ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Άρχισε στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Εθνοσυνέλευσης η συζήτηση για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Με βασικό θέμα στην ημερήσια διάταξη τη συζήτηση επί του σχεδίου νόμου για την έγκριση της προσχώρησης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ συνεδριάζει σήμερα η αρμόδια Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.

Μετά την έγκρισή του από την Επιτροπή, το σχέδιο νόμου θα παραπεμφθεί προς τελική ψήφιση στην Ολομέλεια, όπου ο κυβερνητικός συνασπισμός του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ελέγχει 323 κοινοβουλευτικές έδρες -αρκετά περισσότερες από την απαιτούμενη απλή πλειοψηφία σε σύνολο 600 βουλευτών.

Η έγκριση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ έχει καθυστερήσει πολλούς μήνες εξαιτίας της απαίτησης της Τουρκίας να σταματήσει η δράση οργανώσεων Κούρδων και Τούρκων πολιτικών προσφύγων στη Σουηδία και να αρθεί το εμπάργκο στις πωλήσεις σουηδικού αμυντικού υλικού.

Ωστόσο το θέμα συνδέθηκε στη συνέχεια με την έγκριση από το αμερικανικό Κογκρέσο της πώλησης στην Τουρκία μαχητικών F16 και κιτ εκσυγχρονισμού για τα παλαιότερα αεροσκάφη του ίδιου τύπου που διαθέτει η τουρκική Πολεμική Αεροπορία.

Τελικά, ο πρόεδρος Ερντογάν έδωσε το πράσινο φως στην ένταξη της Σουηδίας στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας τον περασμένο Ιούλιο. Ωστόσο έστειλε το σχετικό πρωτόκολλο ένταξης στο Κοινοβούλιο μόλις στις 23 Οκτωβρίου.

Ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Νουμάν Κουρτουλμούς είχε χτες τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του σουηδικού Κοινοβουλίου Αντρέας Νόρλεν και εξέφρασε την ελπίδα να ολοκληρωθεί η διαδικασία το συντομότερο δυνατόν. Σημείωσε ωστόσο ότι την τελική απόφαση θα λάβουν με την ελεύθερη βούλησή τους οι βουλευτές.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.