ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ

Πικάντικο χοιρινό μπούτι για το γιορτινό τραπέζι

Αυτές τις γιορτές, ο Σωτήρης Ευαγγέλου μας προτείνει να βάλουμε στο τραπέζι μας ένα πικάντικο χοιρινό, όπως το αγαπούν στη Σκανδιναβία, όπου λόγω του κρύου, προτιμούν τις έντονες γεύσεις και τα comfort πιάτα.

Υλικά

Μερίδες: 4

1 μπούτι από γουρουνάκι με το κόκκαλο και το δέρμα του
5-6 γαρίφαλα
4-5 τεμ. αστεροειδή γλυκάνισο
100-200 ml σιρόπι από κυδώνια*
2 πιπεριές τσίλι ψιλοκομμένες
1 κ.σ. κόκκους μαύρου πιπεριού
1 κεφάλι σκόρδο
2 κρεμμύδια κομμένα στη μέση
200 γρ. τζίντζερ φρέσκο, τριμμένο
200 γρ. σελινόριζα, σε κομμάτια
2 κ.σ. αλάτι ημίχοντρο

Διαδικασία

Βήμα 1
Βάζουμε το κρέας σε μια κατσαρόλα προσθέτοντας όλα τα υλικά εκτός από το σιρόπι από κυδώνια. Σκεπάζουμε με κρύο νερό και το βράζουμε για 2-2,5 ώρες από τη στιγμή που θα πάρει βράση το νερό. Παρακολουθούμε τη θερμοκρασία με ένα θερμόμετρο. Όταν στο κέντρο του κρέατος δείχνει 55°C, το βγάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει μέσα στο ζουμί του.

Βήμα 2
Κατόπιν, το βγάζουμε από το ζουμί του, το ακουμπάμε σε αντικολλητικό ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, χαράζουμε την πέτσα σε ρόμβους επιφανειακά με ένα κοφτερό μαχαίρι (όχι βαθιά μέχρι το κρέας του) και καρφώνουμε ενδιάμεσα τα γαρίφαλα και τον αστεροειδή γλυκάνισο.

Βήμα 3
Αλείφουμε το μπούτι με το σιρόπι από κυδώνια και το ροδίζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 20΄-25΄ (ανάλογα τον φούρνο). Μόλις ψηθεί και κάνει τραγανή πέτσα το τοποθετούμε σε μία πιατέλα και σερβίρουμε.

Tips
Το σιρόπι από κυδώνια θα το βρείτε σε κάβες ως σιρόπι για κοκτέιλ με γεύση κυδώνι. Εναλλακτικά μπορείτε να ετοιμάσετε το δικό σας και να το διατηρήσετε σε μπουκάλι για διάφορες χρήσεις τώρα τις γιορτές.

Πηγή: olivemagazine.gr

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.