ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Η πρώην καγκελάριος και η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Η Άνγκελα Μέρκελ έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη και κατάληξη της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη. Αρχικά, υιοθέτησε την άποψη ότι το πρόβλημα ήταν κυρίως ελληνικό. Έτσι, όταν στις αρχές του 2010 εκδηλώθηκε η κρίση με την εκτίναξη των spreads, η Μέρκελ απέφυγε να κάνει δήλωση στήριξης της Ελλάδας. Σε αντίθεση με τον Υπουργό Οικονομικών Στάινμπρουκ που στις 18 Φεβρουαρίου 2009 με δήλωση του διασφάλισε την αποκλιμάκωση των spreads.

Η αρνητική στάση της απέναντι στην Ελλάδα οφείλονταν στο κλίμα που είχαν διαμορφώσει τα γερμανικά ΜΜΕ αλλά και στην προτεραιότητα που έδινε στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις. Μέλημα της η νίκη του CDU τις εκλογές που θα διεξάγονταν το Mάιο του 2010 στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας. Έτσι, αρνήθηκε να απαντήσει θετικά στον Πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου τον Μάρτιο του 2010 όταν της ζήτησε την στήριξη των εταίρων.

Η στάση των εταίρων έναντι της Ελλάδας, κατά την άποψη της, έπρεπε να είναι αυστηρή, για να σταλεί μήνυμα και σε άλλες χώρες με δημοσιονομική χαλαρότητα. Το αποτέλεσμα ήταν η Ελλάδα να έχει μεγαλύτερες απώλειες σε ΑΕΠ και θέσεις απασχόλησης από αυτές που αντιστοιχούσαν σε μια ορθολογική αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προβλημάτων της οικονομίας και του δημοσιονομικού εκτροχιασμού της περιόδου 2004-2009. Ήταν τέτοια η επιμονή της που απειλούσε με περικοπές προγραμμάτων ΕΣΠΑ, στέρηση δικαιώματος ψήφου της Ελλάδας στην ΕΕ, παίρνοντας μια σκληρή απάντηση από τον Πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου.

Όταν συμφώνησε να δημιουργηθεί ο μηχανισμός στήριξης της Ελλάδας, εναντιώθηκε στην αναδιάρθρωση χρέους και επέβαλε τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Εκτιμούσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν ευάλωτη σε πολιτικές πιέσεις και μόνο το ΔΝΤ είχε τεχνογνωσία και ανεξαρτησία για την παρακολούθηση της υλοποίησης του προγράμματος.

Μετά  την Ντοβίλ που επηρέασε αρνητικά τη στάση των αγορών έναντι της Ελλάδας, συμφώνησε τελικά σε επιμήκυνση του ελληνικού χρέους στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου 2011. Η αναδιάρθρωση του χρέους ήταν εκτός συζήτησης όσο στην ηγεσία της ΕΚΤ ήταν ο Τρισέ.  Όταν ανέλαβε ο Ντράγκι συμφωνήθηκε η αναδιάρθρωση.

Συμμετείχα σε τρείς συναντήσεις της με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Η πρώτη σε δείπνο στην Καγκελαρία στις 27 Σεπτεμβρίου 2011. Η μεγάλη μου έκπληξη ήταν όταν ο Έλληνας Πρωθυπουργός έθεσε ένα ερώτημα για το χρέος σταμάτησε αμέσως να μιλά και απάντησε ο κ. Σόιμπλε. Αργότερα έμαθα πως αυτή είναι η σωστή θεσμική στάση στη γερμανική πολιτική ζωή. Στη συνάντηση αυτή ο Γ. Παπανδρέου την ενημέρωσε ότι σκέφτεται να κάνει ένα δημοψήφισμα. Έτσι ερμήνευσα τη διαφορά στη στάση της στη δεύτερη συνάντηση στις Κάννες τον Οκτώβριο 2011 σε σχέση με τον Σαρκοζί που ενημερώθηκε μέσω διπλωματικών καναλιών. Η τρίτη συνάντηση ήταν με Σαρκοζί, Μέρκελ, Παπανδρέου και Χέρμαν Βαν Ρομπέι. Θέμα συζήτησης το δεύτερο πρόγραμμα και η αναδιάρθρωση χρέους. Μέρκελ και Σαρκοζί συζητούσαν χωρίς να κοιτάζονται.

