ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ - ΠΟΙΟΙ ΑΛΛΟΙ ΘΑ ΦΥΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΠΟΤΕ…

Ο ΣΥΡΙΖΑ θυμίζει τη γαλλική παροιμία: tout passe, tout lasse, tout casse ήγουν όλα περνάνε, όλα ξεθωριάζουν, όλα χαλάνε. Το κόμμα που κυβέρνησε τη χώρα για 4,5 χρόνια, έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια και για μια δεκαετία πρωταγωνιστούσε στον πολιτικό και δημόσιο βίο της χώρας οδηγείται στο περιθώριο και την εξαέρωση. Όπως πιστοποιούν και οι δημοσκοπήσεις η μπογιά του πέρασε, δεν αρέσει πια ούτε στους ψηφοφόρους του. Η νέα του ηγεσία αντί να του προσδώσει δυναμική το ξεθώριασε. Όχι μόνο η δημόσια εικόνα του αλλά και η φυσιογνωμία του χάλασε. Πλέον δεν είναι κόμμα της αριστεράς, αλλά, κι αυτό είναι το χειρότερο, δεν ξέρει τι θέλει να είναι. Κεντρώο; Κεντροαριστερό; Κεντροδεξιό; Όπως το Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ; Τίποτε απ’ όλα αυτά, επειδή είναι ξεπερασμένα; Ουδείς γνωρίζει. Ενδεχομένως ούτε και ο αρχηγός του, ο οποίος μάλλον προτιμά να μετατρέψει τον ΣΥΡΙΖΑ σε ψηφιακή πλατφόρμα με διαχειριστή τον ίδιο. Ένα προσωπικό κόμμα μάλλον θέλει να κάνει. Δεν είναι τυχαίο ότι ολοένα και περισσότεροι ομιλούν για «κόμμα Κασσελάκη», όχι για ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικά μετά τη διπλή διάσπαση, με την αποχώρηση της «Ομπρέλας» και της ομάδας των «6+6».

Μέχρι τις ευρωεκλογές η διάχυτη εντύπωση για το «κόμμα Κασσελάκη» θα γίνει βεβαιότητα. Και αμέσως μετά θα γίνει και πραγματικότητα. Επισήμως. Και με τη βούλα του συνεδρίου. Γιατί τότε θα γίνει το κανονικό συνέδριο. Το Φεβρουάριο θα έχουμε ένα ακόμη διαρκές συνέδριο, όπως αυτό του Σεπτεμβρίου, και το οποίο θα είναι αφενός μια φιέστα για αποθέωση του αρχηγού και αφετέρου για να συζητηθεί η τρίμηνη προεκλογική τακτική μέχρι τις ευρωεκλογές του Μαΐου. Βεβαίως, στο χρόνο που απομένει μέχρι τις ευρωεκλογές μπορεί να συμβούν πολλά. Και θα συμβούν. Κάνει λάθος ο Stefanos αν νομίζει πως η εσωστρέφεια στον ΣΥΡΙΖΑ τελείωσε. Ο Γιάννης Δραγασάκης δεν έφυγε ακόμη. Ούτε ο Διονύσης Τεμπονέρας. Το ιστορικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος των κυβερνήσεων Τσίπρα το πιθανότερο είναι να κουνήσει το μαντήλι του αποχωρισμού, με αιχμηρό πολιτικό κείμενο, πριν τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, που είναι προγραμματισμένη για τις 9-10 Δεκεμβρίου.

Σημειώνουμε πως ο Δραγασάκης στοχοποιήθηκε εξαρχής από τους Kaselistas όταν τάχθηκε υπέρ της Έφης Αχτσιόγλου και είπε καλά λόγια για τους άλλους τρεις υποψηφίους (Παππά, Τζουμάκα, Τσακαλώτο), ενώ για τον Κασσελάκη είπε ότι δεν τον γνωρίζει και μάλιστα ήταν ο πρώτος που εξέφρασε, εμμέσως, την αντίθεσή του να είναι υποψήφιος ο Stefanos. Είχε πει χαρακτηριστικά: Στην Αριστερά είχαμε μια κουλτούρα «γεια σας, πώς μπορώ να προσφέρω;». Οπότε με ξενίζει το «γεια σας, πώς μπορώ να γίνω πρόεδρος;». Από τότε ο Κασσελάκης του κρατάει μούτρα και μάλιστα ούτε καν του απάντησε όταν του έστειλε επιστολή για τα «μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης» που πρέπει να υπάρξουν, προκειμένου να αποφευχθεί η διάσπαση. Όσοι γνωρίζουν καλά τον Δραγασάκη υποστηρίζουν πως ο Γιάννης, επειδή είναι θεσμικός και έχει εμπειρία από τις οδύνες που συνοδεύουν τις κομματικές διασπάσεις, πριν φύγει θα επιδιώξει να συζητήσει, μετά τον Τσακαλώτο και την Αχτσιόγλου, και με τον Τσίπρα, τον Φάμελο, που ηγείται της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και επιφανή στελέχη με σημαντική διαδρομή στην ιστορία της Αριστεράς.

