ΚΟΣΜΟΣ

Για ιστορική στιγμή έκανε λόγο ο Σαρλ Μισέλ - Απείχε από την ψηφοφορία ο Όρμπαν

ΕΕ: Έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία και την Μολδαβία

Οι ηγέτες των χωρών μελών της ΕΕ αποφάσισαν απόψε την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία, μια απόφαση που χαιρετίστηκε ως «νίκη» από τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «αποφάσισε να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία και τη Μολδαβία, ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ο πρόεδρός του, Σαρλ Μισέλ κάνοντας λόγο για «ένα σαφές μήνυμα ελπίδας για τους πολίτες αυτών των χωρών και την ήπειρό μας».

Η απρόσμενη απόφαση, λόγω της αντίθεσης της Ουγγαρίας, χαιρετίστηκε αμέσως από τον Ζελένσκι: «Είναι μια νίκη για την Ουκρανία, για όλη την Ευρώπη, μια νίκη που εμπνέει και μας καθιστά ισχυρότερους» ανέφερε. «Η ιστορία γράφεται από εκείνους που δεν κουράζονται να πολεμούν για την ελευθερία», πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος ο οποίος νωρίτερα είχε προτρέψει τους Ευρωπαίους να μην αγνοήσουν αυτό το «ραντεβού με την ιστορία».

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, που εξέφραζε διαφωνίες και εκφράζονταν φόβοι ότι θα ασκούσε βέτο, αποφάσισε τελικά να μην συμμετάσχει στην ψηφοφορία. «Ο Όρμπαν δεν βρισκόταν στην αίθουσα όταν υιοθετήθηκε το κείμενο», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Άλλοι διπλωμάτες είπαν, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ότι ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς πρότεινε στη σύνοδο να αποχωρήσει ο Όρμπαν από την αίθουσα κατά τη λήψη της απόφασης για την Ουκρανία.

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ είπε στους δημοσιογράφους ότι ο Όρμπαν αποφάσισε να μην κάνει χρήση του βέτο. «Διαφωνεί με την απόφαση και δεν αλλάζει άποψη, αλλά επί της ουσίας αποφάσισε να μην ασκήσει το δικαίωμα του βέτο», είπε, επιβεβαιώνοντας ότι ο Ούγγρος ομόλογός του δεν βρισκόταν στην αίθουσα.

Σε βίντεο που ανάρτησε στο Facebook ο εθνικιστής Ούγγρος πρωθυπουργός ανέφερε ότι η χώρα του δεν ήθελε «να μοιραστεί την ευθύνη» αυτής της «κακής απόφασης».

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ ντε Κρόο, σχολιάζοντας την απόφαση είπε ότι το «πράσινο φως» που έδωσε η ΕΕ στην Ουκρανία είναι ένα «πολύ σαφές μήνυμα» προς τους Ουκρανούς και τους Ρώσους.

Η πρόεδρος της Μολδαβίας Μάγια Σάντου χαιρέτισε την απόφαση της ΕΕ, τονίζοντας ότι πρόκειται για «μια νέα σελίδα στην ιστορία» της χώρας της καθώς μόλις πριν από δύο χρόνια «κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί» μια τέτοια εξέλιξη.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χορήγησε επίσης καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στη Γεωργία ενώ θα ξεκινήσει, υπό προϋποθέσεις, διαπραγματεύσεις με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Η πρόεδρος της Γεωργίας Σαλομέ Ζουραμπισβίλι χαιρέτισε με τη σειρά της την απόφαση, την οποία χαρακτήρισε «τεράστιο βήμα».

Σαρλ Μισέλ: Ιστορική στιγμή - Δείχνει την αξιοπιστία και τη δύναμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης

«Αυτή είναι μια ιστορική στιγμή και δείχνει την αξιοπιστία και την δύναμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης» ανέφερε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ σε δηλώσεις του μετά την απόφαση για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία και την Μολδαβία.

Επίσης, αναφέρθηκε στη χορήγηση του καθεστώτος υποψήφιας χώρας στη Γεωργία και στην έναρξη διαπραγματεύσεων με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη μόλις επιτευχθεί ο απαραίτητος βαθμός συμμόρφωσης με τα κριτήρια ένταξης,

«Θα ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις και η έκθεση θα εκδοθεί τον Μάρτιο» συμπλήρωσε. Παράλληλα, ο κ. Μισέλ μίλησε για «ένα πολύ ισχυρό πολιτικό μήνυμα, πολύ ισχυρή πολιτική απόφαση».

Όπως υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, «ήταν σημαντικό ότι κανένα κράτος μέλος δεν θα αντιταχθεί στην απόφαση, και γι' αυτό ήμασταν σε θέση να κάνουμε αυτήν την ανακοίνωση απόψε».

Βολοντίμιρ Ζελένσκι: «Νίκη» για την Ουκρανία και για όλη την Ευρώπη

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε σήμερα την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με το Κίεβο, χαρακτηρίζοντάς την «νίκη για την Ουκρανία» και για «όλη την Ευρώπη».