Στα όσα θα γραφούν για το ρόλο της στην κρίση χρέους θα της αναγνωριστεί η διάσωση του ευρώ, η δημιουργία του Μηχανισμού Στήριξης που διεκδίκησε ο Γ. Παπανδρέου και η διασφάλιση της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη, στόχος των ελληνικών κυβερνήσεων.

Η αδυναμία της να αναγνωρίσει έγκαιρα τις διαστάσεις της κρίσης χρέους, η υποβάθμιση των αδυναμιών στο θεσμικό πλαίσιο της ΟΝΕ και η αυστηρή στάση έναντι της Ελλάδας συνέβαλαν στην άνοδο του ευρωσκεπτικισμού στην ΕΕ αλλά και των αντισυστημικών πολιτικών δυνάμεων στο χώρο της ακροδεξιάς και της Αριστεράς. Η ίδια σε προσωπικές συνομιλίες είχε εξομολογηθεί ότι οι καθυστερήσεις στη λήψη αποφάσεων την είχαν βοηθήσει στο να αποφύγει λάθη. Όχι εκτιμώ στην κρίση χρέους της ευρωζώνης.

11 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. Η λογική σε μια συζήτηση είναι η βάσης της .
  Την δίκη παραθέτω πιο κάτω από τα δικάσου λεγόμενα :
  Λεσβία ,
  «…. Αν ήμουν θα σου απαντούσα ναι γιατί δεν έχω κανένα πρόβλημα με την σεξουαλικότητα μου ρατσιστή και ομοφοβικέ……..
  Είμαι γυναίκα, αλλά με εμένα δεν θα καθαρίσεις τόσο εύκολα. Θα σε πηγαίνω τραίνο καθημερινά λούγκρα….
  Είμαι αγωνίστρια και έχω νικήσει το κλεφτοπασόκ, πάρα πολλές φορές. Το ίδιο θα γίνει και τώρα.»
  Λόγια του αέρα , αλλά με την γριολεσβιακή σου νοοτροπία, με τις εκφράσεις και λέξεις που πολλοί από μας δεν καταλαβαίνουν .
  Το μίσος σου για άνδρες αν δεν Είναι νεοναζί ,όπως οι της
  Χούντας του Παπαδόπουλου και του Ιωαννίδη θεριέβει καθημερινα .
  Κάποιος της συζήτησης έδω που σε ονόμασε Εύα Μπράουν Χιτλερ Βερύκιου , σε περιέγραψε όπως πραγματικά είσαι .
  Εγώ δεν παίρνω ρίσκα , μόνο περιγράφω κάθε φορά πια είσαι από τα δικά σου
  Λ Ε Σ Β Ι Α Κ Α γραψίματα του μίσους σου !

 2. Και στο ερώτημα σου εάν είμαι λεσβία. Αν ήμουν θα σου απαντούσα ναι γιατί δεν έχω κανένα πρόβλημα με την σεξουαλικότητα μου ρατσιστή και ομοφοβικέ. Φασίστα του ΠΑΣΟΚ Δημοσθένη Μπόγδη. Είμαι γυναίκα, αλλά με εμένα δεν θα καθαρίσεις τόσο εύκολα. Θα σε πηγαίνω τραίνο καθημερινά λούγκρα. Όπως σε πηγαίνουν τραίνο οι φίλοι σου και σε βάζουν να κάνεις την ατμομηχανή. Μόγδη μην επιμένεις θα παίρνεις απαντήσεις και θα έχεις ήττες καθημερινά. Με εμένα δεν τα βάζει κανείς. Είμαι αγωνίστρια και έχω νικήσει το κλεφτοπασόκ, πάρα πολλές φορές. Το ίδιο θα γίνει και τώρα.