Αμέσως μετά τον Δραγασάκη το πιθανότερο είναι να αποχαιρετήσει τους συντρόφους του και ο Διονύσης Τεμπονέρας μαζί με την ομάδα των στελεχών που έχουν τις ίδιες απόψεις με τον νεαρό εργατολόγο. Ενδεικτική των προθέσεων του ήταν αφενός η άρνησή του να συμμετάσχει στο Πολιτικό Κέντρο που ήθελε να φτιάξει ο Κασσελάκης και αφετέρου η θέση του να γίνει το συνέδριο τον Ιανουάριο και να είναι κανονικό και όχι μια φιέστα, όπως είναι η πρόθεση των kaselistas. Όμως δεν είναι μόνον ο Δραγασάκης και ο Τεμπονέρας. Χθες έφυγαν και τα 36 από τα 51 μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ συνεχίζεται το κύμα των μαζικών αποχωρήσεων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Πάντως, κι αυτό ίσως αποδειχθεί το πιο δυσάρεστο και καθοριστικό για την πολιτική και εκλογική υπόσταση του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι η αιμορραγία σε επίπεδο βουλευτών δεν πρόκειται να σταματήσει στους 11 που αποχώρησαν και τις αμέσως επόμενες ημέρες θα συγκροτήσουν, υπό τον Αλέξη Χαρίτση, και επισήμως κοινοβουλευτική ομάδα. Όσο οι δημοσκοπήσεις το δείχνουν σε συνεχή υποχώρηση τόσο θα μεγαλώνει η γκρίνια και η εσωστρέφεια. Ακόμη κι αν κάνει διπλή διεύρυνση με Κατερίνα Παπακώστα εκ δεξιών και Νίκο Κοτζιά εξ ευωνύμων, όπως λέγεται.

Αν μάλιστα ο νέος φορέας που κυοφορείται αρχίζει και εμφανίζεται με καλές επιδόσεις στις δημοσκοπήσεις και ο ΣΥΡΙΖΑ από τρίτο κόμμα -αφού τη δεύτερη θέση δείχνει να την έχει καπαρώσει το ΠΑΣΟΚ- βρεθεί κάτω και από το ΚΚΕ τότε θα ενισχυθούν οι κεντρόφυγες τάσεις. Κάποιοι από τους βουλευτές μπορεί είτε να ακολουθήσουν τους 11 στο νέο φορέα που ετοιμάζεται και ο οποίος θα εμφανιστεί με ψηφοδέλτιο στις ευρωεκλογές είτε να ανεξαρτητοποιηθούν και στη συνέχεια να ενταχθούν στο ΠΑΣΟΚ. Στην περίπτωση αυτή ο Σωκράτης Φάμελος θα παραχωρήσει τη θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον Νίκο Ανδρουλάκη. Μετά τις αποχωρήσεις των 11 βουλευτών ο συριζα αριθμεί 36 βουλευτές και το ΠΑΣΟΚ 32. Αρκεί η αλλαγή «κατοικίας» τριών μόλις βουλευτών για να αλλάξει το κοινοβουλευτικό στάτους των κομμάτων. Αυτό δεν είναι απλώς κάποιο ενδεχόμενο, αλλά κυκλοφορεί εντόνως στα πολιτικά παρασκήνια και μάλιστα αναφέρονται ονόματα και εκλογικές περιφέρειες.

Σημειώνουμε πως οι περισσότεροι από τους βουλευτές γνωρίζουν τι ποσοστό χρειάζεται το κόμμα τους για να εκλεγούν. Για παράδειγμα κάποιος με 17-18% βγαίνει βουλευτής, με 10-11% δεν βγαίνει. Στα πολιτικά και ιδεολογικά κριτήρια προστίθεται εφεξής και η ιδιοτέλεια στα κριτήρια που θα καθορίσουν τη συμπεριφορά (με ποιους θα πάνε και ποιους θ’ αφήσουν) ορισμένων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και πολιτευτών και ειδικά όσων δεν έχουν μεν αποχωρήσει αλλά και δεν αισθάνονται ιδιαίτερα βολικά με τον Stefano και τους kaselistas του. Μεταξύ αυτών που δεν αισθάνονται βολικά με τη νέα πραγματικότητα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι αναμφίβολα και οι εναπομείναντες πιστοί στον Αλέξη Τσίπρα. Η Όλγα Γεροβασίλη, ο Αλέκος Φλαμπουράρης, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, η Ράνια Σβίγγου, ο Γιώργος Βασιλειάδης και όσοι άλλοι δεν συμφωνούν με αυτούς που έφυγαν αλλά ούτε και με τα καμώματα της νέας ηγετικής ομάδα βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Και ενδεχομένως -μετά τις ευρωεκλογές, χωρίς να αποκλείεται και ενωρίτερον- θα βρεθούν κι αυτοί απέναντι στον Stefano αν το παιχνίδι στον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζουν να το κάνουν ο Πολλάκης, η Τζάκρη, ο Γιώργος Τσίπρας και η στενή ομάδα των kaselistas.

