ΚΟΣΜΟΣ

Συνεχίζονται οι συγκρούσεις με το PKK

Τουρκία: Έκτακτο συμβούλιο ασφαλείας συγκάλεσε ο Ερντογάν μετά τον θάνατο εννέα στρατιωτών

Συνεχίζονται οι συγκρούσεις με το PKK στο βόρειο Ιράκ.

Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει τη δημιουργία ενός «κράτους τρομοκρατών» στα νότια σύνορά της και είναι βασική προτεραιότητά της να εξοντώσει μία δια παντός την απειλή της «τρομοκρατίας» από όπου κι αν προέρχεται, αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το έκτακτο κυβερνητικό συμβούλιο ασφαλείας που συγκάλεσε το Σάββατο ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ, ο Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια, ο Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, Μετίν Γκιουράκ, ο αρχηγός της υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ, Ιμπραχίμ Καλίν, και ο διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου Ερντογάν, Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

Αργά χθες βράδυ είχε ανακοινωθεί ο θάνατος εννέα Τούρκων στρατιωτών σε συγκρούσεις του στρατού με μέλη του παράνομου στην Τουρκία Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ) στο βόρειο Ιράκ και ο τραυματισμός άλλων δύο. Ο αριθμός αναθεωρούνταν μάλιστα ώρα με την ώρα προς τα πάνω.

Στην ανακοίνωση μετά τη σύσκεψη στην Κωνσταντινούπολη, η Τουρκία κατηγορεί το ΡΚΚ ότι λειτουργεί «ως εργολάβος» για λογαριασμό ξένων δυνάμεων.

«Οι πρόσφατες τρομοκρατικές ενέργειες κατά των στρατευμάτων μας που επιχειρούν εκτός των συνόρων μας αποτελούν ένα ύπουλο μέρος των σεναρίων για την αναβίωση της οργάνωσης» σημειώνεται στην ανακοίνωση και προστίθεται:

«Στο πλαίσιο του δικαιώματός μας στην αυτοάμυνα και των διμερών συμφωνιών, η κύρια προτεραιότητά μας είναι να εξαλείψουμε οριστικά όπου υπάρχει τρομοκρατική απειλή, στρατόπεδο, καταφύγιο, σχηματισμός, ανεξάρτητα από το ποιος κρύβεται από πίσω. Οι αχρείοι αποσχιστές που αναλαμβάνουν την υπεργολαβία των εχθρών της Τουρκίας θα πληρώσουν για κάθε σταγόνα αίματος που έχυσαν. Είμαστε αποφασισμένοι να δυσαρεστήσουμε τόσο αυτούς που λειτουργούν ως υποχείρια στις παγίδες που στήνονται για να εμποδίσουν τον στόχο του "Αιώνα της Τουρκίας", όσο και αυτούς που κρατούν τα νήματά τους».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι συνεχίζονται οι επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού στην περιοχή και ότι σε αυτές σκοτώθηκαν 45 αντάρτες, εκ των οποίων οι 36 στο βόρειο Ιράκ και οι 9 στη βόρεια Συρία.

Οι συγκρούσεις μεταξύ του τουρκικού στρατού και του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα. Στις 22 και 23 Δεκεμβρίου το τουρκικό υπουργείο Άμυνας είχε ανακοινώσει τον θάνατο 12 στρατιωτών και 20 μελών του ΡΚΚ, ενώ καθημερινά οι τουρκικές αρχές ανακοινώνουν στοχευμένες επιθέσεις του στρατού και της μυστικής υπηρεσίας ΜΙΤ κατά Κούρδων ανταρτών σε βόρειο Ιράκ και βόρεια Συρία.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.