 3. Το Σύνταγμα το παραβίασε και το βίασε το ΠΑΣΟΚ πάρα πολλές φορές μέχρι σήμερα. Την πρώτη παραβίαση την έκανε με την εκλογή του αγκαλίστα του Χρήστου Σαρτζετάκη για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Είπε ψέματα ο δικός σου ο σιδερένιος ο Ανδρέας Παπανδρέου, στον Κώστα Καραμανλή. Μην πιάνεις τον μακαριστό Χριστόδουλο στο στόμα σου κάθαρμα. Άθεη λινάτσα του κλεφτοπασόκ.Μας θεοποιείς καθημερινά τον πολιτικό εγκληματία τον Κώστα Σημίτη (Ααρών Αβουρή), λούστρο.

 4. @ Μαργαρίτα
  Εγώ δεν έχω να κρύψω τίποτε το ποιος είμαι τι έκανα στην ζωή μου και τι εξακολουθώ να κάνω ανοιχτά και επώνυμα!
  Είμαι δε εναντίον των ρουσφετιών και των ειδικών συμφερόντων και δεν έχω πατήσει ποτέ πόδι σε γραφεία κομμάτων και πολιτικών , ήμουν μόνον σύνεδρος στην μεγάλη συγγεντρωση της συνενωσης ΠΑΣΟΚ και ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ .
  Το ότι είμαι ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ,
  Οχι μόνον το παραδέχομαι αλλά ευχαριστώ όσους μου το τονίζουν .
  Τέλος υποστηρίζω τους τίμιους και προοδευτικούς πολιτικούς όλων των παρατάξεων .
  By the way , που λεν οι Αγγλόφωνοι . πες μας και συ κυρία Μαργαρίτα Βερύκιου
  αν είσαι ή όχι ΛΕΣΒΙΑ !
  Αν δεν είσαι, γιατί χρησιμοποιείς την γλωσσα και τις εκφράσεις των Γερασμένων , απογοητευμένων από την ζωή και το κουσούρι τους για τίμιους συνανθρώπους μας που τυνχανει να μην είναι νεοναζί , χρυσαυγητες ή ,
  ΚΩΣΡΑΚΑΡΑΜΑΝΛΗΚΟΙ και οπαδοί του μακαριστού σου ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ που θέλησε να παραβιάσει το Σύνταγμα μας
  Αναφ´γραφοντας στις ταυ5οτητες μας το θρήσκευμα ;

  ΣΗΜ.
  Ο Καραμανλής παρελαύνε από τον Σημίτη πρωτογενές πλεόνασμα 1,7 % o οποίο α Καραμανλής το παρέδωσε στην διακυβέρνηση του Παπανδρέου 0,9 %…..
  Χωρίς να έχει κάνει το παραμικρό υπέρ της κοινωνίας μας .
  κανένα έργο , μόνον τις π4οληψεις στο ΔΗΜΟΣΙΟ του
  Πάκη Παυλόπουλου που είχε καταργήσει το ΑΣΕΠ. Και προσλάβανε ημέτερους με την συνέντευξη .
  αυτά γιατί τα ξεχνάς;
  Εγώ μάλιστα καταγράφω την επιτυχία του Κυ4ιακου Μητσοτάκη να παύσει τον Παυλοπουλο από ΠΤΔ μας .
  Ενώ εσύ βρίζεις και την Σακκελαροπουλου όταν σου λάχει .
  Αξιοτιμοτατη κ. Βερυκίου ;

 5. Οι πασόκοι Μπόγδη έκλεψαν και τα πόμολα από τις πόρτες των Υπουργείων. Μιλάς εσύ για το ποιος μας χρέωσε κιόλας αλήτη; Το άθλιο ανθελληνικό κόμμα σου μας χρέωσε βρομιάρη.

