ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τέσσερις προτάσεις για τη μεταρρύθμιση του κράτους

Θέλουν κράτος - λάφυρο

Μπορεί ο Νίκος Ανδρουλάκης να μίλησε στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την επιλογή διοικήσεων και φορέων του Δημοσίου, πλην όμως με την παρέμβασή του φρόντισε να δώσει το στίγμα της στάσης που θα κρατήσει το κόμμα του στο εξής σε μία σειρά από ζητήματα.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ανάγκη αλλαγής του κράτους με σχέδιο, λογοδοσία και ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι επιθυμεί ένα κράτος λάφυρο στα χέρια της και μετατρέπει τις θέσεις ευθύνης σε ‘αντίδωρο πολιτικής συναλλαγής’, όπως άλλωστε και τη γραφειοκρατία σε ‘εργασιακή ύλη για ρουσφέτια’. Δεν έμεινε όμως μόνο στην κριτική. Ο Νίκος Ανδρουλάκης παρουσίασε τέσσερις βασικές προτάσεις του κόμματός του εν είδει πυξίδας των ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται το ελληνικό κράτος. Στην πραγματικότητα μίλησε για διαφάνεια, ζητώντας όλες οι αποφάσεις να αναρτώνται στη Διαύγεια χωρίς καμία εξαίρεση, για αξιοκρατία, τονίζοντας την ανάγκη να μη γίνεται καμία πρόσληψη στο Δημόσιο εκτός ΑΣΕΠ, για αποκομματικοποίηση του κράτους και επιλογή των διοικητών οργανισμών και νοσοκομείων με ανοιχτό διαγωνισμό και πενταετή θητεία και τέλος για ενίσχυση των ανεξάρτητων αρχών, κάτι που όπως είπε, δείχνει να ενοχλεί πολύ την κυβέρνηση.

Ιδιαίτερη σημασία είχε η αναφορά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και στην πρόσφατη τραγωδία των Τεμπών, ακριβώς για να αναδείξει ζητήματα αξιοκρατίας και αισθήματος ασφαλείας των πολιτών. Υπενθύμισε με νόημα ότι ένας σταθμάρχης διορίστηκε με πολιτικό μέσο, αλλά η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει ενημερώσει την Αντιπροσωπεία τίνος βουλευτή ήταν ρουσφέτι, ενώ παράλληλα τόνισε ότι οι κομματικές διοικήσεις του ΟΣΕ άφηναν από το 2016 να λιμνάζει η σύμβαση για την τηλεδιοίκηση. Θύμισε ακόμα τις προειδοποιήσεις που υπήρξαν, όπως το πόρισμα της Αρχής Διαφάνειας, που παρέμεινε στο συρτάρι του τότε υπουργού Κώστα Αχ.Καραμανλή αντί να το παραπέμψει στις δικαστικές αρχές, αλλά και το γεγονός ότι χρειάστηκε η παρέμβαση του Ευρωπαίου Εισαγγελέα για να κινηθεί η Δικαιοσύνη.

Ο κ.Ανδρουλάκης δεν δίστασε να επιτεθεί και στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή όσα είπε περί δύο τρένων που συγκρούστηκαν ‘ξεκάθαρα από ανθρώπινο παράγοντα’, για να τον κατηγορήσει ότι υιοθέτησε το αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας. «Αλλά δεν μου προκαλεί εντύπωση», είπε, σχολιάζοντας ότι είχαν προηγηθεί οι ‘επικοινωνιακοί βραχίονες’ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης προ ολίγων εβδομάδων όταν υιοθέτησαν το αφήγημα της κυβέρνησης για τις υποκλοπές, προσπαθώντας να μετατρέψουν τα θύματα σε θύτες, όπως χαρακτηριστικά είπε…

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.