«Είναι μια νίκη για την Ουκρανία. Μια νίκη για όλη την Ευρώπη. Μια νίκη που παρακινεί, εμπνέει και ισχυροποιεί», υπογραμμίζει ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, στην οποία συγχαίρει «κάθε Ουκρανό» καθώς και τη Μολδαβία, με την οποία η ΕΕ θα ξεκινήσει επίσης ενταξιακές διαπραγματεύσεις. «Η ιστορία γράφεται από εκείνους που δεν κουράζονται να πολεμούν για την ελευθερία», συμπλήρωσε ο ουκρανός πρόεδρος.

Το Κίεβο περίμενε το πράσινο φως από τους ηγέτες της ΕΕ, το οποίο καθυστερούσε λόγω της πεισματικής άρνησης της Ουγγαρίας. Όμως, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα την απόφαση για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία και τη Μολδαβία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγήθηκε τον Νοέμβριο την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία και τη Μολδαβία, στις οποίες είχε αποδοθεί τον Ιούνιο του 2022 καθεστώς υποψηφίων χωρών προς ένταξη στην ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντενίς Σμιχάλ ανέφερε πως η απόφαση της ΕΕ συνιστά «αναγνώριση των μεταρρυθμίσεων» που υλοποίησε το Κίεβο τα τελευταία χρόνια, προειδοποιώντας ότι ο δρόμος προς την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι «δύσκολος».

Για «ιστορική μέρα» έκανε λόγο, από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας Νμτίτρο Κουλέμπα. «Ένα συναίσθημα κυριαρχεί: όλα αυτά δεν ήταν μάταια», υπογράμμισε.

Ο Όλαφ Σολτς χαιρετίζει την απόφαση να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς έκρινε απόψε ότι η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία συνιστά «μια ισχυρή ένδειξη υποστήριξης» και παρέχει «προοπτική» στη χώρα αυτήν.

«Μόλις αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία και επίσης με τη Μολδαβία. Είναι σαφές ότι αυτές οι χώρες ανήκουν στην ευρωπαϊκή οικογένεια», ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.

Μολδαβία: Η πρόεδρος Μάγια Σάντου χαιρετίζει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ

Η πρόεδρος της Μολδαβίας Μάγια Σάντου χαιρέτισε απόψε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη χώρα της, υπογραμμίζοντας πως το Κισινάου θα ανταπεξέλθει στις προκλήσεις και παραμένει προσηλωμένο στη σκληρή δουλειά που έχει μπροστά του.

«Η Μολδαβία γυρίζει σήμερα μια νέα σελίδα (στην ιστορία της) έπειτα από το πράσινο φως της ΕΕ για ενταξιακές συνομιλίες. Αισθανόμαστε τη ζεστή αγκαλιά της Ευρώπης σήμερα. Σας ευχαριστούμε για την υποστήριξη και για την πίστη στο ταξίδι μας», έγραψε η πρόεδρος της Μολδαβίας σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter).

Ιταλία: Ικανοποίηση της Τζόρτζια Μελόνι «για τα ουσιαστικά βήματα προόδου σε ό,τι αφορά τη διαδικασία διεύρυνσης, που επετεύχθησαν στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής»

«Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι εκφράζει μεγάλη ικανοποίηση για τα ουσιαστικά βήματα προόδου σε ό,τι αφορά τη διαδικασία διεύρυνσης που επετεύχθησαν στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής, με αναφορά στην Ουκρανία, την Μολδαβία, την Γεωργία και την Βοσνία - Ερζεγοβίνη», υπογραμμίζεται σε ανακοινωθέν της κυβέρνησης της Ρώμης .

Παράλληλα, στο ανακοινωθέν τονίζεται ότι «πρόκειται για αποτέλεσμα με σημαντική αξία για την Ευρώπη και την Ιταλία, το οποίο επετεύχθη μετά από μια πολυσύνθετη διαπραγμάτευση, στην οποία η Ιταλία έπαιξε ρόλο πρωτεύουσας σημασίας, με ενεργή στήριξη τόσο των τριών ανατολικών χωρών, όσο της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης και των χωρών των δυτικών Βαλκανίων».

Ο Βίκτορ Όρμπαν απείχε από την ψηφοφορία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Ουκρανία

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας απείχε σήμερα από την ψηφοφορία των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία, κρίνοντας ότι ήταν μια «κακή απόφαση» των Βρυξελλών.

«Η Ουγγαρία δεν θέλει να φέρει μέρος της ευθύνης» για αυτήν την «παράλογη» απόφαση των υπόλοιπων 26 χωρών και για αυτόν τον λόγο απείχε, ανέφερε ο ίδιος ο Βίκτορ Όρμπαν σε βίντεο που ανάρτησε στη σελίδα του στο Facebook.

«Όμως 26 χώρες μέλη ήταν ανένδοτες ότι πρέπει να ληφθεί αυτή η απόφαση και έτσι η Ουγγαρία αποφάσισε ότι εάν οι 26 το αποφασίσουν, θα πρέπει να το κάνουν μόνες τους», πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.