ΚΟΣΜΟΣ

Στους 250 οι τραυματίες

Νεπάλ: Οι κάτοικοι θρηνούν για αυτούς που χάθηκαν στον ισχυρό σεισμό - Στους 157 οι νεκροί

Οι κάτοικοι στο δυτικό Νεπάλ θρηνούν και ετοιμάζονται για την αποτέφρωση όσων χάθηκαν στον ισχυρό σεισμό της Παρασκευής, τον χειρότερο που έχει πλήξει τη χώρα εδώ και οκτώ χρόνια, με τις αρχές να συνεχίζουν τις προσπάθειες εντοπισμού τυχόν εγκλωβισμένων κάτω από τα ερείπια κτιρίων.

Ο Μπαλτζίτ Μαχάρ, 32 ετών, καθόταν δίπλα στην τυλιγμένη με λευκό σάβανο σορό του 7χρονου γιου του, που είναι ένας από τους 157 νεκρούς του σεισμού, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση των αρχών. Οι τραυματίες ανέρχονται σε 250.

«Δεν μπορέσαμε να τον σώσουμε, ενώ τα υπόλοιπα έξι μέλη της οικογένειας κατάφεραν να βγουν έξω μόλις ο σεισμός μάς έκανε να πεταχτούμε από τα κρεβάτια μας», δήλωσε ο Μαχάρ στο Reuters στο απομονωμένο χωριό Τσιούρι, στην ορεινή επαρχία Τζάτζαρκοτ. Ο ίδιος ήταν αυτός που ανέσυρε το νεκρό αγόρι του από τα ερείπια του σπιτιού του.

Ο σεισμός, που έπληξε αργά την Παρασκευή στην περιοχή Τζάτζαρκοτ στο δυτικό Νεπάλ, είχε μέγεθος 6,4 βαθμούς, σύμφωνα με το Εθνικό Σεισμολογικό Κέντρο του Νεπάλ, ενώ με το αμερικανικό ινστιτούτο γεωλογικών ερευνών (USGS) εκτίμησε το μέγεθος του σε 5,6 βαθμούς.

Ήταν η φονικότερη σεισμική δόνηση στο Νεπάλ από το 2015, όταν περίπου 9.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε δυο σεισμούς στη χώρα αυτή των Ιμαλαΐων. Τότε ολόκληρες πόλεις ισοπεδώθηκαν ενώ πάνω από ένα εκατομμύριο σπίτια καταστράφηκαν, με κόστος 6 δισεκ. δολαρίων για την οικονομία

Μετά τον σεισμό της Παρασκευής, χιλιάδες κτίρια στην Τζάτζαρκοτ και τη γειτονική επαρχία Δυτικό Ρουκούμ κατέρρευσαν ή υπέστησαν ρωγμές, γεγονός που τα καθιστά ακατάλληλα για να κατοικηθούν.

«Όλα μου τα υπάρχοντα και τα ρούχα είναι κάτω από τα ερείπια», δήλωσε ο Μαχάρ. «Δεν μου έμεινε τίποτα».

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας του Νεπάλ Κουμπέρ Κανταγιάτ δήλωσε ότι οι αρχές θα συνεχίσουν να ψάχνουν για επιζώντες, παρέχοντας στη συνέχεια προμήθειες και βοήθεια στις σεισμόπληκτες οικογένειες.

Επιζώντες δήλωσαν ότι άκουσαν τη δυνατή βοή των κτιρίων που κατέρρεαν λίγο μετά τον σεισμό.

«Υπήρξε ένα μεγάλο σύννεφο σκόνης και δεν μπορούσαμε να αναπνεύσουμε εύκολα ούτε να δούμε τίποτα», δήλωσε ο Σάντα Μπαχάντουρ Β.Κ. που στέκεται δίπλα στις σορούς έξι μελών της οικογένειάς του.

«Είμαι συγκλονισμένος από τον χαμό σχεδόν όλων των μελών της οικογένειάς μου», δήλωσε ο 41χρονος αγρότης. «Είναι αβάσταχτος ο πόνος, αλλά πρέπει να τον αντιμετωπίσω και να τον αντέξω. Τι άλλο να κάνω;».

ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.