ΕΛΛΑΔΑ

Εκπροσώπησε τη Βουλή

Γιώργος Παπανδρέου στο 11ο Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Δημοκρατία: Να αποτρέψουμε τα υψηλά ποσοστά αποχής και την άνοδο των λαϊκιστών

Στο 11ο Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Δημοκρατία (World Forum on Democracy) συμμετείχε ο βουλευτής και πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου εκπροσωπώντας τη Βουλή των Ελλήνων ως μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης και ειδικότερα ως μέλος της υποεπιτροπής για τη Δημοκρατία της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του διεθνούς οργανισμού.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Βουλής, στην ομιλία του στο Φόρουμ που διοργάνωσε από τις 6 έως τις 8 Νοεμβρίου το Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο με θέμα «Δημοκρατία = Ειρήνη;» ο κ. Παπανδρέου έκανε εκτενή αναφορά στις δημοκρατικές διαδικασίες που απειλούνται σήμερα από την αύξηση των ανισοτήτων.

Υπογράμμισε ότι «η δημοκρατία απειλείται και είναι σημαντικό να βρεθούν τρόποι να αποτρέψουμε τα υψηλά ποσοστά αποχής και την άνοδο των λαϊκιστών ηγετών. Ένας σημαντικός λόγος για τη μείωση του πολιτικού ενδιαφέροντος είναι η ανισότητα, η οποία αφήνει πολλούς ανθρώπους αποδυναμωμένους και περιθωριοποιημένους παρά τον τεράστιο πλούτο και τις τεχνολογικές προόδους που είναι διαθέσιμες για το παγκόσμιο κοινό καλό. Η τεράστια συγκέντρωση πλούτου από τις ελίτ οδηγεί σε διαφθορά, με τα λόμπι να επιβουλεύονται τους δημοκρατικούς θεσμούς και τη θέληση του λαού».

Αναφερόμενος στο πολιτικό επίδικο επισήμανε ότι «η επιλογή μας λοιπόν βρίσκεται μεταξύ του ενστερνισμού της αντιδραστικής πολιτικής, της εκλογής αυταρχικών ηγετών και της προώθησης του απομονωτισμού και του ρατσισμού ή της επανεφεύρεσης και εμβάθυνσης των δημοκρατικών θεσμών για την ενδυνάμωση των ανθρώπων, τη ρύθμιση του παγκόσμιου καπιταλισμού, την εξάλειψη των ανισοτήτων».

Τονίζοντας εξάλλου την ανάγκη αξιοποίησης των σύγχρονων τεχνολογιών για την ευρύτατη συμμετοχή των πολιτών στα κέντρα λήψης αποφάσεων είπε: «Η διαφάνεια, ο διάλογος με τους πολίτες και η ενεργός συμμετοχή των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών είναι ουσιαστικής σημασίας για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και εμπιστοσύνης στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. και για την επίτευξη πολυεπίπεδης δημοκρατίας. Η πρόταση για τη δημιουργία ενός τέταρτου κλάδου διακυβέρνησης, ενός διαβουλευτικού κλάδου όπου όλοι οι πολίτες μπορούν να συμμετέχουν στις διαδικασίες ηλεκτρονικής διαβούλευσης πριν από τη συζήτηση της νομοθεσίας, προτείνεται ως μέσο για την ενίσχυση της δημοκρατικής διακυβέρνησης» σημειώνεται στην ανακοίνωση της Βουλής.

3 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. Εσύ κύριε Μπόγδη τελικά, είσαι ένας άρρωστος φασίστας. Ζητάς να εισφέρουν οι πολίτες οικονομικά σε κόμματα που τους έχουν ληστέψει όοως είναι το ΠΑΣΟΚ. Είσαι στα καλά σου; Αρχίζω και νομίζω πως είσαι για εγκλεισμό στο ψυχιατρείο.

 2. Πηγαίνει εκεί που δίνει διαλέξεις επί πληρωμή. Γνήσιος καπιταλιστής Αμερικανοεβραίος.

 3. Σαν κοσμογυρισμένος άνθρωπος έχω δει πολλά καλά και αποδοτικά συστήματα στην επικράτηση και την προσπάθεια προόδου των Δημοκρατιών στην Γη.
  Σαν Έλληνας πολίτης έχω ζήσει αδικίες και έχω αγωνιστεί να τις απολείψω ειρηνικά και πολιτισμένα ,μέσα από κάθε μου πολιτική ενέργεια .
  Βλέπω ακόμη ότι δεν κρατάμε εδώ στην Ελλάδα ότι καλό έρχεται από τον «νεο κόσμο » αλλά το εμπορικότερο ….. κρίμα !
  Πιστεύω σε μια θέση , ότι δεν έχω μόνον δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις στους συνανθρώπους μου , την κοινωνία και την πατρίδα .
  Γιαυτό ενθουσιάζομαι όταν βλέπω ή ,διαβάζω ότι το ίδιο κάνει στην ζωή του με όλες τις γνώσεις που χρειάζεται μια παγκόσμια προσωπικοτητα σαν αυτή του πρώην πρωθυπουργού μας του Γιώργου Ανδρέα Παπανδρέου !
  Βάζοντας την Ελλάδα και όχι τα κόμματα ή τις παρατάξεις της ψηλά .
  Μου λεν και οι φίλοι μου ομοϊδεάτες , ότι πράγματι και αυτοί ακολουθούν τον Γιώργο Π. γιατί εκφράζει και τις δικές τους ελπίδες, σκοπούς και πλεύσεις στην ζωή τους .
  Όχι για ατομικά τους συμφέροντα ή ρουσφέτια .
  Αυτό είναι το πολύ παρήγορο αφού ο πρώην Πρωθυπουργός μας είναι τόσο γνωστά αποδεκτός σε όλον τον κόσμο ,
  για τις πρωτοποριακές Ειρηνικές του κινήσεις και για την συνένωση των λαών στον κόσμο
  Όχι τα πλούτη μερικών ανθρώπων .

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.