ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η πρώτη ανοιχτή εκδήλωση της «Ομπρέλας»

Τσακαλώτος: Εξαιρετικά δύσκολο να υπάρχει περηφάνια σε αυτό το κόμμα

Για «αρχηγισμό» και «τοξικό κλίμα» εγκάλεσε τον Στέφανο Κασσελάκη, χωρίς να τον κατονομάσει, ο επικεφαλής της «Ομπρέλας» - Σία Αναγνωστοπούλου: Θ' αντισταθώ στη βύθιση του πλοίου με νύχια και με δόντια - Αντώνης Τζανακόπουλος: Αγκαλιάσαμε και λίγο εθνικισμό και λίγο λαϊκισμό.

Με τα υπό διαγραφή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη γραμμή των καθισμάτων του κινηματογράφου «Τριανόν» πραγματοποιήθηκε η πρώτη ανοιχτή εκδήλωση της «Ομπρέλας» μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη, σχετικά με το μέλλον της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής Αριστεράς.

Μεταξύ των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που πήραν μέρος στην εκδήλωση που διοργανώθηκε από την «Εποχή», ήταν: Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, οι πρώην βουλευτές Πάνος Σκουρλέτης, Δημήτρης Βίτσας, Κώστας Πουλάκης, Γιώργος Σταθάκης, ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής, Μάκης Μπαλαούρας, αλλά και ο πρώην υπουργός Πολιτισμού, Αριστείδης Μπαλτάς.

Με τα σενάρια διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ και αποχώρησης της «Ομπρέλας» από το κόμμα, τα βλέμματα όλων ήταν στραμμένα στην ομιλία του Ευκλείδη Τσακαλώτου. «Μπορούμε να είμαστε σε αυτό το κόμμα;» αναρωτήθηκε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, χωρίς ωστόσο να δώσει ξεκάθαρη απάντηση.

«Υπάρχει χώρος σ’ αυτό το κόμμα; Κανείς εδώ δεν θεωρεί ότι πρέπει να είμαστε σε ένα κόμμα που έχει τις ιδέες μόνο τις δικές μας. Συνθήκη του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να είναι ένα πλουραλιστικό κόμμα. Πολύ μακριά από εμάς, ότι δεν μας αρέσει πια αυτό το κόμμα, γιατί δεν έχει τις δικές μας ιδέες» προσέθεσε.

Περιέγραψε, δε, ως οριακή την κατάσταση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για αρχηγισμό, κυβερνητισμό και ρευστοποίηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στην ίδια κατεύθυνση, ο πρώην ΥΠΟΙΚ είπε ότι το τοξικό κλίμα δημιουργεί ενα πρόβλημα αν έχει ουσία η πολιτική συζήτηση εντός ΣΥΡΙΖΑ, εγκαλώντας την πλειοψηφία πως η πολιτική συζήτηση δεν την αφορά, ούτε το πρόγραμμα του συνεδρίου, αλλά ο μηχανισμός.

Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το ερώτημα είναι αν με αυτή τη ρευστοποίηση, αυτό τον αρχηγισμό, αν μπορούμε να είμαστε σ’ αυτό το κόμμα. Αυτό το τοξικό κλίμα, που είναι σε πολύ μεγαλύτερο επίπεδο, δεν το έχω ξανασυναντήσει. Αυτό δεν δημιουργεί μόνο πρόβλημα αισθητικό. Στην Πολιτική Γραμματεία 17 μέλη έκαναν 17 καλές ομιλίες, κριτική στον πρόεδρο, για το τι είπε στο ΣΕΒ, για το Ισραήλ. Το εντυπωσιακό ήταν ότι ουδείς από την άλλη πλευρά απάντησε. Κανένας. Τι μάθημα παίρνω εγώ; Ότι η πολιτική συζήτηση δεν τους αφορά. Το πρόγραμμα του Συνεδρίου δεν τους αφορά. Τους αφορά ένας μηχανισμός, που θεωρούν ότι έχουν πλειοψηφία. Πολιτική συζήτηση με αυτούς τους όρους είναι δύσκολη».