Σε κάθε περίπτωση το στοίχημα όσων μείνουν στον ΣΥΡΙΖΑ και ομνύουν στο όνομα του Αλέξη Τσίπρα και της παρακαταθήκης του είναι οι ευρωεκλογές και ο πήχυς του 17,8%, το ποσοστό δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιουνίου. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ πέσει κάτω από αυτό το ποσοστό θα είναι η «ομάδα Τσίπρα» αυτή που θα θέσει θέμα Κασσελάκη. Ενδέχεται όμως να είναι αργά. Και οπωσδήποτε δεν θα είναι ανατάξιμη η κατάσταση ειδικά εάν επαληθευτούν οι αναλυτές και δημοσκόποι που διατείνονται πως το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές (λαμβάνοντας υπόψη τη χαλαρότητα της ψήφου και την παρουσία του νέου φορέα με επικεφαλής τον Αλέξη Χαρίτση) θα είναι μονοψήφιο. Για να είναι πάντως μονοψήφιο το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει ο νέος φορέας να λάβει ένα ικανοποιητικό ποσοστό που δεν θα του εξασφαλίζει απλώς παρουσία στο ευρωκοινοβούλιο, αλλά θα εκληφθεί και ως ένα καλό διαβατήριο για το ελληνικό κοινοβούλιο. Αυτός εξάλλου είναι και ο στόχος των 11 βουλευτών, των «6+6», της «Ομπρέλας» και όσων άλλων θα ενταχθούν στο φόρουμ διαλόγου, στο «κάτι σαν κόμμα», που θα φτιαχτεί το επόμενο διάστημα. Και το οποίο θα κατέβει στις ευρωεκλογές με τη «λίστα για μια άλλη Ευρώπη» και φυσικά για τη «νέα και διαφορετική Ελλάδα» που θα έχουν ως στόχο και πρόταγμα η συμμαχία των αριστερών, οικολόγων, σοσιαλδημοκρατών, την οποίαν θα προσπαθήσει να εκφράσει ο νέος φορέας.

Όπως άλλωστε δηλώνει ο Αλέξης Χαρίτσης στον υπογράφοντα «δεν είμαστε με τους «νοικοκυραίους» γενικά και αόριστα, είμαστε με τους προοδευτικούς ανθρώπους της εποχής μας. Δεν θέλουμε να γυρίσουμε στο παρελθόν, αλλά να σερφάρουμε στο μέλλον. Θέλουμε σύγχρονες και ρεαλιστικές πολιτικές που να υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και να λύνουν τα μεγάλα προβλήματα των πολιτών, των εργαζομένων, της νεολαίας, των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Θα προσπαθήσουμε να μετατρέψουμε τη διάχυτη κοινωνική δυσαρέσκεια σε πολιτική πλειοψηφία. Με συμμαχίες όπου χρειάζεται. Σε συνεννόηση με άλλες δυνάμεις. Ο τόπος χρειάζεται μια άλλη κυβέρνηση. Προοδευτική. Μια κυβέρνηση που να νοιάζεται πρωτίστως για τους πολλούς, να προστατεύει τους αδύναμους, να θωρακίζει τη δημοκρατία μας. Ο κόσμος έχει γονατίσει από την ακρίβεια. Ο αγώνας μας θα είναι να σηκωθεί, να ξανασταθεί στα πόδια του και να επιστρέψουν η αξιοπρέπεια και το χαμόγελο. Αντίπαλός μας δεν είναι ο συριζα του κ. Κασσελάκη, είναι η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Είναι η Δεξιά. Μ’ αυτή θα συγκρουστούμε, αυτή θέλουμε να κερδίσουμε. Εξυπακούεται πως οι πόρτες μας είναι ανοιχτές. Και πρωτίστως για τους νέους. Για όσους θέλουν να χτίσουμε μαζί το μέλλον. Για μια κοινωνία ανθρώπινη, με ευημερία και ανάπτυξη για όλους».