 6. Κοιτάξτε την ψυχασθένεια αυτού του έμμισθου ρουφιάνου του ΠΑΣΟΚ Δημοσθένη Μπόγδη. Αποτυπώνεται σε αυτό το κατάπτυστο κείμενο που συνέταξε. Και αυτό το κείμενο στην προσπάθεια του να ξεπλύνει τον πολιτικό εγκληματία, τον Κώστα Σημίτη (Ααρών Αβουρή το πλήρες πραγματικό του όνομα). Έναν άθλιο πολιτικό που δεν έκανε ούτε για κλητήρας στις Βρυξέλλες. Ο παλιός βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος των Ελλήνων νεφροπαθών ο Γιώργος Καστρινάκης μακαρίτης σήμερα όπως και άλλοι από το ΠΑΣΟΚ, είχε προτρέψει τον Κώστα Σημίτη να πάει επίτροπος της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν ρώτησε όμως αν τον ήθελαν στις Βρυξέλλες. Όπως διέλυσε την Ελλάδα θα διέλυε και την Ευρώπη ο άχρηστος. Κυριολεκτικά ούτε για κλητήρας δεν έκανε. Μπόγδη παράτα τα. Δεν έχεις καμία τύχη μαζί μου ρουφιάνε. Θα σε ξεδοντιάζω καθημερινά εδώ μέσα αλήτη.

 7. Καλή πάσα μου έδωσες πάλι κ. ΜΑργαριτα !
  Παρουσίασα από επίσημες ,κρατικές πληροφορίες τις οποίες μπορούν όλοι οι πολιτες να εξακρυβώνουν χάριν «της Διαύγειας » που εφεύρε ,προώθησε και τελειοποίησε το ΠΑΣΟΚ ,
  όλα τα Δρώμενα των κυβερνήσεων και των Δημόσιων υπηρεσιών της πατρίδας μας .
  Εκεί ο καθένας μας μπορεί να τσεκάρει τα λεγόμενα μου που είναι και τα επίσημα στοιχεία του ποιός
  Πρωθυπουργός και η διακυβερνησης του ,
  ΜΑΣ ΠΤΩΧΕΣΕ, ώστε να μπούμε σε μνημόνια !
  ΑΝ ΔΕΝ ΘΕΛΑΜΕ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ Ο.Ν.Ε . και την Ε.Ε.
  Ο Κώστας Καραμανλής λοιπόν , παρέλαβε την οικονομία μας από τον Κώστα Σημίτη Το 2004
  και την παρέδωσε στον Γιώργο Παπανδρέου στο 2009 .

  https://el.wikipedia.org/wiki/Ελληνικές_βουλευτικές_εκλογές_2009

  Με τα πιό κάτω στοιχεία .
  Παρελαβε ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ Και παρέδωσε :
  Τις πρωτογεβείς δαπάνες μας , με 30 Δις. Ευρώ και τις παρέδωσε με 59 Δις ευρώ
  Τα ελλείμματα προυπολογιςμων , από 3,3 % τα πήγε στο. 15,6 %
  To πρωτογενές έλλειμμα , Σπο μηδέν ( 0 ) το πήγε στο 10.6 του ΑΕΠ
  Το πλεόνασμα από 01.7% To κατεύνασε στο 0. 9 %
  To έλλειμα τρεχόντων συναλλαγών
  μας από 8, 65 Δις ευρώ στο 25,8 Δις ευρώ
  Και το ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ ΜΑΣ ΑΠΟ 178 Δις ευρώ, το εξύψωσες τα 299 ΔΙΣ ευρώ

  Τώρα ας μας εξηγήσει η κυρία Μαργαρίτα Βερύκιου
  Με γλώσσα Νέων Ελληνικών και όχι με την Λεσβιακή της διάλεκτο ποιός μας πτώχευσε και πως ….
  Την στιγμή μάλιστα που οι προηγούμενοι και οι επόμενοι του Κώστα Καραμανλή έκαναν και έργα που έμειναν στη+ πατρίδα μας ….
  Ενώ ο ΚΩΣΤΑΣ Καραμανλής μας άφησε μονάχα Σ Κ Α Ν Δ Α Λ Α , Α Τ Α Σ Θ Α Λ Ι Ε Σ και τον ΠΡΟΚΟΠΗ ΠΥΛΟΠΟΥΛΟ για Πρόεδρο της Δημοκρατίας μας ,
  που ευτυχώς του έδωσε πόδι ο ίδιος. Ο Μητσοτάκης …
  Να λοιπόν και ένα δεύτερο καλό του Κυριάκου !
  Το πρώτο ήταν η στιβαρή εφαρμογή που επέβαλε στον αντικαπνιστικό νόμο .που αν και τον έφερε
  Το ΠΑΣΟΚ , δεν τον εφαρμωσε με πειθώ .
  ( ενώ εγώ προσωπικά στο ιδρυτικό μας Συνέδριο ΠΑΣΟΚ – Kίνημα Αλλαγής και τις άλλες δυνάμεις που ενώσαμε στο Στάδιο Ειρηνης και Φιλίας , Αναγμκασα έναν πολυ υψηλά ιστάμενο πρώην Υπουργό του ΠΑΣΟΚ να σβήσει το τσιγάρο του ή να βγει έξω από την αίθουσα και επέμενα έτοιμος να δημιουργήσω μεγάλη σκηνή αν δεν το έκανε , εγώ ένας άοπλος σύνεδρος τότε !

