ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υψηλού ρίσκου ελιγμός από Κασσελάκη

Παίζοντας με... τη «φωτιά» του Τσίπρα

Όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά πλέον για τον ΣΥΡΙΖΑ, από την περαιτέρω διάσπαση του κόμματος ως την «καθαίρεση» του προέδρου και την ρευστοποίηση της Κουμουνδούρου 3,5 μήνες πριν τις Ευρωεκλογές. Μάλιστα, η χθεσινή υψηλού ρίσκου απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη να εμπλέξει τον Αλέξη Τσίπρα στη «υπερασπιστική» του γραμμή, μπορεί να βάλει... φωτιά στα τόπια.

Μετά την χθεσινή θυελλώδη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ο πρόεδρος του κόμματος απέφυγε ακόμη και να συνδεθεί στην τηλεδιάσκεψη από το Λονδίνο, όπου βρισκόταν, η κατάσταση στο εσωτερικό του κόμματος τείνει να βρεθεί εκτός ελέγχου. Άλλωστε, το θέμα δεν ήταν μόνο η πρωτοβουλία Κασσελάκη να μη συμμετάσχει, αλλά και η επιστολή-φωτιά προς τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας. Με αυτή την επιστολή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ όχι απλώς επιμένει στην πρωτοβουλία του να ρωτήσει για ταυτοτικά ζητήματα τα μέλη του κόμματος μία εβδομάδα πριν το Συνέδριο, αλλά ταυτοχρόνως... δίνει ραντεβού την Πέμπτη στο Συνέδριο στα υπόλοιπα στελέχη, καθιστώντας σαφές ότι δε θα «συρθεί» σε συνεδρίαση Πολιτικής Γραμματείας –κι αυτό παρά το γεγονός ότι πλέον η συντριπτική πλειονότητα των «κορυφαίων» του κόμματος τάσσεται πλέον ανοιχτά εναντίον του. Σαν να μην έφτανε αυτό, προσώρας ουδείς γνωρίζει κατά πόσον ο Στέφανος Κασσελάκης θα μεταβεί σήμερα στην Πολιτική Γραμματεία –που συνεχίζει την χθεσινή συνεδρίαση- μετά την άφιξή του στην Αθήνα από το Λονδίνο. Ως την ώρα που γράφονταν τούτες οι γραμμές, το γραφείο του είχε διαβεβαιώσει τα μέλη της Π.Γ. ότι... δεν είχε κάποια άλλη ανειλημμένη υποχρέωση στο πρόγραμμά του. Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι δεν έχει κάποια δέσμευση –αλλά πόρρω απέχει από την προαναγγελία ότι θα δώσει το «παρών». Πάντως, αν ο Στέφανος Κασσελάκης επιλέξει να αδιαφορήσει για τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, τότε αυτό θα εκληφθεί από όλους ως «φτύσιμο» και επιλογή ρήξης –και θα κινηθούν όλοι στην κατεύθυνση αυτή, ακόμη και συγκεντρώνοντας υπογραφές για συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και καθαίρεση του προέδρου του κόμματος.

Ασυλλόγιστο παιχνίδι

Πάντως, το πλέον ενδιαφέρον όλων είναι ότι ο Στέφανος Κασσελάκης, έχοντας προφανώς καταλάβει ότι οι οξύτατες αντιδράσεις κορυφαίων όπως η Όλγα Γεροβασίλη και ο Αλέκος Φλαμπουράρης δε θα εκδηλώνονταν χωρίς την έγκριση του πρώην πρωθυπουργού, στέλνει μηνύματα στον προκάτοχό του ότι δε θα κάνει πίσω. Μάλιστα, χθες, μιλώντας σε εκδήλωση του London School of Economics, ο κ. Κασσελάκης ενέπλεξε τον Αλέξη Τσίπρα, χρησιμοποιώντας μία ιστορία που... δεν μπορεί ούτε να επιβεβαιωθεί ούτε να διαψευσθεί, για να επιβεβαιώσει το δικό του σκεπτικό μέσω... του Αλέξη Τσίπρα.

«Ένα μήνα πριν τις δεύτερες εκλογές ταξίδευα με τον Αλέξη Τσίπρα και μου είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει ανανέωση χθες και δύο είναι οι επιλογές: είτε καινούργια ηγεσία ή μεγάλες αλλαγές σε όλα. Του είπα ας μείνουμε στο δεύτερο, ας αλλάξουμε τα πάντα. Μείνε εσύ στην θέση σου και θα αλλάξουμε τα πάντα. Κανείς δεν τον πίεσε να παραιτηθεί», είπε με νόημα ο Στέφανος Κασσελάκης, για να προσθέσει: «Οι περισσότεροι ήθελαν να μείνει πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Επέλεξε να απομακρυνθεί και να αναθεωθεί το κόμμα», είπε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο ίδιος είναι η... συνέχεια του σχεδίου Τσίπρα για ανανέωση του ΣΥΡΙΖΑ. Βεβαίως, με δεδομένο ότι αν ο πρώην πρωθυπουργός κουνήσει το... δάχτυλό του, θα τιναχτούν τα πάντα στον αέρα, είναι σαφές ότι η εν λόγω κίνηση του Στέφανου Κασσελάκη αποτελεί τακτική υψηλότατου ρίσκου, με άδηλο αποτέλεσμα.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.