«Θα σας πω το εξής: Όπως ξέρετε όλοι και όλες, κατέβηκα ως υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και στο τέλος στην ομιλία μου στο συνέδριο είπα πως είτε χάσω είτε κερδίσω, θα φέρω πίσω την υπερηφάνεια των αριστερών» υπογράμμισε ακόμη ο κ. Τσακαλώτος, για να προσθέσει με νόημα: «Λυπάμαι που θεωρώ εξαιρετικά δύσκολο να υπάρχει υπερηφάνεια σε αυτό το κόμμα».

Σία Αναγνωστοπούλου: Τι δεν κάναμε στο κόμμα μας;

Αυτοκριτικά κινήθηκε η βουλευτής Σία Αναγνωστοπούλου, η οποία, παίρνοντας τον λόγο, ανέφερε: «Δεν θα ασχοληθώ με το τραύμα του 2015, που δεν ήταν τραύμα μόνο γι' αυτούς που έφυγαν, αλλά και γι' αυτούς που έμειναν. Πρέπει να αποτιμηθεί ως τεράστια προσπάθεια της Αριστεράς να ανταποκριθεί σε μια μεγάλη πρόκληση που δεν της αναλογούσε.

«Τι δεν κάναμε στο κόμμα μας;» συνέχισε. «Στο ίδιο το κόμμα μας, είμαι από αυτές που στο Συνέδριο για την ψήφιση του προέδρου, ψήφισα αυτό που πέρασε. Έχω ιστορική ευθύνη και την αναλαμβάνω όλη. Την αναλαμβάνω γιατί έχει μεγάλη σημασία, γιατί ένας μικροαστισμός, αυτή η εγρήγορση που έμαθα δεν λειτούργησε. Η αυτοκριτική έχει νόημα για το τι κάναμε πώς το κάναμε. Αυτή η έλλειψη εγρήγορσης οδηγείται στην υπεράσπιση του κόμματος. Το κόμμα όμως για να είναι δυναμικό, χρειαζόταν και άλα πράγματα. Εκπροσώπηση κινημάτων σε ανώτατο επίπεδο. Έναν επιστημονικό τεχνοπολιτικό κόσμο και να εκφράζονται στα όργανα. Όχι δίπλα στον πρόεδρο. Μέσα στα όργανα».

«Όσο ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αριστερά, οφείλω να τη δώσω από τις τάξεις του. Τα περί αριστερών εκκρεμοτήτων, όσο και να διαφωνώ με το ύφος των υπό διαγραφή, η μάχη είναι μάχη επιβίωσης του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν διεκδικώ κανέναν τίτλο ιδιοκτησιακής σχέσης, αλλά όποιος αποφασίσει να πετάξει το "αίμα" του καραβιού, αυτό θα βυθίσει και το πλοίο. Το να θέλεις να επικαιροποιήσεις το αίμα, ναι. Αλλά να το πετάξεις, βάζεις τη σφραγίδα της βύθισης του πλοίου, εγώ σ’ αυτή τη βύθιση θα αντισταθώ με νύχια και με δόντια».

Αντώνης Τζανακόπουλος: Ο φορέας που έχει στο όνομα την Αριστερά δεν φαίνεται να έχει τη χάρη

Αιχμές για τον Στέφανο Κασσελάκη άφησε στην ομιλία του και ο Αντώνης Τζανακόπουλος, αδερφός του Δημήτρη: «Ήθελα να είμαι μαζί σας, κοίταξα τις τιμές και ήταν απαγορευτικές και δεν είμαι και εφοπλιστής. Γιατί μας κατηγορούν ότι όλα αυτά τα πληρώνει το κόμμα, για να φραξιονιζόμαστε. Πού ακούστηκε ένα κόμμα που έχει στο όνομά του την Αριστερά να συζητά δημόσια για την Αριστερά; Δεν είναι μεταδημοκρατία, ούτε μεταπολιτική, αυτή είναι η δημοκρατία και η πολιτική στον ύστερο καπιταλισμό. Ο φορέας που έχει το όνομα δεν φαίνεται να έχει πια την χάρη. Αγκαλιάσαμε και λίγο εθνικισμό και λίγο λαϊκισμό. Όμως η Ριζοσπαστική Αριστερά δεν μπορεί να εξανταλείται σε "αντί". Ετεροκαθοριστήκαμε για μεγάλο διάστημα. Και αναρωτιόμαστε πώς βρεθήκαμε εδώ. Και το θέμα είναι τι κάνουμε τώρα;».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.