης Βασιλάκης με
  είχε διαβεβαιώσει ότι είχε λάβει εντολή από την Αθήνα να καταστρέψει κ@ι τον δικό μου Φάκελο ….
  Τελευταία ο έντιμος αυτός διπλωμάτης μας διεύθυνε πολύ επιτυχημένα την Ελληνική αποστολή στον ΟΗΕ και ήταν ο βασικός συνομιλητής με τα ΣΚΟΠΙΑ για το θέμα της ονομασίας των ,
  ΠΡΙΝ θάψει το θέμα ο Αλέξης Τσίπρας
  Πριν να διχάσει ΜΙΑ την φορά ΑΚΟΜΗ τους Έλληνες .
  Το ΚΚΕ τα ήξερε αυτά .
  Την Ποταμιανού δεν ήξερε γιατί δεν υπάρχει ,
  Ξέρει όμως την Μαργαρίτα Βερύκιου σαν
  Ματγ@ριτα -Μπράουν – Χιτλερ – Βερύκιου με ή και χωρίς δονητές !

 12. Eίναι τόσο φανερό ότι τα δύο προηγούμενα σχόλια :
  1:20 16/11/2023 της Μαργαρίτας και
  2:40 16/11/2023 της ίδιας αλλά με
  Καινούργιο ψευδώνυμο ( σαν Μαρία
  Ποταμιανού )

  Γράφτηκαν από την γριο-λεσβία μας την Βερύκιου .
  Γιατί πρώτον δεν είμαι εγώ που κατηγόρησα το ΚΚΕ
  αλλά η ίδια η Μαργαρίτα ,…..
  ετσι τόσο απότομα !
  και δεύτερο,
  η «κομμουνιστρια Ποταμιανού »σύμφωνα με την τακτική
  του Περισσού στις δηλώσεις των μελλών και της πολιτικής
  του δεν
  Πολέμα τους όσους αντιστάθηκαν στην χούντα των συνταγματαρχών ,
  αυτούς δηλ. που έστελναν τους αντισρτασιακους στην Μακρόνησο οι
  ΟΙ ΤΟΥ Ελληνικού ΣυνΑΓΕΡΜΟΫ ΤΟΥ Παπάγου και τηε Ε.Ρ.Ε.
  Του Κων. Καραμανλή και της Φρειδερίκης !
  αλλά , τους δεξιοφασιστες νεο-ναζιστές και όλους του ρατσιστές
  Έτσι δεν έχουμε δυο κομμουνίστριες εδώ .
  αλα δυο Πλακό @@@@@@ τέτοιες !!
  Αφού αμφότερες χρησιμοποιούν το ιδιο λεξιλογιο και την ίδια τακτική
  του μίσους για τους άνδρες .
  Γιαυτο ειναθι βεβ@ιο ότι έχουμε την Μαργαρίτα και την Μαρία που είναι το ίδιο πρόσωπο
  Γράφοντας από την ίδια μηχανή !
  Αυτό πβπως το επιτρέπουν στην κονσόλα του ήχου στον ιστότοπο ;

 13. Είναι τιμή να κατηγορεί το ΚΚΕ, ένας χαμένος και απελπισμένος από το άθλιο ΠΑΣΟΚ, όπως ο κύριος Δημοσθένης Μπόγδης. Χούντα δεν είχαμε μόνο την περίοδο της επταετίας 1967 έως 1974. Χούντα είχαμε στην Ελλάδα την περίοδο 1981 έως 1989 και 1993 έως 2004. Δημοκρατικά εκλεγμένες χούντες του ΠΑΣΟΚ με την ψήφο παραπλανημένων και εξαγορασμένων πολιτών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της εξαγοράς ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ ο κύριος Δημοσθένης Μπόγδης, που υποστηρίζει ένα κόμμα εγκληματικό και Εθνικά επιζήμιο, όπως είναι το ΠΑΣΟΚ. Είσαι φασίστας και κυρίως πολύ φθηνά εξαγορασμένος κύριε Μπόγδη. Μην πιάνεις στο στόμα σου το ΚΚΕ, φασίστα του ΠΑΣΟΚ. Μόνο η Αμερική γεννά τέτοιους φασίστες σαν εσένα κύριε Μπόγδη. Να σε χαίρονται οι Αμερικάνοι φονιάδες των λαών.
  Φυσικά στον πόλεμο της Παλαιστίνης με το Ισραήλ, εσύ είσαι με τους Εβραίους κύριε Μπόγδη. Γνωστός ο ρόλος σου εδώ μέσα.

 14. Έφτασε στο αισχρό σημείο αυτός ο γελοίος ο Δημοσθένης Μπόγδης, να κατηγορεί ακόμα και την ιστοσελίδα που φιλοξενεί τις βλακείες, τα ξερατά του και τον φασιστικό έως ναζιστικό λόγο του. Αυτός είναι ο φασίστας όπως αποδεικνύεται και μάλιστα σε καλά πληρωμένη, καθημερινή και διατεταγμένη υπηρεσία. Τον παραδίδω στην χλεύη των σχολιαστών του ιστότοπου. Μπόγδη είσαι ένα ρεμάλι, ένα κάθαρμα που μόνο το ΠΑΣΟΚ γεννάει τέτοια καθάρματα. Σκουλήκι της ιστοσελίδας. Όπου σε πιάνει κανείς λερώνεται αδερφάρα. Από το νέο μου i phone. Δεν θα έχεις εσύ μόνο πρόσβαση στα προϊόντα της πατρίδας σου της Αμερικής, αρχιρουφιάνε.