Η πορεία προς τις ευρωεκλογές και η προσπάθεια για ίδρυση νέου φορέα δεν θα είναι φυσικά εύκολη ούτε χωρίς εντάσεις. Ένα κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς δεν έχει μέλλον, ενώ εκλογικά το θερμόμετρο θα δείχνει κάτω από το όριο του 3%. Αυτό το γνωρίζουν και το αναγνωρίζουν όλοι. Ακόμη και τα στελέχη της Ομπρέλας. Κατά συνέπεια ο νέος φορέας θα έχει στον τίτλο του το «αριστερά» χωρίς όμως τον προσδιορισμό «ριζοσπαστική». Εξάλλου και οι «6+6» από την αριστερά προέρχονται, σε αυτήν ομνύουν, αλλά θέλουν να «σερφάρουν στο μέλλον» και να απαντήσουν, όπως μάς λένε, στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής που φέρνουν η κλιματική κρίση, οι εντυπωσιακές τεχνολογικές εξελίξεις με αιχμή την τεχνητή νοημοσύνη, οι νέες εργασιακές σχέσεις, οι νέες ανισότητες, οι εντεινόμενες μεταναστευτικές ροές, οι γεωπολιτικές αναδιοργανώσεις, οι πανδημίες, οι πόλεμοι, η ακρίβεια, η ακροδεξιά στροφή της Ευρώπης με ταυτόχρονη απαξίωση της ΕΕ και ο ψηφιακός νέος κόσμος. Για να μπορέσει να ευδοκιμήσει πολιτικά και εκλογικά ο νέος φορέας θα πρέπει να ξεχάσει τις παλαιοκομμουνιστικές προσεγγίσεις. Θα πρέπει να παρουσιάσει ένα νέο ελκυστικό αφήγημα για το μέλλον της χώρας και ένα ρεαλιστικό και πειστικό σχέδιο για τις οικονομικές, θεσμικές και πολιτικές αλλαγές που θέλουν να κάνουν. Και φυσικά νέα πρόσωπα. Με φρέσκιες και προοδευτικές ιδέες. Τεχνοκρατική επάρκεια. Καινοτόμες προτάσεις. Και κοινωνική ευαισθησία. Αν αναλωθούν σε μάχες για το παρελθόν θα έχουν την κακή τύχη που είχαν σχεδόν όλες οι διασπάσεις στο χώρο της αριστεράς.

Το ερώτημα είναι αν θα υπερασπιστεί και την κυβερνητική θητεία του ΣΥΡΙΖΑ επειδή έχουμε το εξής παράδοξο: Αυτοί που έφυγαν υπερασπίζονται τη διακυβέρνηση Τσίπρα, ενώ ο Κασσελάκης -στο κόμμα του οποίου παραμένει βουλευτής ο Τσίπρας- με δηλώσεις του αρχίζει και «πυροβολεί» τη διακυβέρνηση Τσίπρα. Από το μαξιλάρι των 37 δις μέχρι τις 600.000 ψηφοφόρους που χάθηκαν επειδή δεν υπήρχε κυβερνητική πρόταση και από τον Βαρουφάκη, τον Κατρούγκαλο και τον Τσακαλώτο που ο ίδιος δεν θα έκανε υπουργούς. Βεβαίως, αποφεύγει να ονοματίσει απευθείας τον Τσίπρα. Ακολουθεί την τακτική …τα λέω στη νύφη για να τ’ ακούσει η πεθερά ή αντί για τον γάϊδαρο χτυπάω το σαμάρι. Πάντως, μετά και την αποχώρηση της ομάδας των «6+6», ο Τσίπρας εμφανίζεται, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν συνομιλητές του, απογοητευμένος. Πίστευε ότι τα δικά του «πολιτικά παιδιά», η Αχτσιόγλου, ο Χαρίτσης, ο Ηλιόπουλος, ο Τζανακόπουλος θα τον άκουγαν και θα παρέμειναν τουλάχιστον μέχρι τις ευρωεκλογές στο κόμμα. Θεωρεί ότι είναι λάθος τους να «χαρίσουν το κόμμα» όταν δεν υπάρχει ισχυρό διακύβευμα. Η γνώμη του είναι πως στις ευρωεκλογές θα κριθούν τα πάντα. Στον ίσκιο της ευρωκάλπης θα μετρήσουν όλοι το μπόϊ τους. Και ο Κασσελάκης και αυτοί που έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το ΠΑΣΟΚ. Και τούτο επειδή το αποτέλεσμα, εκτός των άλλων, θα καταγράψει και την μεγάλη εικόνα και κυρίως την κατάσταση στην Κεντροαριστερά.

Θα είναι διαφορετικές οι εξελίξεις αν ο Κασσελάκης πάρει 12% και το νέο κόμμα 4% όπως διαφορετικά θα εξελιχθούν τα πράγματα αν το ένα κόμμα πάρει 8% και το άλλο 7%. Το ίδιο ισχύει και για το ΠΑΣΟΚ και τη σχέση του με τον ΣΥΡΙΖΑ. Άλλες εξελίξεις θα έχουμε με το ΠΑΣΟΚ στο 17-18% και άλλες αν λάβει 13-14%. Το αίτημα ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς ανάλογα με τα αποτελέσματα θα έχει και διαφορετικό περιεχόμενο. Άλλες θα είναι οι προτεραιότητες αν το ΠΑΣΟΚ απλώς «τσιμπολογάει» και ο ΣΥΡΙΖΑ, υπό τον Κασσελάκη, δείξει ότι έχει ακόμη σφυγμό. Σε κάθε περίπτωση ο Αλέξης Τσίπρας διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι διαφωνεί με την αποχώρηση των σαραντάρηδων, όχι όμως και της Ομπρέλας, ενώ δεν θέλει κανείς, και ιδιαίτερα ο Κασσελάκης και οι kaselistas, να χρησιμοποιούν το όνομά του για να επιτεθούν στον Χαρίτση και την Έφη ακόμη και στον Ευκλείδη και τον Φίλη. Τους το απαγόρευσε και μάλιστα με απόλυτο τρόπο και γι’ αυτό ίσως η ανακοίνωση της Κουμουνδούρου για την αποχώρηση των 9 βουλευτών και την πρόθεσή τους να φτιάξουν ξεχωριστή Κοινοβουλευτική Ομάδα ήταν μια οκτάβα πιο κάτω σε επιθετικότητα από ότι θα ήθελε ο Πολλάκης και το φαν κλαμπ του…

38 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. Πρόστυχος και αλήτης είσαι εσύ Μπόγδη. Όπου σε πιάνει κανείς λερώνεσαι ειτζοφόρε. Αλήτη.