 8. Δεν φταίει για όλα ο Κώστας Καραμανλής ρουφιάνε και καραγκιόζη Δημοσθένη Μπόγδη. Ο Κώστας Σημίτης η αλλιώς Αβουρής και ο Τζέφρι Παπανδρέου, είχαν φροντίσει να χρεοκοπήσουν την Ελλάδα με ρουσφέτια, οικονομικά σκάνδαλα και κλοπή Δημόσιου χρήματος. Σε βολεύει να τα ρίχνεις όλα στον Κώστα Καραμανλή, αληταρά.

 9. ΤΑ 11:47 03/12/2023

  ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΣΑΝ ΤΟΝ ΣΑΧΙΝΙΔΗ ΧΡΕΙΑΖΌΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΠΡΟΘΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΣΑΝ ΤΟΝ ΓΑΠ ΠΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΟΛΟΓΊΖΟΥΝ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΌ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΈΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ (ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ)

 10. Θ.Τ. 0:40 03/12/2023

  Η Μερκελ και ακομα χειροτερα ο Σοιμπλε θελησαν ΚΑΙ στην κριση του 2009 μια γερμανικη Ε.Ε. και οχι μια ευρωπαικη Γερμανια. Εν οψει του διακριτου δευτερου και μεγαλυτερου κινδυνου απο την ΦΩΤΙΑ που εβαλε ο Καραμανλης, του κινδυνου ΑΝΑΤΙΝΑΞΗΣ της Ελλαδας ( τοτε bail out, αργοτερα «δραχμη» και grexit ) ο ΓΑΠ με ελαχιστους αντισταθηκε μεσα και κινητοποιησε εξω π.χ. Ομπαμα, Ντραγκι κ.λπ. για να μην μας «τιμωρησει» για τις ΚΑΙ ΔΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΑΜΑΡΤΙΕΣ η Γερμανια, ο Σαρκοζυ, Τρισε κ.λπ. νεοφιλελευθερα γερακια.

 11. Γεια , στο πληκτρολόγιο σας !
  Αγαπητέ κ. Σαχινίδη !
  Προσπάθησα να περιγράψω την κατάσταση τότε , με όσα μας είχαν γίνει γνωστά !
  Τι ευτυχία να μας τα περιγράετε σείς ο ίδιος όπως τα ζήσατε .
  Ευτυχία είναι τρόπος του λέγειν και μονον για την ορθότητα και πιστοποίηση
  των όσων περιγράφετε σείς .
  Στην πραγματικότητα , ΝΑΙ ! ήταν Δυστυχία
  Το ότι είχαμε διακυβερνηθεί από τον Κώστα Καραμανλή με τον διπλασιασμό
  Σχεδόν του χρέους μας , τον τριπλάσιασμο των ελλειμμάτων στους προυπολιγισμούς
  Και τα καθημερινά του σχεδόν , σκάνδαλα σε όλη την διάρκεια της πρωθυπουργίας του .
  Ποτέ πια τέτοια δ3ξια !
  Το προσέχει ο κ. Μητσοτάκης τώρα που παίζει μόνος του μπάλα !
  Χωρίς αξιωματική Αντιπολίτευση ;

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.