ΕΛΛΑΔΑ

Αποκλειστική συνέντευξη αγρότη απ' την Καρδίτσα στο Matrix24

Ο φαύλος κύκλος «απ' το χωράφι στο ράφι»

Η απόσταση Καρδίτσα - Αθήνα είναι κοντά στα 300 χιλιόμετρα. Ένας μέτριος οδηγός θα καλύψει την απόσταση σε τρεις με τέσσσερις ώρες, συμπεριλαμβανομένης και της στάσης. Οι αγρότες της Καρδίτσας που κατέβηκαν στο σημερινό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα χρειάστηκαν 12 ώρες ταξίδι, καθώς το τρακτέρ κινείται με 35-40 χλμ/ώρα. Ένα ταξίδι που χρειάστηκε δύο ημέρες για να ολοκληρωθεί καθώς χθες το βράδυ διανυκτέρευσαν στο Κάστρο Βοιωτίας, απ' όπου αναχώρησαν σήμερα το πρωί για να φτάσουν στο Σύνταγμα.

Ένας απ' αυτούς τους αγρότες, ο Βάιος Τ. απ' την Άμπελο Καρδίτσας, δέχτηκε να παραχωρήσει συνέντευξη στο Matrix24 και να μιλήσει για τα προβλήματα που ταλανίζουν τον έλληνα αγρότη και τον ώθησαν να βγει στους δρόμους.

Πώς αξιολογείς την νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) και την απόφαση για αγρανάπαυση;

Β.Τ.: <<Για τα καινούρια οικολογικά σχήματα κανείς δεν ξέρει πώς και τι θα γίνει ούτε από πότε θα ισχύσουν. Δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση για τα χρήματα που θα καταβληθούν μέσω επιδοτήσεων. Όσον αφορά στην απόφαση για την αγρανάπαυση είναι εκτός τόπου και χρόνου: τι στιγμή που η Ελλάδα εισάγει από παντού τρόφιμα και προϊόντα, εμείς θα αφήνουμε τα χωράφια ακαλλιέργητα. Θα έπρεπε αντ' αυτού να στοχεύουμε στο να είμαστε αυτάρκεις και να μην έχουμε ανάγκη τις εισαγωγές>>.

Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί με τη διαμόρφωση των τιμών απ' τους εμπόρους που αγοράζουν τις σοδειές σας;

Β.Τ.: <<Μόνο στην Ελλάδα υπάρχει το φαινόμενο να πουλάει ο αγρότης τη σοδειά του σε ανοιχτή και άκοπη τιμή. Δεν πληρωνόμαστε τη στιγμή που παραδίδουμε τα προϊόντα μας στους εμπόρους, αλλά πληρωνόμαστε μετά από μήνες σε μια τιμή που καθορίζουν αυθαίρετα αυτοί. Τη στιγμή της παραλαβής μας δίνουν ένα αποδεικτικό που απλά αναγράφει την ποσότητα που παραδώσαμε, χωρίς να γίνεται αναφορά σε τιμές. Μετά από μήνες έρχονται και λένε θα σας δώσουμε τόσα... αυθαίρετα τελειώς και εννοείται σε χαμηλές τιμές. Το σιτάρι που έχω σπείρει φέτος δεν ξέρω πόσο θα το πουλήσω. Το ίδιο ισχύει και για το καλαμπόκι, τα καπνά και το βαμβάκι. Πολλοί θα την πατήσουνε φέτος με τα καπνά. Ξέχωρα ότι πολλές φορές δεν πληρωνόμαστε καν μέσω του κόλπου των επιταγών: παλιά οι έμποροι έδιναν καλυμένες επιταγές, τώρα πολλές φορές είναι ακάλυπτες, μας λένε μετά ότι χρεωκόπησαν και μένουμε απλήρωτοι. Και τον επόμενο χρόνο απλά αλλάζουν όνομα και ΑΦΜ και λειτουργούν πάλι κανονικά>>.

Αυτή η κατάσταση σχετίζεται με την παρακμή και διάλυση των αγροτικών συνεταιρισμών τα προηγούμενα χρόνια;

Β.Τ.: <<Φυσικά και σχετίζεται. Τα παλιά τα χρόνια οι αγρότες αγοράζαμε σπόρους, λιπάσματα, φυτοφάρμακα και πετρέλαιο από τις αποθήκες του αγροτικού συνεταιρισμού του χωριού. Τώρα τα αγοράζουμε μόνοι μας και σε υψηλές τιμές. Χώρια που όλα είναι εισαγόμενα και σε πολλές περιπτώσεις κακής ποιότητας. Δύο πολυεθνικές κάνουν κουμάντο και πλουτίζουν. Το χειρότερο είναι πως δεν γίνεται καμία πρόταση να ξανανοίξουν οι συνεταιρισμοί, ούτε από τους αγροτοσυνδικαλιστές μας>>.

Τι πρέπει να γίνει για να παραμείνουν οι νέοι άνθρωποι στα χωριά και στην επαρχία;

Β.Τ.: <<Κατά τη γνώμη μου πρέπει αφενός να τους κεντρίσεις το ενδιαφέρον, να τους κάνεις να αγαπήσουν τη γη, το χώμα. Αφετέρου να υπάρχουν προγράμματα για να ενισχυθούν οικονομικά οι νέοι αγροτές για να έχουν και οικονομικό κίνητρο να παραμείνουν. Μια λύση θα ήταν να δίνονται άτοκα και μακροχρόνια δάνεια για αγορά γης, εξοπλισμού και στέγης. Χωρίς αυτά όλα τ' άλλα είναι λόγια του αέρα>>.

Έπαιξαν κάποιο ρόλο οι κινητοποιήσεις των ευρωπαίων αγροτών;

Β.Τ.: <<Φυσικά και έπαιξαν μεγάλο ρόλο. Στη Γερμανία πήγαν στο Βερολίνο για λιγότερους λόγους από τους δικούς μας. Έκαναν επανάσταση επειδή τους ανέβασαν 14 ευρώ τον τόνο στο αγροτικό πετρέλαιο>>.

Ποιο είναι το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο έλληνας αγρότης;

Β.Τ.: <<Τρεις λέξεις. Υψηλό κόστος παραγωγής. Είναι όλα αυτά που λέγαμε πριν με τους συνεταιρισμούς. Έχουν θησαυρίσει τα γεωπονικά μαγαζιά. Είναι πλέον σαν τα φαρμακεία, τρώνε με χρυσά κουτάλια. Αυτή η κατάσταση συνοψίζεται στο κλασικό ρητό που λέμε διαρκώς «απ' το χωράφι στο ράφι». Εμείς πουλάμε φθηνά, οι καταναλωτές αγοράζετε ακριβά. Ποιοι κερδίζουν απ΄όλη αυτήν την κατάσταση; Σίγουρα όχι εμείς. Γι' αυτό το λόγο ήρθαμε στο Σύνταγμα και αν δεν ικανοποιηθούμε θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μας>>.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.