 2. Μαργαρίτα Βερύκιου ,

  Μια ακόμη πρόστυχη τακτική σου ,
  Είναι να γράφεις σχόλια όταν έχει ήδη αποσυρθεί από την επικαιρότητα του
  Ένα άρθρο .
  Στο οποίο θέλεις να έχεις τον τελευταίο λόγο !
  Έτσι για να επαναλαμβάνεις τις χιλιοειπωμένες σου αηδίες !
  Με Τι ίδιες σιχαμένες σου εκφράσεις του κακού σου λέξηλόγιου !
  Που βασίζεται στην γλώσσα των των γριων και ανέραστων Λεσβιών.
  Έτσι νομίζεις βλακωδώς ,
  Οτι θα έχεις και την τελευταία σου λέξη καταχωρημένη σε τούτο τον ιστότοπο.
  Την σφραγίδα της ανοησιας Και της νεοναζί / ρατσιστικής σου ιδιώτη τάση επαναλ#μωβανεις. Κουτορνίθι !

 3. Προσπαθείς καθημερινά να ξεπλύνεις τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ για τα οικονομικά, Εθνικά και κοινωνικά τους εγκλήματα. Από τον παπατζή Ανδρέα Παπανδρέου, μέχρι τον ανίκανο γιό του τον Τζέφρι Παπανδρέου και τον πολιτικό και οικονομικό εγκληματία τον Κώστα Σημίτη (Ααρών Αβουρή). Σε βολεύει να προσπαθείς να τα ρίξεις όλα στον Κώστα Καραμανλή και να μας παρουσιάζεις σαν ιδανικό πολιτικό τον Τζέφρι Παπανδρέου, την άθλια ορντινάντσα του Μπαράκ Χουσείν Ομπάμα. Τον κομιστή του πρώτου Εθνοκτόνου μνημονίου. Και στα λέω αυτά Μπόγδη σαν γυναίκα προς γυναίκα. Γιατί τελικά κυρία είσαι. Στα σίγουρα όμως είσαι αδερφή και θα έπρεπε να στηρίζεις τον Στέφανο Κασελάκη.

 4. Νίκο λαμόγιο και ρουφιάνε της κεντροαριστεράς, όπου σε βρίσκω θα σε πετσοκόβω. Ναζί είσαι εσύ σαν τους πατεράδες του Σημίτη και του Παπακωνσταντίνου. Το μεγαλύτερο ανέκδοτο είναι να θεωρείς το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΎΡΙΖΑ κεντροαριστερά κόμματα. Συμμορίες για αρπαχτή είναι και τίποτα άλλο. Η τσέπη τους πάντα πάνω από τα συμφέροντα του Ελληνικού λαού. Σε έχω αριστερή λινάτσα.

 5. Alkinoos 15:44 03/12/2023

  Αυτό που γράφετε …
  Το κόμμα που μας έβγαλε από τα μνημόνια…
  Είναι για γέλια…
  Έτυχε στην κυβέρνηση να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ…Την ημερομηνία που έληγε για τα μνημόνια..!!

 6. Πιστεύω δυνατά και πράττω όσο μπορώ στην πολιτική θέση
  Ότι οι πολίτες έχουν δικαιώματα , και σαν καταναλωτές.
  με όλα τ´ άλλα τους, ισάξια .
  Αλλά πιστεύω το ίδιο δυνατά ότι οι πολίτες έχουν και υποχρεώσεις.
  Πρωτίστως να είναι νομοταγείς και να βοηθούν στη
  Εδραίωση και την Διεύρυνση της Δημοκρατίας μας προστατεύοντας τους εκλεγμένους μας δημοκρατικα πολιτικούς ,
  ώστε να μην εξαγοράζονται ή να επιρεαζονται από το κεφάλαιο και μόνον.
  Η οικονομική ενίσχυση λοιπόν των πολιτών στα κόμματα τους και τους τοπικούς τους αντιπροσώπους είναι μια πολιτισμένη , δημοκρατική και αδφαλης ενέργεια δτην διαφύλαξη του ξθους των πόλιτικων μας ώστε να βλέπουν την ασχολία τους με ύτα κοινά του τόπου σαν λειτούργημα και όχι βολική καρέκλα .
  Προς τούτο . πάντα υποστήριζα και θα συνεχίσω όσο υπάρχω
  Να πρεσβεύω το «λίγα από πολλούς, όχι πολλά από λίγους ».
  Αυτό όχι μόνον θα ενεργοποιούσε Περισσότερους πολίτες να συμβάλλουν στην πρόοδο της κοινωνίας μας , αλλά και θα προστάτευαν τους τίμιους , ηθικούς , και προοδευτικούς πολιτικούς μας από εξαναγκασμούς στις οικονομικές τους ανάγκες για τηνεξασφαλιση « του Σταύρου προτίμησης τους
  τους» ιατι δν είναι όλοι Πέτρο -Κοκκάληδες !