 15. Αυτό το «ΡΟμα» μπήκε φοβάμαι από κάποιο σκαθάρι της κονσόλας του ήχου . .
  Εν πάσι περιπτώσει εγω ήθελα να γράψω : Είμαι .
  :

 16. Μεταφέρθηκε γρήγορα

  http://www.matrix24.gr/2023/11/50-chronia-apo-tin-exegersi-tou-politechniou-ofis-pote/

  Στο οποίο ήθελα να προσθέσω τα πιολκατω :
  Υποπτεύομαι ότι η όλη ιστορία με την παρουσία των άσχετων η, μάλλον,
  των πολύ ρατσιστικών / ναζιστικών σχολίων αυτής της λεγόμενης τάχα μου Μαργαρίτας, είναι μια τακτική για την κυκλοφορία των άρθρων του Νίκου Φελέκη και των άλλων αρθρογράφων μαζί και του « νεο ».
  ΕΙναι έμπειρος δημοσιογράφος ο άνθρωπος , πως να το κάνουμε !
  Δεν την βλέπω όμως την τακτική αυτήν και σαν παγίδα που πέφτω μέσα .
  Έτσι είμαι εγώ από μόνος μου…..
  Δεν μπόρεσε να με φιμώσει το κινήγημα της Χούντας, ούτε η προσπάθεια κομματικών στελεχών από όλο το πολιτικο φάσμα της Χώρας μας , να με εξαγοράσουν αργότερα !
  Παρέμεινα και παταμενω στην πρόοδο με δικαιοσύνη και ισότητα για όλους τους ανθρώπους με την αναγκαία Διαύγεια της πολιτικής παντού .
  Θέλω να περνώ σαν Ενεργός πολίτης χρήσιμος στην καλυτέρευση της κοινωνίας και της ηθικής στην πολιτική μας ζωή.
  Βλέπω την απραξία , την αδιαφορια των αναγνωστών που μένουν αμέτοχοι στις βλακείες , τον ρατσισμό και την οπισθοδρόμηση της κοινωνίας μας , όταν αφήνουν χωρίς να προσβάλουν τις αρρωστημένες απόψεις .., σαν αυτές της Μαργαρίτας εδώ μέσα.
  Η οποία Μαργαρίτα τώρα δημιουργεί « γενόσημα ». Που προσποιούνται οτι είναι του ΚΚΕ για να πολενμήσουν εμένα .
  Μια πολύ ιστορική παράταξης!
  Ξεπερασμένη βέβαια στην εποχή μας Και φυσικά. Χρειζουσα προόδου στα για την αντιμετοπιση των σημερινων δεδομένων κσι ιδιαίτερα στην κλιματικη Αλλαγή ,
  Αλλά πολύ ΙΣΤΟΡΙΚΗ για την πατρίδα μας ….
  Τους έβλαψα εγώ; έλεος !

 17. @ Μαργαρίτα Βερύκιου
  Απέφυγες πάλι την ερώτηση μου!
  Την επαναλαμβάνω .
  Είσαι ή, δεν είσαι Λεσβία;
  Και αν δεν είσαι, γιατί χρησιμοποιείς την γλοιώδη Διάλεκτο τους εδώ, μολύνοντας τη πολιτική συζήτηση;
  Μετά , απάντησε μου στα καταγεγραμμένα και τα δεδικασμένα γεγονότα και οικονομικά ολισθήματα των διαφόρων πολιτικών…..
  Όχι στο τι θα ήθελες εσύ να είχε γίνει για να πληρωθούν έτσι οι νεοναζιστικό-ρατσιστικές σου πεποιθήσεις !
  Εγώ Π.χ
  υποστήριξα την δικαστική απόφαση εναντίον του
  Άκη Τσοχατζόπουλου , (ενός δικού μας πολιτικού ) όταν το ίδιο του το κόμμα πέρασε στην Βουλή νόμους εναντίον της διακίνησης μαυρου Χρήματος .
  Αυτό περιμένω να δω και από όλα τα κόμματα έτσι που να μην Υπάρχουν Μαργαρίτες που αποφεύγουν την φορολογία , αλλά όταν γίνονται τσακωτές ,,,,,να τους φταίει ο Πρωθυπουργός.
  Σου επαναλαμβάνω ,
  εγώ δεν είμαι ομοφυλόφιλος , ούτε ρουφιάνος κανενός και δεν έχω καμία μα καμία σχέση με πολιτικό η κομματικό πρόγραμμα κανενός . ΡΟμαι κοσμογυρισμένος και έχω μεγάλη πειρα σε Δημοκρατικές χώρες όπου τα πολιτικά δικαιώματα πάνε χέρι -χέρι και με τις υποχρεώσεις των τίμιων πολιτών στις καλά οργανωμένες κοινωνίες τους.
  Πάντοτε πληρονωντας την συνδρομή μου στο κόμμα που εγγράφομαι ,
  Γιατί πιστεύω ακράδαντα στο να βοηθούνται τα πολιτικά κόμματα από τους ίδιους τους πολίτες μεν , αλλά :
  Απο πολλούς με λίγα χρήματα ,
  παρά από λίγους με πολλά !
  Από που βγάζεις αυτά με τα οποία με κατηγορείς βρομιάρα και επιπόλαια
  Μαργαρίτα Βερύκιου ;

 18. Πήγαινε να κοιμηθείς ρε ερείπιο. Το ΠΑΣΟΚ πέθανε και σιγά σιγά και όσοι το ψήφιζαν. Ένα ρετάλι σε παράκρουση είσαι. Δεν θα χαράξεις εσύ την πολιτική άποψη του κοινού και της ιστοσελίδας. Για κλάματα είσαι Μπόγδη.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.