  ΣΗΜ.
  Aυτή μου η σταθερή θέσης , ας είναι και απάντηση στις εντελώς σιχαμερές και αβάσιστες κατηγορίες της/της αισχρολογουσης συνεχώς κυρίου ή ,κυρίας Μαργαρίτας
  Βερύκιου …..
  Που με ανεωοκατεβαζει «ρουφιάνο του ΠΑΣΟΚ αμοιβομενο μάλιστα » ενώ στην πραγματικότητα εγώ δίνω μεγάλη ώθηση στο ύφος και το ήθος των πολιτικών
  για να γίνουν μπροστάριδες στην βελτίωση της κοινωνίας μας και της καθημερινής μας ζωής , δείγμα των οποίων πήραμε με την διακυβέρνηση
  του Γιώργου Ανδρέα Παπανδρέου !

 7. Εσύ είσαι Νίκο ο φασίστας, ο πασόκις και ο γελοίος. Εσύ υποστηρίζεις Ναζί όπως ήταν ο πατέρας του Σημίτη και του Παπακωνσταντίνου. Εγώ δεν είμαι σαν τους Πακιστανούς που σε αφήνουν να τους κάνεις πλάκα. Εγώ θα σε ξεσκίσω κανονικά εδώ μέσα, καραγκοόζη της κλεπτοδημοκρατίας. Τα βάζεις με γυναίκες. Ένας δειλός και γυναικωτός είσαι. Αυυό είσαι.

 8. Νικος 1:05 02/12/2023

  Αναφέρεστε σε ένα Νίκο πασοκο.πες μας ποιος ειναι και οι ναζιστικές στρατιές σας θα δράσουν… Ζήτω το 3το Ράιχ ζητω η φρολαιν μας Μαργαρίτα χιτλερ Μπραουν κρουελα ντε βιλ.

 9. Πιστεύω ότι πράγματι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέχρι τώρα στην διακυβέρνηση του έχει καταφέρει μα περάσει πολιτικές και έχει ακολουθήσει σχέδια , πλάνα και Δύσκολες αποφάσεις
  για την καλυτέρευση της κοινωνίας μας .
  Εκτός βέβαια και τη ποσηλλωση του στα ειδικς οικονομικά στπυμφεροντα (
  (βλεπε τεράστια αφορολόγητα ποσά σαν γονεϊκές παροχές , όταν οι συντριπτική πλειοψηφια
  των Ελλήνων δεν έχει χρηματα για τα φροντιστήρια των παιδιών τους )
  Δεν παραδέχεται ποτέ του όμως και
  (ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΕΜΠΤΟ )
  Ότι αυτές οι δύσκολες αποφάσεις έχουν παρθεί ήδη και εφαρμοστεί με πολιτικό κόστος από τους προκατόχους του του ΠΑΣΟΚ και του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής ως επιτεύγματα ή ως προτάσεις τους.
  Στα γρήγορα σας απαριθμώ τρεις – τέσσερις :
  Αντικαπνηστικος νόμος ,κ@ι καθαίρεσης Πακη Παυλόπουλου ,
  Μάρμαρα του Παρθενώνα
  ΕΠΙΣΤΟΛΙΚΗ ΨΗΦΟΣ για τους απόδημους .

  Εμείς οι ενεργοί πολίτες όμως ξέρουμε πολύ καλά και ότ
  Ο ΙΔΙΟΣ εποφελήθηκε ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΝΔ ,
  όχι από τους ΒΑΡΟΝΟΥΣ. ΤΗΣ ,
  αλλά από τους ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ και φίλους της .
  ( ένα δίκαιο και προοδευτικό σύστημα που μας
  ΤΟ ΕΦΕΡΕ στην Ελλάδα μας
  ΚΑΙ ΑΥΤΟ
  ο Γιώργος Ανδρέα Παπανδρέου ) ,

 10. Νικος 16:18 01/12/2023

  Έχει μεγάλη πασοκτζιδικη φαντασία.
  Ούτε η Πυθία να ήσουν ρε Φελεκη

 11. Νίκο δεν είσαι μόνο φασίστας. Είσαι και γελοίος και γραφικός. Η αποχή κέρδισε και όχι ο Δούκας. Να σε πάρει να του χτενίζεις την περούκα, βλήμα.

 12. Νικος 11:59 01/12/2023

  Φρολαιν….. ξαναρωτάω σε φιλο ναζί νεοδημοκρατη στην Αθήνα…. » Βρε μήπως κάνετε λάθος,και εχει εκλεγεί ο Μπακογιάννης! Η παν σοφή μας κυρια χιτλερ Μπραουν Μαργαρίτα λεει οτι ειναι μετα τον Ηλία ο δούκας!». Αλλα αυτοι μου το ξαναλένε… Δυστυχώς το βρωμο ΠΑΣΟΚ μας πηρε τους δήμους. Τους λεω » μα αυτοι ειναι στα τάρταρα με κατω απο 10%» ! Μου λένε «αυτοι πανε δυστυχώς για αξιωματική αντιπολίτευση «…. Βρε κυρια κακιστρου μοναδική μας φρολαιν. Μηπως κατι δεν νας έχετε πει!!!!

 13. Δεν έχει πόλεμο το Πακιστάν Μπόγδη. Ούτε το Μπαγκλαντές. Από υπερπληθυσμό πάσχουν αυτές οι χώρες και δεν ευθύνεται η Ελλάδα για αυτό. Ο αριθμός των λαθρομεταναστών που βρίσκονται στην χώρα μας και μάλιστα Ισλαμικής καταγωγής, είναι τεράστιος. Τους Τούρκους υποστηρίζουν και ας τους ταΐζει και τους πληρώνει η Ελλάδα. Ο αριθμός των μεταναστών της Ελλάδας ανέρχεται στο μισό του ντόπιου πληθυσμού της χώρας. Δεν θα γίνουμε που ήδη γίναμε, μια χώρα αποθήκη λαθρομεταναστών κακοποιών επειδή το θέλουν οι πλούσιες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Αμερική σου.Τελικά εσύ Μπόγδη δεν πιστεύεις ούτε στις κάλτσες σου.

 14. οκ 9:04 01/12/2023

  προφανώς το ΠΑΣΟΚ, ειδικά επί Γιώργου, είχε κι έχει τις πιο καινοτόμες ιδέες.

  όμως τις καρπώνεται η ΝΔ του Μητσοτάκη γιατί το πασόκ είναι ανύπαρκτο !

  ακόμα κι για τα μάρμαρα του Παρθενώνα (πρωτοβουλία Μελίνας-Αντρέα) κι το επεισόδιο με Σούνακ, το ΠΑΣΟΚ έβγαλε μία ξεψυχισμένη ανακοίνωση με χρονοκαθυστέρηση ωρών.

 15. @ Μαργαρίτα Βερύκιου

  Ο κ. Νίκος που αναφέρεσαι μου είναι άγνωστος , αλλά βρισκω τον τρόπο σου απαξιωτικό και παιδαριώδη και προς αυτόν .
  «Να κουνούν Σημαιάκια Πακιστανοί υπέρ το κλεφτό ΠΑΣΟΚ
  Για να πάρουν άδεια παραμονής στην Πατριδα μας .
  Μα η Πατρίδα μας είναι ευρωπαϊκή αφενός και είναι υποχρεωμενη να εξασφαλίζει παραμονή σε έναν αριθμό προσφυγων και κατατρεγμένων από άδικες εξουσίες και βρόμικους πολέμους στον κόσμο .
  Μετά δεν έχουμε χέρια να .μαζέψουν τις Σοδειές μας …

  «,,,,,Ναι Μπόγδη, σίγουρα μεγάλη η συμβολή του Τζέφρι Παπανδρέου στους λαούς του πλανήτη. Θα τους γεμίσει με μνημόνια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως έκανε με την Ελλάδα…..»
  Τα μνημόνια του Δ.Ν.Τ είναι συμβόλαια δανεισμού των όσων κρατών δεν είναι δε θέσει να δανειστούν από τις υπάρχουσες κερδοφόρες χρηματαγορές Του κόσμου .
  Εκεί μας είχε φερει η διακυβέρνηση. Του Κώστα Καραμανλή από το 2004 μέχρι τιν Ομκτωβρη του 2009

  εκλογές του 2009 διεξήχθηκαν πρόωρα στις 4 Οκτωβρίου, έπειτα από την αιφνίδια διάλυση της Βουλής. Οι εκλογές διεξήχθησαν σύμφωνα με τον τελευταίο εκλογικό νόμο 3231/2004, βάσει του οποίου το πρώτο κόμμα πριμοδοτείται με 40 έδρες.
  Πρώτο κόμμα ήλθε το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα με 43,92% και 160 έδρες, δεύτερο κόμμα η Νέα Δημοκρατία με 33,47% και 91 έδρες, τρίτο κόμμα το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας με 7,54% και 21 έδρες, τέταρτο κόμμα ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός με 5,63% και 15 έδρες, πέμπτο και τελευταίο κόμμα ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς με 4,60% και 13 έδρες.
  Μετά το αποτέλεσμα των εκλογών σχηματίστηκε η κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου.
  Συνεχιζεις λοιπόν με το :
  «…Θερμά συλλυπητήρια στο ΠΑΣΟΚ και ειδικά στον Κώστα Σημίτη (Ααρών Αβουρή) και στον Τζέφρι Μινέικο Παπανδρέου. …»

  Γιατί άραγε ; Ξξρρες εσύ ότι μας είχε ήδη πτωχεύσει ο Κώστας Καραμανλής με τον Πακη τον Παυλόπουλο,
  Τον Μ . Λιάπη , τον Βουλγαρακη και τον ΒΑΓΓΕΛΑ ;
  Ήξερες ότι είχε παραλάβει από τον Σημιτη
  Δημόσιο χρέος 178 δις ευρώ και παρέδωσε στον
  Παπανδρέου 299 δις ευρω , χωρίς να έχει κάνει ο Καραμανλής ούτε ένα δημόσιο έργο της
  Αντίθετα ο « Αβουρής » σου γέμισε τηνΕλλαδα δρόμους ,ζεύξεις , αεροδρόμια , Στυικες οδούς , πανεπηστημια και σχολεία Απ´ άκρη σ ´ άκρη στη χώρα και φυσικά επιτυχημένους ΟΑ και τις θποδιμες των .

 16. Να τον χαίρεσαι φασίστα Νίκο τον Δούκα με το περουκίνι. Με 22.000 ψήφους μόλις και λόγο της μεγάλης αποχής, εκλέχτηκε Δήμαρχος σε μια πόλη των πέντε εκατομμυρίων. Αλλά τέτοιοι είστε στο κλεφτοπασόκ. Αλαζόνες και φασίστες.

 17. Φασίστα του κλεφτοπασοκ κύριε Νίκο, να μην ξεχάσεις σε συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ για τις Ευρωεκλογές, να βάλεις επενδυτές από το Πακιστάν να κουνάνε πάλι τα σημαιάκια σας. Το έχετε ξανακάνει. Με πληρωμή φυσικά και με την άδεια παραμονής. Πράσινο χρώμα σαν το ΠΑΣΟΚ εξάλλου, έχει και η Ισλαμική σημαία του Πακιστάν. Ναι Μπόγδη, σίγουρα μεγάλη η συμβολή του Τζέφρι Παπανδρέου στους λαούς του πλανήτη. Θα τους γεμίσει με μνημόνια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως έκανε με την Ελλάδα. Θερμά συλλυπητήρια στο ΠΑΣΟΚ και ειδικά στον Κώστα Σημίτη (Ααρών Αβουρή) και στον Τζέφρι Μινέικο Παπανδρέου. Πέθανε το αφεντικό και εντολέας τους, ο Χένρι Κίσσινγκερ. Ο χασάπης της Κύπρου. Ζωή σε λόγου τους.

 18. Aγαπητε ΟΚ ,
  Όλα δείχνουν ότι ο Μητσοτάκης ακολουθεί ή , αντιγράφει το προοδευτικό ΠΑΣΟΚ -Κίνημα Αλλαγής
  Όπου μπορεί αφού δεν τον μπλοκάρουν τα οικονομικά συμφέροντα που τον υποστηρίζουν .
  Διάβαζε γονικές Παροχές μέχρι 1 ,5 Εκκατομυρίων ευρώ αφορολόγητα .
  Ή την επιβολή του αντικαπνησρικου νόμου,
  την καθαίρεση του Πακη Παυλόπουλου .
  Πρόσεξε την στάση του για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα …
  Και φθάνοντας στο σημερινό μας θέμα , την επιστολική Ψήφο Για του; απόδημους .
  Σε όλα ακολουθεί και αντιγράφει το υγείες ΠΑΣΟΚ του παρελθόντος μας …..
  Όλα αυτά συν το αναμενόμενο λίαν προσεχώς , που επίκειται .!
  Τον ερχομό δηλ του Ανδρέα Λοβέδρου στην ΝΔ
  και την συσφιξη των σχέσεων της με τους «βαγγελοβενιζελικούς »
  Όπως το καταστρεπτικό 4•2•1 του παρελθόντος μας με Σανμαρά .
  Έχω μια υποψία ότι κάπου εκεί το πας και συ και για τούτο θα περίμενα
  Μια ξεκάθαρη τοποθέτηση σου .
  Μην το παίζεις δηλ , αγαπητέ μου .
  λίγο ´απ´ολα πως η Ματγαριτα μας !
  Εν τέλει συμφωνώ κι ´ γώ μαζί σου ότι όταν στο ΠΑΣΟΚ -Kίνημα Αλλαγής θ´αλλαξει με πρώτη ευκαιρία
  και αυτό τον Αρχηγό του ,
  τότε πάμε για διακυβερνηση , όχι μονον Αξιωματθκη Αντιπολιτ3υση !
  Δες πόσοι και πόσοι αγνοί , προοδευτικοί και τίμιοι πολιτικοί προσφρερονται Γιαυτό τον ρόλο ..
  Ενώ ο Γ. Α . Π . Προσφέρεται και μάλλον θα τπροταθει λίαν προσεχώς για παγκόσμια υπηρεσία στους λαούς της γης .

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.